2014-02-27

Politik – att göra saker bara för att man kan...


Europaparlamentet vill ha "eCall" i alla våra bilar. Det innebär att bilens elektronik själv ringer ett SOS-samtal om man krockar.

Naturligtvis är varje liv som kan räddas värt att räddas. Men jag undrar, hur stort är problemet?

De pengar som detta kommer att kosta – hur många liv skulle de kunna rädda om de istället användes för att till exempel köpa in PET-scanners eller för att forska om cancer? Gissningsvis fler.

Sedan kan man undra hur det kommer att påverka folks vilja att själva ta ansvar och larma SOS, om de vänjs till med att sådant ändå ofta sker automatiskt? (Detta kan bli en intressant sociologisk studie. Jag anar oförutsedda och oönskade konsekvenser.)

Och så var det det där med att varje bil blir en spårsändare...

Med säkerhet kommer polisen att vilja kunna stänga ner fordon på distans. Med tekniken bakom eCall blir det möjligt.

Och så vidare. Uppriktigt sagt, det här känns som om Europaparlamentets ledamöter krystar fram saker bara för att försöka motivera sin egen existens.

(Piratpartiet röstade nej.)

6 kommentarer:

 1. Visst. EU har redan konkreta planer på en funktion för obligatorisk automatisk shut down av bilar. "Man vill kunna undvika biljakter".

  Jättebra att ha sen när EU blir en riktig demokratur och man ska hindra människor från att åka till protestmöten, eller hindra aktivister från att åka runt och bedriva sina aktiviteter. Yrkeskriminella kommer naturligtvis att se till att denna funktion är bortkopplad.

  Med tanke på SOS är så överbelastat att döende människor som ringer på amulans ibland inte får hjälp är det knappast vettigt att skapa en massa ytterligare automatlarm (som ofta är felaktiga) för "bilolyckor".

  Men som vanligt sitter svenska postmoderna Mainstream media i knät på makten och kommer att strunta i att bevaka detta. De är för upptagna med att vara självförhärligande godhetsapostlar och posera med sin "antirasism" och "mångkulturella solidaritet" där de sitter på sina helvita redaktioner och bor i gentrifierade enklaver utan sociala problem.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10605328/EU-has-secret-plan-for-police-to-remote-stop-cars.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket riktigt. Polerandet av den egna glorian är överordnat allt annat för svenska politiker och "journalister". Om glorian inte är tillräckligt välpolerad kan det hända att en person med ännu mera högblank gloria puttar ner dem från posör-piedestalen.

   Nu kan vi dessutom skönja ett raskrig inom svensk "antirasism": http://rbuf.se/2014/02/till-vita-antirasister-sluta-splittra-var-rorelse.html

   Radera
 2. I och för sig... Om du ringer SOS och de inte vill sända någon ambulans. Gå in i bilen och kör in i närmsta vägg. ;-)

  SvaraRadera
 3. Inte en endaste grej till innan det som redan byggts eller påbörjats fungerar.

  Få infrastruktur och sjukvård att fungera innan något annat påbörjas.

  Inte en endaste grej till innan dess.
  Inte en meter till.....

  SvaraRadera
 4. Förutom dom förmodade nackdelarna som Hax redan räknat upp så finns det en till!
  Detta är hur många falsklarm kommer det att bli?

  Tex.
  När man råkar köra i en av alla stora gropar som dagens vägnät i svedala har?
  Dålig skogsväg?
  Ett par bråkar och en av parterna blir fly förbannad och stormar ut ur bilen och slänger igen dörrn riktigt hårt (men utan skador) för att gå hem?
  Kommer det larma vid några av dessa händelser? om JA/NEJ var går då gränsen för grop/dörrn/dåligväg/etc?

  Så utöver vad det kommer kosta att bygga upp detta system så kommer det ju med all säkerhet även leda till betydligt fler falsklarm som givetvis kostar en jävla massa samtidigt som ännu fler som är döende inte kan få tag i en ambulans.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.