2014-03-21

Dagens I-landsproblem i dårhuset

Jag sitter på kontoret och försöker knyta ihop tusen trådar, inför den stundande EU-valrörelsen. Och så skall parlamentets sista sessioner förberedas. Dessutom skall jag – för att behålla min fysiska och mentala hälsa – ta ut några av alla mina outnyttjade semesterdagar nästa vecka. Så jag har att pyssla med...

Mitt i detta landar en gigantisk byråkratisk surdeg. När mandatperioden är slut upphör också alla parlamentsassistenters anställningskontrakt. 1.800 personer skall slussas ut ur systemet. Och man kan ju förstå att det blir en del krångel kring detta. Efter att ha varit på en dragning om saken i morse börjar jag bli orolig. Detta kan svälla till att bli hur omständigt och tidskrävande som helst.

En god nyhet är att de assistenter som inte har något nytt jobb att gå till är berättigade till något slags a-kassa. Den dåliga nyheten är att för omfattas av denna måste man finnas i någon medlemsstats försäkringssystem. För oss som är utskrivna ur vårt hemland och bara registrerade som boende i Belgien via parlamentet och belgiska UD blir det lite stökigt.

Utan att veta om jag har något jobb från och med i sommar eller ej måste jag tydligen skriva in mig i något land. Att skriva sig på riktigt i Belgien är en Gigantisk byråkratisk apparat, som tar massor av tid i anspråk. På franska. Och att skriva in sig i Sverige... jag vet inte riktigt. Då måste jag till att börja med skaffa ett boende där – som jag inte vet om jag kommer att behöva. Moment 22.

Å andra sidan är EU:s a-kassa så komplicerad och byråkratisk att det verkar enklare att få ihop lite pengar genom att samla tomburkar istället...

Dessutom har EU kortat vår anställningstid. Det må vara att det står en sak i våra kontrakt. Men EU-byråkratin gör som den vill. Så en eller två månadslöner under sommaren kommer tydligen att gå upp i rök. Hoppsan.

Däremot har man förlängt ledamöternas "anställningstid", för att maxa upp deras pensioner.

(Vanliga regler gäller inte här. EU har till exempel fastställt hårda arbetstidsregler, som gör att jourläkare inte kan ha jouren på ett vettigt sätt längre. Men här i Europaparlamentet, som klubbade dessa regler, är en arbetsvecka ofta 60 timmar eller mer. Övertidsersättning existerar inte.)

Förihelvete! Vi är på väg in i en valrörelse. Jag behöver inte det här.

3 kommentarer:

  1. Men boende i Sverige går väl att fixa billigt om du ändå inte ska vara där? Men med en kampanj på G behöver ju en lite hyresetta nånstans inte vara fel.

    Enligt artikel 3.3 akten om allmänna direkta val av företrädare i Europaparlamentet så gäller företrädarnas mandat till och med öppnandet av den första sessionen efter valet. Enligt artikel 134.2 i Arbetsordningen så sker detta den första tisdagen en månad efter valets avslutande, vilket i så fall den här gången skulle vara tisdagen den 1 juli 2014.

    En assistents anställning är ju alltid beroende av ledamotens fortsatta ledamotskap. Ledamoten kan ju avgå eller omkomma under mandatperioden t.ex. Dessutom finns en extra osäkerhet i EU eftersom valet kan inträffa när som helst under april-juni, vilket kan innebär att det nya parlamentet kan tillträda så tidigt som i maj eller så sent som i augusti allt efter vad Europeiska rådet bestämmer i enlighet med akten.

    Det finns en massa politiskt sakkunniga även i Sverige som hänger löst efter valet, så det är inte något obekant men förstås förenat med viss osäkerhet.

    SvaraRadera
  2. Vanligen gäller att den som arbetar i EU/ESS-länder och är försäkrad där kan få sitt försäkringsskydd överfört till en svensk A-kassa när man kommer hem igen. Man kan alltså tillgodoräkna sig arbetad tid i EU/ESS i arbetsvillkoret. Men flyttanmälan måste in ganska snabbt då.

    SvaraRadera
  3. *Raj rajs arbetsvillkor är att man måste ha varit registrerad i svensk A-kassa i minst 12 månader för att vara berättigad.

    *Det måste väl för tusan finnas konsulter som kan fylla i de belgiska blanketterna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.