2014-03-22
I väntan på EU-valet...
Detta är svårt frustrerande.
Två månader kvar till EU-valet och det råder politisk stiltje. Medias intresse är svalt. Debattartiklar om de stora EU-frågorna (som transparens och demokrati) refuseras mer eller mindre med automatik av tidningarnas debattredaktioner. Och trots att 60-80 procent av den lagstiftning som passerar riksdagen kommer från EU, så handlar den politiska debatten mest om annat.
OK, så här är det i princip alltid. EU-valrörelsen utbryter på allvar först de sista veckorna innan valet.
Men denna gång är det kanske ovanligt mycket så.
Det kan bero på att regeringspartierna och sossarna vet att sju av tio svenskar i någon mening är EU-kritiska. Dessa partier vill liksom inte att väljarna skall upptäcka hur okritiska de är till allt som kommer från Bryssel. Så de skjuter debatten framför sig så länge de bara kan.
Det betyder dock inte att det som görs nu är oviktigt. Tvärt om. För ett outsiderparti som Piratpartiet gäller det att synas, synas, synas – för att etsa in partiets varumärke och existens i väljarnas medvetande. Det är helt nödvändigt.
Och det går utmärkt att redan nu börja grunda för sakdebatten och att slipa argumenten. Vill tidningarnas debattsidor inte publicera, då kan man skriva på bloggar och insändarsidor. Släpper radio och tv inte fram debatten, då kan man ordna bokbord, besöka skolor och hålla torgmöten. Syns budskapet inte i nyhetsflödet, då kan man affischera och dela ut flygblad. Bara för att andra duckar att tala politik skall man själv inte tystna.
Börjar man före alla andra, då kan man gå in i valrörelsens intensivskede med erfarna och välutbildade kampanjarbetare. Då finns sakargumenten tillgängliga hos aktivister och på nätet när intresset väl vaknar. Då har man värmt upp medan alla andra fortfarande är ringrostiga.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ointresset beror huvudsakligen på att det pågår ett "halvkrig" i vår närhet. Vidare misstänker jag att media är hyfsat ointresserade av vad ett parti, med huvudmål att kunna käka gratis, tycker.
SvaraRadera/Johan
Det är är det enda svar som passar sådana som dig!
Raderahttp://youtu.be/dnLjr8TaE1Q
Det är nog meningslöst att debattera vad EU skall göra respektive inte göra. Som HAX skriver så är politiker- och mediaklass helt överens om att begrava frågan.
SvaraRaderaGå istället till vallokalen och lägg din röst för ett starkt reducerat EU.
Det är ganska tydligt att stora delar av det svenska etablissemanget ser EU-valet som en övningsmatch.
SvaraRaderaDet är för synd eftersom EU-valet innehåller många dimensioner som inte finns i svensk politik.