2014-04-08

Datalagringen sätter regeringen i en rävsax

Regeringen har hamnat i en knepig situation, nu när EU-domstolen har sagt nej till masslagring av data om medborgarnas telekommunikationer.

Att domstolen har ogiltigförklarat EU:s datalagringsdirektiv innehär att det upphör att gälla, med omedelbar verkan (och även retroaktivt, förefaller det).

Frågan alla nu ställer är om den svenska lagstiftning som implementerar EU:s datalagringsdirektiv också slutar gälla nu? Eller måste lagen upphävas av riksdagen först?

Kränkningen av medborgarnas rättigheter är rimligtvis den samma oavsett om det gäller EU:s direktiv som sådant eller när det är omsatt i svensk lag. Problemet är det samma.

Internetleverantören Bahnhof har meddelat att de omedelbart kommer att sluta lagra de data som den svenska lagen föreskriver. Och folkrättsjuristen Mark Klamberg menar att om direktivet är ogiltigt, då är den svenska implementeringen också ogiltig.

Samtidigt kompliceras situationen av att större delen av regeringen och sossarna vill ha teledatalagring. De har ingen som helst vilja av att dra ur sladden. Att inte göra något är dock inget alternativ, med tanke på vad EU-domstolen just har beslutat.

Detta kan bli intressant. Vi kommer att få se politiker som fullständigt vänder ut och in på sig själva för att ducka, förhala och bluffa. Vi kommer att få se regeringen låtsas som om det inte finns något problem här, alls. Och vi kommer att få se politiker som gör allt för att inte behöva svara på hur de vill ha det, innan valet.

11 kommentarer:

 1. Du glömde en kategori - politikerna som kommer att omsorgsfullt förklara att de har varit emot DLD från första början, och hur deras hårda arbete nu har belönats och de bevisats ha rätt.

  Nej, det är inte CE & Amelia jag tänker på...

  SvaraRadera
 2. Centerpartiet har skickat ut pressmeddelande om att de välkomnar beslutet att DLD är ogiltigt. Centerpartiet. LOL.

  SvaraRadera
 3. En motsvarande nationell lag går ju att stifta, så länge ej bryter mot EKMR/grundlag. Om nu partierna verkligen vill ha...
  /Anarkosofist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, faktiskt inte. EU-domstolen förklarar rätt uttömmande vad som gör DLD författningsvidrigt.

   Och det ger intressanta effekter även för FRA, Ipred och åtskilliga andra urholkningar av personlig integritet.

   Klart uttryckt kommer det enligt EU-domstolen att krävas misstanke och skälig anledning för en övervakning. Och den får aldrig bli slentrianmässig.

   Radera
  2. Hoppas är som du säger. Rättighetsstadgan gäller ju när medlemsstaterna "tillämpar unionsrätten", jag har försökt reda ut om det innebär att nationell lagstiftning kan underkännas, om den rör sig på unionsrättens område. Har inte förstått detta och tror inte att jag orkar fördjupa mig jättemycket.
   Denna artikel tar upp frågan: http://svjt.se/svjt/2014/45
   /Anarkosofist

   Radera
 4. Innebär det att om det finns domar som baseras på bevis från DLD så är de ogiltiga?

  SvaraRadera
 5. Har bloggat om detta på s-info.se (Socialdemokraterna)

  Datalagringsdirektivet är inte längre ett EU-direktiv efter en dom i EU-domstolen.


  Blir Datalagrinsdirektivet en het valfråga nu? Och socialdemokraterna, som enda parti, är för i sakfrågan. Vad gör Stefan Löfven? Är det bara jobben, skolan, omsorgen som existerar i huvudet bland valstrategerna i Socialdemokratin.


  Alla vet att den Röd-Gröna regeringen under statminister Sahlin sprack på Datalagringsdirektivet den 16:e mars 2011. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vägrade att skriva på propositionen att införa Datalgringsdirektivet i svensk lag.


  Vad händer efter valet 2014 med en Miljöparti-Socialdemokrater-regering under statsminister Löfven om frågan om Datalagringsdirektivet kommer upp på riksdagens bord. Här är styrkeförhållandet klart. Alla är emot Datalagringsdirektivet utom Socialdemokraterna. Skall även regeringen Löfven spricka på samma fråga som regeringen Sahlin?


  De borgerliga partierna vill inte ha Datalagringsdirektivet. Varför de röstade JA var dels bötesbelopp och att det handlar om ett EU-direktiv. Men. Nu är inte datalagringsdirektivet ett EU-direktiv.


  Under valkampanjen 2010 mörkade de Röd-Gröna oenigheten i frågan om Datalagringsdirektivet. Och regering Sahlin kunde bara existera knappt sex månader.

  Det finns bara ett parti i riksdagen som älskar Datalagringsdirektivet. Socialdemokraterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så S är för datalagringsdirektivet? Hur kommer romerna att reagera på detta undrar jag?

   S är också för en ökad islamisering av det svenska sekulära samhället;

   Polis-burka - http://www.expressen.se/nyheter/donna-26-ar-forsta-polis-som-bar-sloja/

   Halalmat och dess certifiering - http://youtu.be/YVPngzSE94o

   Muslimska helgdagar lovade socialdemokraterna SMR i det dokument som Carina Hägg läckte som sedan förstörde hennes karriär inom S - http://www.expressen.se/nyheter/beviset-s-lovar-att-samarbeta-med-smr/

   Socialdemokraterna föraktar svenska arbetare men älskar sharia och islam, tyvärr är de inte ensamma om det i riksdagen - http://sv.wikipedia.org/wiki/Abdirizak_Waberi#Uttalanden_av_Abdirizak_Waberi_i_egenskap_av_hans_allm.C3.A4nna_verksamhet

   Radera
  2. I riksdagen talade S för Datalagringsdirektivet i sakfrågan. De borgerliga röstade JA för att de var tvingade och och pga bötesbelopp. Det finns inspelat på riksdagen.se

   Radera
 6. Jag menar att det är uppenbart att krav på sådan datalagring som avsågs i datalagringsdirektivet inte enbart är obsoleta utan också uttryckligen förbjudna av ett annat direktiv, nämligen dataskyddsdirektivet 95/46/EG - alltså det direktiv som gav upphov till personuppgiftslagen.

  Dataskyddsdirektivet medger lagring av personuppgifter i syfte att bekämpa brott. Men domstolen har ju nu uttalat att lagring av allas data och i så oreglerade former som nu skett inte kan vara förenligt ens med intresset att bekämpa brott. Domstolen pekar ju på att det inte ens finns krav på att uppgifterna lagras inom EU, vilket med tanke på vad vi nu känner till om NSA ter sig en smula uppseendeväckande.

  Dataskyddsdirektivet står nu över eventuella svenska datalagringslagar. Undantag från PUL för att lagra personuppgifter om allas teleanvändning i brottsbekämpande syfte helt enkelt inte stöd i EU-rätten. Därmed gäller grundregeln i PUL att uppgifter endast får lagras med samtycke av den registrerade.

  Jag förväntar mig att regeringen nu med samma frenesi som den drev igenom datalagringsdirektivet, nu arbetar med att avskaffa det - innan det blir nya böter från EU. Ty nu står fältet öppet för vem som helst att stämma staten för brott mot dataskyddsdirektivet.

  SvaraRadera
 7. Det är värre än så faktiskt. Direktivet om integritet i elektronisk kommunikation gäller ju också fortfarande. Just nu begår alla EU-länder dubbelfel.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.