2014-05-13

Pressmeddelande från Piratpartiet: Regeringen måste ge besked om FRA och NSA

Pressmeddelande från Piratpartiet...
Piratpartiet: Regeringen måste ge besked om FRA och NSA 
-Regeringen måste ge svar om FRA och dess samarbete med den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA. Vi måste få veta vilken omfattning samarbetet har, vilken den lagliga grunden är och vem som givit FRA mandat för sådan verksamhet. Detta säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
-I dag publicerar journalisten Glenn Greenwald en bok som ännu en gång pekar ut svenska FRA som en viktig samarbetspartner till NSA. Ännu en gång kommer uppgifter om att FRA ägnar sig åt IT-attacker och offensiv spaning. Detta är verksamhet som svenska folket har hållits ovetande om. Det är ett demokratiskt problem, säger Christian Engström (PP). 
-Regeringens ovilja att ge klara besked är besvärande och oroväckande. Det gäller så väl när FRA vägrade delta i Europaparlamentets utfrågningar om massövervakningen som när svenska statsråd har lämnat intetsägande svar på medias frågor, säger Christian Engström (PP). 
-Det börjar bli tydligt att FRA ägnar sig åt sådant som går långt bortom vad som debatterades under FRA-striden 2008. Verksamhet som aldrig genomgått någon demokratisk prövning eller kritisk granskning. Saker som svenska folket hålls ovetande om. Vi måste i få en bild av omfattningen, den lagliga grunden och vem som godkänt denna verksamhet. Vi måste också få veta i vilken utsträckning FRA:s samarbete med amerikanska NSA och brittiska GCHQ rör svenskar och svenska förhållanden, avslutar Christian Engström, ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
[Länk»]

2 kommentarer:

 1. Engström bör skriva en debattartikel för DI om detta med ett näringslivsperspektiv. Detta skadar svenskat näringsliv, spionerar FRA på svenska företag för att hjälpa företag från USA att vinna upphandlingar? Ingen vet? osv,

  SvaraRadera
 2. Tror jag vet vad svaret blir från FR:
  "Jag utgår ifrån att FRA följer svenk lag"
  Sedan tystnad och inga jobbiga följdfrågor från media....
  Börjar kunna det här spelet nu. ;(

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.