2014-05-26

Så... Vad skall jag bli när jag blir stor?


Jag sitter på Arlanda, på väg mot okända mål över Bryssel.

Nu efter EU-valet måste jag fundera ut hur jag skall försörja mig. Illa kvickt. Vända hamburgare är förvisso ett hederligt yrke, men det skulle vara kul om jag fick fortsätta ägna mig åt samhällsfrågor.

Som etablerad politisk bråkstake skall man inte vänta sig att bli överöst med erbjudanden. Lika bra att utgå från att detta får man fixa själv.

Helst skulle jag vilja hitta något sätt att fortsätta blogga maniskt – och att göra det (och dess kringaktiviteter) till min födkrok...

 • När medias rapportering och granskning av EU är så gott som obefintlig behövs fria röster som tar sig an den uppgiften.
 • Den frihetliga EU-kritiken behöver en kanal.
 • Någon måste punktmarkera (F!) och (SD) i Europaparlamentet. De kommer garanterat att lämna ett förfärande paper trail efter sig i voteringslistorna.
 • Det finns hur mycket som helst att gräva i vad gäller massövervakningen.
 • Det finns hur mycket som helst att informera om och att debattera vad gäller ett öppet och fritt internet.
 • Det finns hur mycket som helst att ta tag i vad gäller demokrati och rättighetsfrågor, både i Sverige och i EU.
 • Det behövs nytt liv i den frihetliga sak- och idédebatten.

Detta är frågor som lätt går att lägga all vaken tid på. Det kan säkert bli riktigt bra. Knäckfrågan är hur man får det att gå runt.

Så, grupparbete: Vad vill ni läsare ha ut av denna blogg? Har ni några begåvade och realistiska idéer kring hur man skulle kunna få powerbloggande att gå runt ekonomiskt?

30 kommentarer:

 1. Du och Emma "Opassande" startaer en nättidning? Med lite annonser och sånt.

  SvaraRadera
 2. Gå och titta på http://www.patreon.com/ Inte omöjligt att du skulle kunna dra dig runt på bloggande på det sättet.

  SvaraRadera
 3. Mer av allt du gjort tidigare :)
  Instämmer med Niklas Starow. Starta en nättidning. Dra in lite fler fritänkare, liberaler och teknikfolk och styr upp EU-bevakningen.

  Erbjud knopp & kropp till något parti som kanske behöver en erfaren EU-arbetare som kan hjälpa dem att komma igång på plats, det skulle ge dej tid att ordna något bättre arrangemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör igång Klassiskt liberala partiet på allvar.

   Radera
 4. Bra fråga - Du har ett kunnande som många kan sätta värde på och en del rent av vill betala för. Om jag hade pengar ... Sedan spånar jag: - Vem är beredd att betala för insatser för en reformerad upphovsrätt? De etablerade förläggarna de satsar ju på att en f d bokhandlare ska bli ordförande i EU-kommissionen!

  SvaraRadera
 5. Jag får instämma i föregående talare. Det måste finnas en massa insikter om parlamentsbyråkratin som det nyvalda tyska piratpartiet kan ha nytta av.

  SvaraRadera
 6. Behöver inte Tyska Piraterna folk som kan EUP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de redan har Bjärnemalm.

   Radera
 7. Skulle gärna prenumerera på en blogg som med passion och kvalitet bevakade och rapporterade vad EU håller på med.

  SvaraRadera
 8. Killen bakom tkj.se tycks ju kunna leva på sin blogg. Han har också skrivit om hur man tjänar pengar på att blogga.
  Risken är förstås stor att startsträckan är lång.

  http://blogg.tkj.se/

  SvaraRadera
 9. Uppriktigt sagt är jag rädd att det inte är möjligt, hax.

  Titta på bloggen http://cornucopia.cornubot.se/ (som du säkert redan känner till). Det är Lars Wilderäng som driver den. Han har redogjort på bloggen för hur hans ekonomi ser ut, men jag har inte länken just nu.

  Lite basfakta från huvet....

  Han är Sveriges största fristående bloggare om man undantar modebloggar och sånt bjäfs. Kolla blogtoplistorna.

  Han producerar groteska mängder material, jag fattar inte hur f*n han bär sig åt. 2-3 matiga inlägg med research per dag.

  Trots att han gör allt som man kan komma på och gör det väldigt bra, så står den där bloggen som mest för 10-20% av hans levnadsomkostnader om jag minns rätt.

  Om du skriver på engelska kanske du har en mikroskopisk chans.

  Sorry. Fan, det är bittert det här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dennis Nilsson26 maj, 2014 17:44

   Så raderar herr Cornucopia inlägg/kommentarer när han råkar vara på dåligt humör, eller att man påpekar att denne herre har fel. Jag har därför slutat läsa/kommentera där.

   Att driva en blogg är ett grupparbete där läsarnas kommentarer och inlägg avgör kvaliten på läsvärdheten.

   Det är en anledningen till att jag besöker och läser HAX blog. Här är det högt i tak och ytterst sällan raderas någon. Heja HAX, du behövs!

   Radera
  2. Jaså? När raderar jag inlägg som säger att jag har fel? Har kommentarsregler jag raderar efter.

   Radera
 10. Glatt Anonym26 maj, 2014 14:58

  "Vända hamburgare är förvisso ett hederligt yrke, men det skulle vara kul om jag fick fortsätta ägna mig åt samhällsfrågor."

  Fast du kan ju vända hamburgare och sen åka hem och ägna dig åt samhällsfrågor? Och du kan använda tiden när du vänder hamburgarna till att filosofera över de stora frågorna, jobbet är ju defintivt inte mentalt ansträngande. Jag hoppas verkligen inte att det är lönen som inte passar... Annars finns det också jobb i vården, timmarna kan dock vara lite oregelbudna.

  SvaraRadera
 11. Som redan påpekats: De tyska piraterna/Den tyske piraten kan knappast få någon bättre assistent. Erbjud dina tjänster till dem. Vill de inte låsa sig för hela mandatperioden, så kan det ju bli fråga om en tidsbegränsad hstoria med möjlighet till förlängning. Helt klart behöver tyska PP en massa assistenthjälp.

  SvaraRadera
 12. Jag vill hålla med om Patreon-förslaget ovan. Om inte annat kan det dryga ut ekonomin en del så burgarvändandet kan bli en halvtid. :-)

  SvaraRadera
 13. Går det inte att testa? Se en månad hur många som är sugna att betala någon frivillig krona för en bra EU-bevakning. När Piratpartiet försvinner litar jag inte en sekund på att vi får veta vad som händer där nere. Din blogg är förmodligen den jag läst mest och följt längst.

  Allt beror såklart på vilken levnadsstandard och kringkostnader du har.

  SvaraRadera
 14. Public Affairs/PR konsult, dvs att sälja sig till de storföretag som betalar för att lobba/muta politikerna för att få lagstiftningen riggad till sin fördel och för att blockera konkurrenterna. Kanske inte världens mest attraktiva alternativ men - it pays the bills. (Kolla hur Mattias Bengtson försörjer sig.)

  SvaraRadera
 15. Kollat vad det finns för möjligheter hos EFF International (https://www.eff.org/issues/international)? Det känns som att de borde uppskatta människor med flerårig erfarenhet av vad som händer i europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EFF, EDRI, Open Rights Group, Big Brother Watch (i UK), osv. Med flera uppdragsgivare som betalar lite var kanske det går att komma upp i heltid.

   Radera
 16. Kolumnist/ledarskribent på en modig kvällstidning som behöver provocerande texter?

  SvaraRadera
 17. Synd om du inte kommer kunna driva blogga vidare med samma frekvens och faktiskt insikt i EU-arbetet. Men ni pirater får faktiskt skylla er själva. Ni fick en massa oförtjänt draghjälp av mainstream-media i förra valet (de hoppades att ni skulle skada borgarna), vilket ni inte verkar ha försått, utan självgott tillskrivit er någon slags politisk överlägsenhet. Sedan kom FRA-lagen och Piratebay-rättegången givetvis lägligt.

  Tänkte ni aldrig på detta? När man har läst olika piratbloggar har det känts som att ni mest har slagit er för bröstet om hur mycket odefinierat bättre ni är än löjliga partier som SD, som ett gäng småungar med en otrolig arrogans kring vad för slags valarbete som krävs i en parlamentarisk demokrati.

  Tänkte ni aldrig på att det skulle bli en backlash när ni började paradera en massa oväsentligt trams som alienerar era väljare? Varför en massa HBTQ och massinvandring? Det är ju inte precis som att alla som gillar HBTQ gillar massinvandring. Än mindre som också gillar ekonomisk frihet, personlig integritet och modern kulturdelning.

  Så säg mig - exakt hur gick det till när ni bestämde er för att "profilera er" inom dessa områden istället för att hålla er till att vara förkämpar för den personliga integriteten?

  Det är svårt att ens göra caset för varför era väljare, som gillar fildelning, automagiskt också skulle vilja ha frihandel och libertarianism. Dom flesta som röstade pirat förra gången var förmodligen våp-socialistiska warezleachande snorvalpar som gick till Fi! och MP denna gång.

  Ni valde själva att åka ur, genom att vara fega och fåniga.

  (Eller blev ni infiltrerade?)

  Med det sagt skulle jag bli mycket glad om du engagerar dig i något mer ideologiskt frihetligt parti, eller rent av startar upp ett. Det skulle behövas.

  Också, full poäng för att man kan kommentera Anonymt utan att behöva krångla med falsk email och proxy :-) Du ser ju ändå vem jag är på IP:t, och det gör såklart FRA också. Men jag sparar ork. Hade man inte kunnat posta Anonymt hade jag nog inte orkat och hållit tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med väldigt stor sannolikhet är HBTQ en ickefråga bland den svenska befolkningen bortsett möjligen från en minoritet av SD folk och nazipartiet (svenskarnas parti eller vad de nu heter). Finns antagligen en del motstånd i S och M också, men dessa prioriterar nog sitt motstånd mycket lågt.

   När jag säger ickefråga menar jag alltså att de inte bryr sig vad folk pysslar med i varken positiv eller negativ bemärkelse. PP har inte aktivt profilerat sig i HTBQ frågor, men har däremot tydligt klargjort att partiet inte opponerar sig mot HBTQ personer.

   Om någon väljargrupp då håller sig borta från PP pga detta så beror det då endast, om vi fokuserar 100% på HBTQ frågan, på att dessa personer är motståndare till liknande frågor.

   Tittar vi exempelvis på MP och F! som tydligt profilerat sig HBTQ (och gått upp stort) så ser man att fokus på dessa frågor inte förlorar röster.

   Slutsatsen här vore alltså att om din teori håller så måste PPs kärnväljare utgöras av personer som är både övervakningsmotståndare och homofober.

   Det mest sannolika är dock att eftersom SD profilerar sig som tydligt icke HBTQ vänligt och "invandrarfientligt" så går många ut för att rösta endast i syfte att minimera SDs politiska inflytande. Ett resultat blir att man röstar på mer säkra kort än exempelvis PP.

   Det är ju exempelvis klart tydligt för ALLA att både MP och Fluministiskt Initiativ är tydligt pro HBTQ och pro-invandring. Dvs motpolen till SD. PPs profil är desto mindre tydlig i de här frågorna och man väljer då att lägga rösten där man vet med säkerhet vilken sorts politik den stödjer.

   Denna tes stärks när man även tittar på det ökade valdeltagandet. SDs möjliga intåg i EU parlamentet mobiliserade många väljare vars huvudsyfte var att rösta för att försöka sänka SD.

   Radera
  2. "PP har inte aktivt profilerat sig i HTBQ frågor.."

   Såg du valaffischerna eller? Det var inget hbtq/genus i dem?

   Radera
  3. "När jag säger ickefråga menar jag alltså att de inte bryr sig vad folk pysslar med i varken positiv eller negativ bemärkelse."

   Det som menas när politiker "tar ställning för HBTQ" är inte statens inblandning i vad folk gör i sin egen sängkammare. Hade det varit det hade det bara funnits en rimlig uppfattning, att det har ett sekulärt samhälle inte med att göra vem man ligger med.

   Dock är det ju inte det som HBTQ betyder idag. HBTQ betyder (bland annat):

   * att man ska tvinga folk att lämna sina barn till en skola, och redan dagis, som försöker indoktrinera dem till homosexualitet, abort och könsbyte.

   * att man ska ha rättsvidriga antiyttrandefrihetslagar om "hets" som betyder att man kan åka i fängelse ganska godtyckligt om någon som påstår sig ha en avvikande sexuell läggning inte gillar en

   * att ett litet antal "elithomon" ska få oändliga summor skattepengar för en massa trams.

   * införandet av ett "tredje kön"

   * att vetenskap blir olagligt

   * att det ska kvoteras hit och dit, enligt en del hetero, en del homo, en del trans, en del queer

   * att folk inte ska få välja sin egen religion

   * att alla offentliga utsmyckningar skall föreställa vulgära könsorgan och sexakter

   Det faktum att du använder ett uttryck som "motståndare till HBTQ frågan" bevisar min tes. Du tycker att det bara finns en HBTQ-fråga, och att den obönhörligen ska leda till ovanstående. Alla försök att "nyansera" frågan är bara en dimridå, det är ovanstående som står på den faktiska politiska agendan, inte respekt för folks privatliv.

   "[] MP och F! som tydligt profilerat sig HBTQ [] dessa frågor inte förlorar röster.

   din teori [] PPs kärnväljare utgöras av [] övervakningsmotståndare och homofober."

   Nej, du gör precis som dumma människor gör och förstår vad jag skrev som tvärtom mot vad det står.

   Min teori är att PPs väljare utgjordes av folk som värnar om den personliga integriteten, en modern syn på fildelning, samt, inte minst, har en stor motvilja till det politiska etablissemanget.

   I övrigt tror jag att det var en mycket heterogen grupp.

   När PP, genom sitt fjäskande för PK, tog bort illusionen om ett motstånd mot etablissemanget så förlorade man troligen största delen av sina väljare, och därmed förlorade möjligheten att hinna bygga upp ett fungerande parti mot massövervakning. Etablissemangsmotståndarna gick troligen i stor utsträckning till SD, trots att PP och SD inte har något gemensamt politiskt.

   Du tycker att PPs kärnväljare består av kombinerade övervakningsmotståndare och HBTQ-fanatiker. Jag tror att många av de få som röstade på PP denna gång i själva verket inte stödjer PPs politik utan höll för näsan och röstade mot övervakningen utan att sympatisera i övrigt. De kommer snart att försvinna.

   Radera
  4. Du är ju helt dum i huvudet.

   Radera
 18. Gode Hax, if you can't beat them - join them! Stäm några av bloggbesökarna för upphovsrättsbrott, lobba för eu-skatt på ip-adresser och du ska se att sötebrödsdagarna snart är tillbaka.

  SvaraRadera
 19. Receptet är enkelt att få uppmärksamhet och tjäna pengar på journalisitik, politik, idag, men mycket jobb, och det finns många exempel.

  Först och främst att skriva räcker inte du måste även använda ljud och bild. Skrivandet ska va en fördjupning, men du lockar läsare med provokativa men hederliga videos.

  1. Starta en Youtube kanal och en Podcast med video som följer massmediaflödet, använd en stor nyhet och gå sedan in på en annan nyhet som du tycker är viktigare som på något sätt är kopplad till nyheten i massmedia, men som ignoreras i massmedian.

  2. Leta upp politiker med videokamera och ställ tuffa skjutjärn journalistiska frågor till dem på gatan/ i korridoren etc. Spela på deras ovilja att svara på frågor och stå upp emot livvakters ingripande att försöka tysta dina frågor och skäll ut dem om de försöker stoppa din yttrandefrihet att ställa tuffa frågor.

  3. Ställ politiska frågor till vanligt folk och kändisar på gatan eller vid nöjestillställningar, idrottstävlingar, eller politiska evenemang och visa upp deras okunnighet i deras svar på dina frågor och gör dig sedan löjlig över deras okunnighet mitt framför näsan på dem eller efteråt i din rapportering. Då får du tittare att vilja lära sig mer så att de själva inte framstår som dumma.

  4. Ring in till Radioshower som Robert Aschberg, etc även nöjes stationer och säg din mening i frågor på ett tydligt sätt. Spela in samtalen och lägg upp dem på youtube med titeln på showen du ringt in till.

  5. Walraffa, klä ut dig och gör dolda kamera samtal med makthavare etc.

  6. Delta fredligt i civil olydnad och demonstrationer och bli gripen av polisen och se till att få med händelsen på film och rapporter sedan i videon varför du demonstrerar och vad orättvisan består av.

  Ta en titt på en ung kille och hans attityd till sitt youtube arbete som journalist i länken nedan. Det viktigaste är attityd och vad du gör av det du har.

  Fake it Till You Make it, How to Become a Journalist
  http://www.youtube.com/watch?v=U3FOliognRc

  SvaraRadera
 20. HAX
  Arbetsförmedlingen!
  Rikets lysande stjärna, som du har finansierat via skattsedeln.
  Nu kan du varsebli hur väl allt är ordnat här hemma i Sverige
  Mvh Bo Bengtsson/Johanneshov

  SvaraRadera
 21. Julia Reda is hiring a Head of Office, a Communications Officer, and a Policy Advisor on Copyright.
  http://senficon.eu/job-offers/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.