2014-06-13

Domstol: En dator är inte en tv

En god nyhet, för omväxlings skull: Högsta förvaltningsdomstolen har i dag beslutat att Radiotjänst inte har rätt att belägga datorer med tv-licens.

Bara för att SVT har gjort sina program tillgängliga på nätet kan de inte tvinga alla som har en dator att betala för dem.

I en rimlig värld kan man inte ingå ett affärsförhållande, sluta ett avtal eller sälja en tjänst om inte båda parter är med på det.

Det sunda förnuftet har segrat.

Länkar: Computer Sweden » | Domstolen »

4 kommentarer:

 1. Här är en mindre trevlig, men väntad nyhet: Datalagringen från grönt ljus:

  http://www.regeringen.se/sb/d/1476

  SvaraRadera
 2. Det är ungefär som att gå från papperslicens till brevlådelicens. Ett steg framåt, men vi trampar fortfarande i gyttjan.

  SvaraRadera
 3. det blir nog snart en lagändring i all tysthet.

  SVT: "Lagen måste ändras"
  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.565707


  SVT:s vd Eva Hamilton "ser allvarligt" på förvaltningsdomstolens dom som innebär att de som enbart ser tv via dator, surfplatta eller mobil inte behöver betala någon tv-avgift.

  – Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende, säger Eva Hamilton till SVT Nyheter.  SvaraRadera
 4. Jag minns det gamla goda 80-talet då en dator faktiskt VAR en TV.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.