2014-06-02

USA: Säkerhetsbyråkratin och pressens frihet


I den amerikanska post 9-11-världen håller pressens frihet på att rullas tillbaka av en allt mer aggressiv säkerhetsbyråkrati. Ett av många exempel är när man för ett år sedan lät övervaka Associated Press telekommunikationer, i jakt på källor.

Nu är en annan av den amerikanska pressens giganter - New York Times - i strid med den amerikanska regeringen. Frågan gäller om journalisten James Risen skall tvingas avslöja en av källorna bakom informationen i en bok han skrivit om CIA och det iranska kärnvapenprogrammet.

Det senaste är att Högsta Domstolen har avvisat Risens och NYT:s begäran om att upphäva en lägre rätts beslut - som kräver att han skall avslöja sin källa. (Utan dubbla negationer: Man försöker tvinga honom att avslöja sin källa.)

Nu är det i slutändan upp till Justitedepartementet och Vita Huset om man tänker driva frågan vidare. I så fall kan Risen komma att fängslas för ohörsamhet.

Att inskränka pressens frihet samtidigt som man rullar ut en allt mer allomfattande övervakningsstat är en extra olycklig kombination.

Det gör ont i mig att se USA - som även vi i viss mån är beroende av för vår frihet - bete sig så här. Jag förväntar mig bättre. Men det tycks bara bli värre, oavsett färg på den politiska ledningen.

NYT/AP: Supreme Court Rejects Appeal From Reporter Over Identity of Source

5 kommentarer:

 1. http://www.regeringen.se/sb/d/18592/a/239343

  FATCA är en amerikansk lag

  welcome to USA

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. I boken "No Place to Hide" skriver Glenn Greenwald om att stortidningarnas jurister tvingas förhandla med amerikanska regeringen för att få tillåtelse att publicera.

  SvaraRadera
 4. Are you or anyone you know living in Sweden suspected of having US indica? Or anyone married to someone suspected to have US indicia? Or a business partner? Time to report them. Be a good little Swedish patriot and do what your government and the US government tells you to do. It's your patriotic duty!

  SvaraRadera
  Svar
  1. man, US indica, esp. guerilla farmed from cali, its da bomb yo

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.