2014-07-08

Så nu har vi alltså börjat fängsla konstnärer?


Konstnären Dan Park är synnerligen kontroversiell. Jag tycker att vissa av hans verk kan vara provocerande. Och så skall det vara. Konsten måste ha utrymme för det kontroversiella och det provocerande – för det stötande, obehagliga och äckliga.

I helgen stormade polisen det galleri i Malmö, där Park just öppnat en ny utställning. Tavlor beslagtogs och Park syddes in, misstänkt för hets mot folkgrupp. [Länk»]

I dag begärs Dan Park häktad. [Länk»]

Jösses. I vilken ända skall man börja...

Lagen om hets mot folkgrupp är problematisk. Den framställer vissa kollektiv som mer skyddsvärda än andra. Vilket är ett avsteg från principerna om allas lika rättigheter och allas likhet inför lagen. Dessutom tror jag att den är kontraproduktiv. Samma regler skall gälla för alla.

Konsten, litteraturen och journalistiken måste få vara fri. En stat som censurerar kultur och fängslar konstnärer är samhälle i intellektuellt förfall. Det är en stat som sluter sig och fjärmar sig från mångfald och öppenhet. Det är en stat som är farlig.

Yttrandefriheten måste försvaras. Antingen får man säga vad man vill. Då har vi yttrandefrihet. Eller också får man inte säga vad man vill. Då har vi, per definition, inte yttrandefrihet.

(Enda inskränkningen i yttrandefriheten jag kan tänka mig gäller sådant som kan utsätta andra för uppenbar fara.)

Samtidigt kan man konstatera att det som nu sker ger Dan Park mer uppmärksamhet än det mesta han skulle kunna företa sig. Om nu staten vill censurera honom, då är detta kanske inte den smartaste taktiken...

Frige Dan Park! Omedelbart!

Parks bilder i urval av Google »

Uppdatering: Brottsmisstankar mot galleristen Rönnquist »

49 kommentarer:

 1. Fängslande verk han skapar.

  SvaraRadera
 2. Ge Lars Hillersberg en retroaktiv ursäkt från hela högern för att den krävde att hans yttrandefrihet skulle inskränkas när han gjorde samma sak för kommunister som hans elev gör för nazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stormade de gallerier och fängslade Lars Hillersberg också eller?

   Radera
 3. Enda inskränkningen i yttrandefriheten jag kan tänka mig gäller sådant som kan utsätta andra för uppenbar fara för andra
  -------------------------------------------------
  När propagandan har uppnått målen och slakten börjar inledas? Som i Rwanda? Är inte det lite sent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Propagandan" i Rwanda var uppvigling, något som "kan utsätta andra för uppenbar fara". Är det svar på din fråga?

   Radera
  2. "Propaganda"? Jag ser satir som i många fall är grov och upprörande. I vissa fall skulle jag förstå om personer som hamnat i Parks satirer skulle kunna anmäla honom för förtal.
   Jag ser satir som fungerar på många nivåer. Det är en rent ytlig som i vissa fall kan tolkas rent bokstavligt. Kanske det är vad Micke ser som "propaganda"?
   Det är också en metanivå där Park driver med föreställningar. Så fungerar satir för det mesta och Park är inget undantag.

   Radera
 4. Kan man inte argumentera för att Dan Parks konst, i förlängningen, utsätter andra för fara?

  Jag vet ju att tankegångarna bakom ett sånt påstående bygger på föreställningen om att människor, genom att hans konst är godkänd, börjar hata alla som är objekten för hans konst. Att det skulle bli allmänt ok att hata, och ännu längre fram i förlängningen utrota dem. För "det har hänt förr"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Entarte kunst:

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst

   Radera
  2. Isåfall kan man argumentera att väldigt mycket annat också utsätter en för fara.
   Kan vi inte leva tillsammans med varandra utan att ha en stark stat som kontrollera, styra oss och se till att vi gör rätt så vill jag inte inte bo i det här landet längre.

   Radera
  3. Kanske kan wertigon bli verkställande direktör i det nya kulturpolitiska organet Reichskulturkammer. Därifrån kan han utfärda bland annat yrkesförbud mot sådana som Park.

   Radera
 5. Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson har tydligen vunnit gehör för sin uppfattning som hon torgförde i riksdagen, konstnärer som är dumma skall i fängelse.

  Så här kommenterade Ohly då:

  – Här har vi en företrädare i Sveriges riksdag som anser att konstnärer ska fängslas om de uttrycker sig på ett visst sätt. Den yttrandefriheten är inte mycket värd, sa Ohly.

  Häpp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den företrädaren är inte populär bland oss som sympatiserar med SD och hänger på nätet. Vi är många som krävt att hon ska uteslutas eller åtminstone strykas från listan för sitt tilltag. Det var inget uttalande partiet sanktionerat.

   Hon har sedan ursäktat sig med att hon ville raljera lite (kanske hade hon Dan Park i åtanke), men uttalandet är ändå stötande.

   Radera
  2. Jag förstår det, det var ett sällsynt korkat yttrande av Larsson.

   Min poäng är hur Ohly med kraft försvarar den konstnärliga friheten visavi Larssons knäpphet men ALDRIG kommer att uttala sig på liknande sätt om Dan Park.

   Radera
  3. Den företrädaren är inte populär bland oss som sympatiserar med SD och hänger på nätet.
   ---------------------------
   Idiot.

   Radera
  4. Micke visar sin förmåga att diskutera i sak.

   Radera
  5. Nyfiken Micke, omvänder du många med den argumentationstekniken?

   Radera
  6. Skulle inte förvåna om micketrollet i själva verket är en sverigedemokrat, som skriver på nätet för att sabotera för antifascister och antirasister.

   Radera
 6. Jag kommer att tänka på den där bilden med ordföranden för afrosvenskars riksförbund, Jallow Momodou, som bortsprungen "negerslav".

  Bakgrunden var att några elever på Hallands nation gått på maskerad och 2-3 elever klätt ut sig till negerslavar och en elev klätt ut sig till (elak?) slavägare. Det blev ett enormt rabalder och JM drev det hårdare än de flesta, grejen blev till och med internationellt uppmärksammat.

  Jag kan se för mig hur Dan Park satt på sin kammare och funderade, aha! Om JM söker efter saker att bli kränkt över så ska jag minsann ge honom något att bli kränkt över på riktigt! Och så gör DP en sällsynt kränkande bild, så kränkande att det typ krävs talang för det. Och komisk dessutom.

  Alltså, en sån bild bör väl vara olaglig? Förtal om inte annat? Eller? JM är ju en makthavare i någon mening som dessutom försörjer sig på att bli kränkt? Då kan man tycka att han sjutton ska stå ut med litet häcklande? Tänk på alla elaka bilder som gjorts på drottning Silvia med etablissemangets goda minne?

  Tja, jag vet inte. Men det vore bra om diskussionen kunde föras utan att gammelmedia berättade halvsanningar, förvanskar, manipulerar istället för att informera sina läsare. Såsom gammelmedia alltid gör.
  /martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! En person som verkligen försöker anstränga sig för att tolka Parks bilder.

   Jag tolkar den med Momodou på samma sätt.

   Han var väldigt snabbt framme efter rabaldret på Lunds universitet och var kränkt och var med i tidningar och dylikt.
   Han är född i Ghana. Han är inte ättling till några "negerslavar" (jag tolkar det som att man i studentspexet avsåg slavar i 1800-talets USA). Varför ska han representera slavar bara för att han är mörkhyad? Är det inte lite strukturalistiskt rasistiskt av honom själv att se sig själv som slav?

   Park är en bisarr skrattspegel av samtiden. Jag har köpt hans bok Sieg (från Bokus, den finns också på Adlibris) och det är intressant att följa hans bilder, som visas upp kronologiskt. De flesta samtida händelser tas upp. Det är först under den senare tiden som fokus mer hamnat på islam och invandring. Antingen kan man tolka det som att Park blivit rasist eller som att tabuna kring dessa två områden blivit allt större.

   Radera
  2. Du har många poänger här, och framför allt är det ju så att Momodou gick i fällan med hull och hår. Konst som avslöjar makten.

   Radera
 7. Under en riksdagsdebatt 17 juni 2014 framförde Larsson att konstnärer som ritar vaginor på skolors väggar bör fängslas för sexuellt ofredande, med anledning av konstnären Carolina Falkholts målningar. Sverigedemokraterna tar avstånd från uttalandet och menar att det är hennes "personliga åsikter"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den företrädaren är inte populär bland oss som sympatiserar med SD och hänger på nätet. Vi är många som krävt att hon ska uteslutas eller åtminstone strykas från listan för sitt tilltag. Det var mycket riktigt inget uttalande partiet sanktionerat.

   Hon har sedan ursäktat sig med att hon ville raljera lite (kanske hade hon Dan Park i åtanke, han har ju fängslats tidigare för sina verk), men uttalandet är ändå stötande.

   Radera
 8. @anon 13:21
  Fast konstnärer målar alltid könsorgan. Det har de gjort ända sedan grottmålningarnas dagar. De kan inte låta blir. Så det är väl snarast den som har engagerat en konstnär till att dekorera en skola som bör klandras?
  /martin

  SvaraRadera
 9. Det är fråga om fri association mellan människor.

  Nu gillar jag inte staten och tycker inte att offentliga rum som tex statliga skolor varken ska Dan Parks konst på väggarna eller feministiska "fittmålningar"

  Däremot står det alla gallerier fritt att visa vilken konst dom vill, och det står folk fritt att gå på vilka vernissage dom vill.

  Tar man bort staten ur det hela, så får vi bort statsunderstödd "bra" konst likaväl som statens våldsmonopol mot det dom/den tycker är "dålig" konst.

  Tydligen är "fittmålningar" som är i stil med Dan Parks provocerande konst tillåtna eftersom staten uppmuntrar det med ekonomiskt stöd just nu.
  En konstnär fick statsbidrag för att sätta upp en kissande gubbe i örebro, statyn med namnet bad bad boy.
  Dessutom åt politikerna och Lena Liljeroth Adelsohn en levande tårta, konstinstallationen painful cake, som var Makode Linde utklädd till en stereotyp av en arikan som skrek så fort någon skar i tårtan.

  Staten ut ur konsten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev dom/den, men jag menar dom, för just nu sitter ett litet etablissemang och bestämmer vad som är bra och dåligt.
   Och använder statens våldmonopol mot dessa personer för att sedan gå och skära av en levande tårta.

   Radera
 10. http://arkiv.radio24syv.dk/video/10035443/danmarks-rost-08-07-2014

  På Sveriges eget Voice of America, såhär i censur och diktaturtider.

  SvaraRadera
 11. Tack för att du vågar ta upp detta Henrik.

  (Ett plus är att Micke blir jätte-irriterad och stött när jag ger komplimanger.)

  SvaraRadera
 12. I vanliga fall brukar jag posta med signatur men för att undvika att bli kallad fascist av Micketrollet blir det som Anonym istället.

  Lysande HAX, du har samma värderingar som för 25 år sedan och har inte opportunistiskt anpassat dig till det neototalitära samhällsklimatet i demokraturen Sverige.

  De utomstående som fortfarande bryr sig om vad som händer i dårhuset Sverige (Norge, Danmark) bara skakar på huvudet åt galenskaperna.

  Det som inträffat är att efter Reinfeldts dolktöt i ryggen på svensk borgerlighet har alla dammluckor öppnats och samhällsdebattens median (med tillhörande allt smalare åsiktskorridor) har drivit extremt långt åt vänster.

  Eftersom libertarianer ofta är för ateism, HBQT, kvinnofrigörelse, öppna gränser och mångkultur har de inte insett faran av de extrema kulturmarxister som driver tokdårfrågor som rasifierade kroppar (antivit rasism), radikalfeminism (manshat), mångkultur (fribrev för hat mot västerlandet), kristofobi, islamofili och intersektionalitetsteori. Därför har tyvärr svenska liberaler tigit inför denna process.

  Då den svenska nationalkaraktären bygger på konsensusfixering, jantelag, konflikträdsla, brist på civilkurage och feghet vågar vanliga medelsvennar inte säga ifrån och sätta ner foten. Idag är det därför extremvänstern som dominerar svensk samhällsdebatt och driver hela samhället framför sig.

  Att i Sverige idag uttrycka det som för 20 år sedan var mainstream allmänborgeliga åsikter eller påpeka fakta som stör överhetens konsensus har blivit förenat med stora personliga risker: avsked, gatlopp i media, misshandel av extremvänsterns stormtrupper, förlorade vårdnadstvister, åtal och hårda domar i politiserade domstolar.

  Det är något djupt sjukt med det svenska samhället, där dagens Sverige får allt större likheter med hysterin och galenskapen under 1600-talets häxprocesser.

  Jag är allvarligt orolig för Sveriges framtid som västerländsk demokratisk rättsstat.

  Dårhus-demokraturen blir allt värre för varje dag som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl talat hear hear. Det är farliga tider. Men när väl svensken vaknar upp på allvar blir han nog svår att stoppa. Om det inte dröjer för länge förstås..

   Radera
  2. Extremvänstern sätter agendan därför att de har flest heltidstjänster. Dels väljer medias ägare sådana personer. Och dels så har det under mer en generation utbildats tiotusentals människor som bara kan få valuta för sin utbildning på skattefinansierade jobb. Det är en massiv propagandaarme för större stat och som aldrig vågar tänka själv eller protestera mot något staten gör. De flesta blir påhejare.
   /martin

   Radera
 13. http://arkiv.radio24syv.dk/video/10035443/danmarks-rost-08-07-2014
  Danmarks Röst

  Konstnären Lars Wilks gästar och det blir prat om kultur - varför är den till vänster? Vi diskuterar konst och yttrandefrihet och har även med oss galleristen Henrik Rönnquist, som ställde ut Wilks och Dan Park, och journalisten Elisabeth Höglund. Mikael Jalving

  SvaraRadera
 14. Bra att du reagerar. Månde många fler göra det. Denna statsmakt hör inte hemma i Sverige.

  Strålkastaren bör också falla på den åklagare som tycks ha en personlig vendetta gentemot Park - vem är denna person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. "I vanliga fall brukar jag posta med signatur men för att undvika att bli kallad fascist av Micketrollet blir det som Anonym istället."

  Du har medvetet bytt signatur och postat anonymt om vartannat i 10 år för att du tror att du framstår som en nazistisk folkstorm på det sättet.

  Du är en idiot när du gör det idag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar man gissa micketrollet är Amnexis?

   Radera
 16. Nej du kan gissa att du alltid är dig själv när du spammar den här bloggen med dit sinneslöa svammel anonymt, som amnexis eller något av alla dina andra nick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bekräftandet micketrollet. Många har nog länge anat att du är en sverigedemokrat som försöker misskreditera verkliga antifascister.

   Radera
  2. Ditt identitetstrollande har aldrig fungerat.

   Radera
  3. Vems identitetstrollande micketrollet?
   Hälsa förresten till Amnexis ;-)

   Radera
 17. Free Dan Park! Skickar mina sympatier till Dan Park.

  Sverige behöver en radikal förändring för att bli en Västerländsk demokrati. Vår svenska neototalitära demokratur är besynnerlig. Låt den dö snabbt och bryskt.

  / Magne

  SvaraRadera
 18. Jag hör slashpuckot gråta.

  Neototalitör demokratur.

  Vilket jävla svammel....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nej Micke, det är du som svamlar. Nyrasismen (där vita måste resa sig för mörkhyade), nytotalitarismen (där SD och UKIP fråntas deras rättmätiga utskottsplatser av en folkpartist), nyspråket om att bidragsutbetalningar är vinst, nyfeminismen som hatar (vita) män och konsenusförtrycket (dvs åsiktskorridoren tapetserad i självgodhet) är typiska svenska fenomen i vår tidsanda.

   Vem är det egentligen som gråter? Sen du gjorde din comeback här har inläggen gått ifrån att ha runt 10-20 kommentarer till att plötsligt bli runt 50-70st.

   Ett jävla kraftigt attack-gråtande är vad du sysslar med Micketrollet. Tränar du inför socialistvänsterns konferens i yrkeskränkthet i höst? Hörde att Sheraton-zigenaren Diana, Momodou Jallow och Ali Esbati skulle hålla föredrag i hur man effektivast klämmer puckade svenskar på skadestånd för alla möjliga typer av påhittade och överdrivna händelser där den yrkeskränktes ego blivit sårat och måste plåstras om och gullas med genom företagares och svenska skattebetalares gemensamma kassakista. (Annars kommer vederbörande att lasha ut i kriminalitet och stenkastning mot polis?)

   Ska rödhåriga (särskilt rödhåriga araber) nu kunna kräva skadestånd av den tecknade serien South Park's skapare också menar du?

   Micke är anförare av den låga förväntningens rasism där alla med brun hy inte klarar av samma saker som vita, och måste skyddas och gullas med lite extra. Har de märkliga och destruktiva kulturella/religiösa sedvänjor är det för att de inte vet bättre och vi måste låta dem få hållas. Trots att det leder till små barns död, hedersmord av döttrar och liknande brottslighet. Klarar inte en mörkhyad av samma krav på anständighet som vita eller Micke? Det tycker jag men det verkar inte du tycka...

   Radera
 19. Ännu en bekräftelse på din paranoida rasism och din högerextremism.
  Kan inte bli tydligare.

  Grina vidare nazisvin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attackgråterskan slår till igen med sin nyrasism och sin allämänt paranoida läggning.

   Grina högra micketrollet, ingen bryr sig. Vänstern faller isär och SD har kraftig medvind. Heja Jimmie!

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.