2014-09-21

Dagens flyktingmottagande gör mer skada än nytta


I går meddelade en bekant via Facebook att han behövde flytt- och bärhjälp, omgående. Som alla andra duckade jag frågan av ren bekvämlighet.

Senare, i går kväll, kom ett nytt meddelande. Min vän hade frågat en tiggare utanför en butik, som blev överlycklig över att få jobba och tjäna en hacka – och som verkligen tog i för att göra ett bra jobb.

Det finns flera saker att säga om detta – till exempel att de flesta som kommer till Sverige faktiskt vill arbeta och tjäna pengar.

Man bör också fundera över vad kollektivavtal, LAS, höga skatter och byråkrati ställer till med. Min inte speciellt vågade gissning är att sådant hindrar människor som har få eller inga kvalifikationer från att komma in på arbetsmarknaden, trots att de har en plats att fylla.

Vilket även får mig att fundera över vad Migrationsverket håller på med. Till att börja med tvingar man asylsökande in i byråkrati, bidragsberoende och själsdödande offentligt omhändertagande. Den som kommer till Sverige får lära sig att detta är normen. Det verkar ogenomtänkt.

Och det där med att låsa in flyktingar på förläggningar... Genom historien har migranter alltid bildat spontana etniska kluster ute i verkligheten. Ur dessa har företagsamhet vuxit fram. De har byggt civila samhällen som givit människor så väl jobb viss social trygghet. Allt sådant blir omöjligt med dagens bakvända sossesystem.

Vi har helt enkelt skapat ett flyktingmottagande som gör saker och ting värre. Så väl för flyktingarna som för skattebetalarna. Dessutom förnedrar man människor när man daltar med dem.

Lägg ner Migrationsverket. Låt de flyktingar som kommer hit klara sig på egen hand istället. Det är trots allt den snabbaste vägen för att komma in i samhället, för att bli en del av den produktiva ekonomin och för att lära sig språket.

38 kommentarer:

 1. Jag tycker att du skall hålla kollektivavtal ute av denna diskussion. Kollektivavtal är - som princip och idé - ett tydligt exempel på individens rätt till att söka mötes med, och agera i samförstånd med andra. Den rätt är hellig för mig, och borda vara det för dig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollektivavtal sätter minimilönenivåer som leder till att det inte går att anställa människor för de enklaste och mest okvalificerade jobben.

   Radera
  2. Det är inte bara minimilönenivåerna som skapar det problemet. Kollektivavtal förhindrar också saker som t.ex. en VVS firma från att anställa okvalificerade för enbart efterstädning t.ex, för kollektivavtalet säger att alla ska ha vissa vvs certifieringar, trots att de över huvudtaget inte jobbar med vvs egentligen.

   Radera
  3. Finns väl inget som hindrar vvs firman från att anlita ett städbolag med okvalificerad arbetskraft för städningen?

   Och det där kollektivavtalet, kan man ju ana, att det kom pga en massa utförda jobb av billig okvalificerad personal, annars hade det nog aldrig existerat

   Radera
  4. Det är ju det man inte kan, eftersom kollektivavtalet kräver att städarna skall vara VVS-certifierade. Duh!

   Radera
  5. @HAX - kanske det, men kollektivavtal är fortfarande frivilliga avtal. Jag har aldrig sett eller hört om representanter för facket eller svensk industri, eller staten, som har hotat någon på liv, hälsa, eller egendom, om de inte skrev under på ett avtal.

   Radera
  6. @Jan Andersen: Vad yrar du om? LO och Sossarna, som tillsammans med de största svenska kapitalisterna oinskränkt dikterade villkoren för Sverige under mer än ett halv sekel, har fyllt lagböckerna med lagar som reglerar arbetsmarknaden.

   Det är inte längesedan man tvångsanslöts till LO när man fick ett arbete!

   Är inte strejk och blockad ett hot mot egendom (företag) ?

   I teorin har du väl rätt i att frivilliga kollektivavtal skulle kunna tecknas mellan arbetare och arbetsgivare, men i Sverige har det ju absolut inte gått till så. Det var Wallenberg och Sossarna som gjorde upp bakom stängda dörrar, och "märkligt nog" så var det ju just Wallenbergs storföretag som "råkade" bli vinnarna då kollektivavtalen slog ut mindre konkurrenter.

   Radera
  7. Jan Andersson, jag säger bara salladsbaren!
   Ingen anställd ville ha det, villkoren var sämre (visst man får ha bättre), det var ren maffiautpressning för att tvinga fram underskrift.

   Radera
 2. Kollektivavtal, LAS, höga skatter och byråkrati finns av en anledning och nu försöker de (som de här sakerna är avsedda att skydda mot)
  att överflöda landet med tillgänglig arbetskraft och bypassa de där skydden för att kunna göra större vinster på dåligt betald, otrygg arbetskraft.

  Men det är ok så länge alla får ett jobb?

  Varför inte göra tvärtom?

  Se hur mycket invandring samhället faktiskt klarar av i fråga om att ge en bostad, ett riktigt jobb, en bra utbildning, bidrag och hjälp, utan att montera ner det vi byggt upp.

  Men nej, det är väl rasistiskt att leda in hjärnan på de spåren..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi talar om jobb som aldrig blir utförda öht i dag, eftersom ribban ligger för högt. Sänk ribban, ge fler jobb - vilket ger tillväxt och ökat välstånd för alla.

   Radera
  2. Ge exempel på jobb som aldrig blir utförda?

   Vi har en hög arbetslöshet och de där jobben som Reinfeldt "skapade" gick till största delen åt de invandrade.

   Våra Svenska ungdomar får istället jobba i Norge och jag ser fram emot att få jobba tills jag stupar.

   Och man kan inte "sänka ribban" för då blir det till slut rena slavarbetare
   Radera
  3. Så utlänningarna tar våra jobb och lever på bidrag? Hur skall ni ha det egentligen?

   Radera
  4. @Kalle7 - hur känns det att "veta" att invandrare som

   - inte har lika bra kontakter som "äkta" svenskar
   - inte pratar språket lika bra
   - inte har lika bra betyg och examen

   ändå lyckas med att ta jobben från de "äkta" svenskar? For mig (som också är invandrare) tyder det på att vi är smartare och mera flexibla än svenskar. Inte konstigt om arbetsgivarna föredra os.

   Radera
  5. Det beror på att "ni" blir särbehandlade och satta i förtur på jobb, bostäder mm av våra landsförrädare till politiker.

   Inget ont mot er som sköter er, allt fel ligger hos politikerna och journalisterna som för befolkningen bakom ljuset, ingen annanstans.

   Politikerna skulle självklar reglerat invandringen till en nivå som landet klarade.

   Radera
  6. @Jan Andersen: man har styrt om samhället till att fokusera på skattefinansierad bidragsförsörjning av ickeproduktiva invandrare.

   Detta leder till att jobb försvinner eftersom marknadsekonomin sätts ur spel. När människors arbete alltid ska passera flera varv genom politikernas klåfingrar så skapas det färre jobb.

   Kvar bli skattefinansierade låtsasjobb, vilket också är vad invandrarna får i den utsträckning de får några alls.

   Jag misstänker att du är en skandinav, och hur som helst så förstår du ju onekligen svenska, så varför envisas med halmgubben och att debatten skulle handla om välintegrerade invandrare?

   Tycker du alltså att det är viktigare att vinna en fiktiv idiotdebatt där du kan låtsas att massinvandringsmotståndarna känner ett rasistiskt hat mot danska ingenjörer, norska ekonomer eller för all del iranska tandläkare eller thailändska städerskor, än att du och dina barn ska kunna fortsätta leva i ett fungerande Sverige?

   Är det verkligen så härligt att fegt få hata i grupp, att det är värt samhällets förfall?

   Radera
 3. Det land som anser sig behöva en integrationspolitik har för stor invandring.

  SvaraRadera
 4. Att lågkvalificerade arbeten skyddas av kollektivavtalens per se minimilöner får ju jobben att flytta istället. Problemet finns i hela västvärlden. Hade lönerna varit lägre hade det kanske fortfarande vävts tyg i Borås och byggts skepp i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, men då krävs det ju löner i höjd med barnarbetare som jobbar för mat.. Och inga krav på utsläpp eller annat trams när det kommer till arbetsmiljö

   Radera
  2. Kanske motiverat företagen att stanna kvar med hjälp av andra medel, tex lägre skatter, tillgång till bättre utbildade människor att anställa, kommuner och myndigheter som endast köper från inhemsk produktion, tullar mot Kina, osv

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Kalle7 - du är i helt fel forum om du tror att @HAX någonsin vill stödja att myndigheter bara skall köpa svensk, eller införa tullar mot något land. Om han gör det, så kommer han att bli exkluderad från Frihetsfronten.

   Radera
  5. Haha "fel forum" ..Nää då är jag i rätt forum, det är väl tråkigt att alltid skriva med de som tycker exakt likadant som en själv?

   Och förresten så har jag själv "invandrarblod" i mig, men det var några generationer sedan, och om tex SvP fick bestämma så skulle jag antagligen skickas tillbaka nånstans.

   Frihetsfronten?

   Radera
  6. Anonym 13:22 Det är inte ens säkert att lönerna skulle vara lägre, produktiviteten kunde ju vara högre istället.

   Det som fick teko- och varvsindustrin att lämna landet var ju Socialdemokrati, kombinerat med lånebubbla förstås. Dessa faktorer är också det som effektivt sett till att industrierna inte kommit åter efter detta.

   Radera
 5. Ja, det är tuffa förslag du kommer med HAX. Om du nu menar allvar om att asylsökande samt anhöriginvandrare ska stå för självförsörjning från dag ett, måste du nog acceptera att det inte går att fylla på mer. Det kanske leder till slutet för Sverige som nation; människor flyttar ut till andra västländer, och kvar blir proletariatet.

  / Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är väl just ett av problemen med de ideologiska "nyliberalerna", att de är förblindade av värderelativistisk politisk teori där utfallet "alla som kan flyr Sverige, men om hundra år blir landet ett ungmoderat nyliberalt drömsamhälle!" inte ses som något negativt.

   Radera
  2. Vad händer om alla som på något sätt har tagit sig hit plötsligt måste försörja sig själva. Tiggeri och prostitution i bästa fall. Beställningsmord och värdetransportrån annars.

   De flyr från krig. Krig och laglöshet är det de kan.

   Radera
  3. Vi måste försörja dem annars begår de brott?

   Det får mig att undra vad det är för fel i huvudet på de politikerna som släppte in dessa människor

   Radera
 6. Jag vet nu inte om man kan dra slutsatser att "de flesta" tiggarna som kommer hit "vill" arbeta av en enskild händelse? Det vore ju lika fördomsfullt att tro som att "de flesta" tiggare är tjyvar.

  SvaraRadera
 7. Ibland undrar jag vad folk lär sig i skolorna nuförtiden. När jag tvingades gå i grundskolan på 70-talet fick vi åtminstone flyktigt veta att det fanns ett alternativ som heter marknadsekonomi, men att vi i Sverige har ett annat system som till hälften byggde på det sovjetiska alternativet - planekonomi. Detta verkar inte finnas i läroplanen nuförtiden. Folk verkar totalt insnöade i att välfärdsstatens perversa beskyddarkoncept måste påtvingas alla, på alla produktivas bekostnad, alltid.

  Arbetslöshet är helt och hållet ett resultat av politik, som i sin tur bygger på våld och tvång. I ett fritt samhälle finns en oändlig arbetsmarknad. Så länge det finns någon som önskar sig något, så finns det saker att arbeta med. Allt från raketforskning till att städa toaletter. Kanske inte alltid till en anständig lön, men arbetstillfällen finns alltid om inte politiker sätter käppar i hjulen. Med en fri arbetsmarknad kan alla människor arbeta. Om vissa inte kan försörja sig på sin lön så kan man diskutera deras försörjning, men ge fan i att döda arbetsmarknaden.

  Invandrare är inget problem om de försörjer sig själva, och följer grundläggande lagar om ickevåld. Det är tyvärr inte så vanligt som man skulle önska. Speciellt inte med det nya apartheidsystem vi har idag där vissa människor kastas i fängelse för åsiktsbrott medan andra verkar vara helt straffimmuna trots fruktansvärda våldshandlingar. Lägger man till det massmediala hat som drabbar alla som verkligen tycker olika så har jag all förståelse för att vissa människor vill kasta ut alla nykomlingar.

  Jag anser dock inte att socialism i någon form är en långsiktig lösning på något problem, någonsin. Skrota tvångssolidaritet i alla former och låt vuxna människor bestämma över sina egna liv. De som känner sig otillräckliga, eller vill ägna sitt liv åt att ta hand om svaga personer kan organisera sig under frivilliga former.

  Olaf

  SvaraRadera
 8. Detvar väl bra att din kompis fick flytthjälp och att han betalade de som hjälpte till. Men jag undrar lite över varför han inte var villig att betala en riktig lön. Och varför han (och du) tycker att de som jobbar åt honom inte ska ha en försäkring under arbetet, och riktiga redskap under arbetet. När jag har anlitat flytthjälp har jag valt företag som har fixat alla de där sakerna.

  Jag kan inte låta bli att jämföra med restaurangägaren som också anställde tiggare - men till avtalsenlig lön och där de hade samma rättigheter som alla andra anställda. http://nyheter24.se/debatt/777178-krogare-sa-har-hjalper-jag-tiggarna J

  SvaraRadera
 9. Som en nyligen invandrad kvinna svarade i en radio-intervju, vad som var bäst med Sverige. Det bästa med Sverige var enligt henne att man slapp bli skjuten, när man gick ut på gatan för att promenera..

  Det är där vi skall lägga ribban för diskussionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skjuts väl å andra sidan minst en gång i veckan, bara i Malmö... blandat med personrån och överfallsvåldtäkter.

   Klassisk invandrarbrottslighet.

   Radera
 10. Brittiska rapparen L Jinny har sågat av tre huvuden. Han är extremist och missförstår islam.

  ( http://www.dailymail.co.uk/news/article-2733228/The-descent-Jihadi-John-Shocking-Facebook-photos-transformation-rapper-streets-Maida-Vale-prime-suspect-brutal-beheading-journalist.html )

  Profeten Muhammed sågade av hundratals huvuden han är inte extremist och missförstod ej islam.

  ( http://www.americanthinker.com/2006/02/muhammad_and_massacre_of_the_q.html )


  /PK

  SvaraRadera
 11. USA har väl ett system som liknar det du beskriver?Där tvingas folk med lågkvalificerade jobb ha 2-3 arbeten för att kunna betala hyra och mat till ungarna och lever ändå under ytterst små marginaler.
  Ett samhälle som blir allt för ojämlikt blir allt för orättvist för dom som lever på botten imo.

  HA du får vara försiktig med att skriva ord som 'asylsökande'.Det blir snabbt OT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man behöver 2-3 för ge mat till ungarna, så kanske man inte skulle ha avskaffad sig de ungar i första omgång?

   Radera
  2. Så du menar att individens mål i livet skall vara att bära upp politikerna och statsapparaten, inte att skaffa familj?

   Radera
  3. Vad var det som blev OT? Att obekväma sanningar om vissa grupper av asylsökande kommer fram?

   Radera
 12. Att en person vill arbeta betyder inte att alla vill det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.