2014-09-18

Eftervalsanalys

19 kommentarer:

 1. Indeed, man, this is the gospel truth. Good one. No irony intended.

  SvaraRadera
 2. 13 % av Sveriges vuxna befolkning kan inte längre förväntas ha socialt och kulturellt kapital nog att kunna göra egna analyser och ta ansvar för dem. 13 % anses plötsligt höra till något slags ”utanförskap”. Om efterdyningarna av förra valet gick i chockens, ilskans och demonstrationernas tecken har de senaste dagarna, dagarna efter de 13 procenten, snarare präglats av Förståelse, Förklaringar och text på text på text om att nu måste Vi (medelklassen, akademikerna, journalisterna) lyssna på Dem (landsortsborna, de outbildade och lågavlönade). Annars kommer SD bli ännu större nästa val.

  Det är naturligtvis bara samma utslag av Bror Duktighet, fast i ny förpackning. För varje debattinlägg man producerar där man tar på sig en del av skulden till att det kunde gå såhär ges också ett tillfälle att poängtera att jag, Joakim Lamotte, Jonas Thente eller vad jag nu kan tänkas heta, är medelklass. Att medan jag diskuterat normer och strukturer över en kopp ekokaffe kunde SD växa i skuggan av politiken (nämnde jag att det var ekokaffe jag drack?). Medan jag vallade runt barnen med sina Fjällrävenryggor i en park på Söder svek jag landsorten. Sa jag att jag var medelklass förresten? Det fungerade inte att demonisera och stänga ute SD och deras väljare. Den nya strategin är att lyssna på dem. Thente skriver i DN att han känner några Sverigedemokrater, och att de tillhör den delen av befolkningen som blir förbannade när någon student eller poesiläsare ska komma och sätta sig på dem. Då kan jag ju berätta för Thente att jag också känner några som röstade på Sverigedemokraterna, och att dessa är studenter och poesiläsare själva.

  SD är starkast på landsbygden, medan F! och Miljöpartiet är starkast bland urban medelklass. Det är naturligtvis värt att analysera, och självklart ligger det något i att de övriga sju riksdagspartierna, möjligtvis undantaget Socialdemokraterna, har ett överdrivet storstadsfokus. Gustav Fridolins förslag utgår exempelvis från att alla är Gustav Fridolin, vilket såklart väcker irritation hos dem som inte är Gustav Fridolin. Centern har inte blickat mot landsbygden på åratal. SD däremot gör som normala partier borde och raggar röster över hela landet. Så ja, på sätt och vis beror deras övertag på ett ”storstadssvek”, men jag vägrar gå med på att de landsortsbor som röstat på SD för att de är missnöjda, missförstådda, gnälliga eller what not, utan jag förutsätter att det rör sig om aktiva, medvetna val från vuxna människor, helt enkelt för att SD presenterar en politik många kan stå bakom.

  Jag är övertygad om att den främsta anledningen till att så många röstade på Sverigedemokraterna är att så många tycker att asylinvandringen, dess kostnader och övriga effekter på samhället är en såpass viktig fråga. En annan anledning är att så många vill kunna diskutera dessa frågor utan att avfärdas som rasister. Jag är också övertygad om att neovänstern inte röstar som de gör för att högre utbildning per automatik leder till mer verklighetsfrånvända samhällsanalyser, utan för att den urbana medelklassen är oerhört trendkänslig, och väldigt, väldigt ängslig. Flera av dagens söderbor är inte födda i Stockholm, utan kommer från lägre medelklass eller arbetarklass runtom i landet. De har gjort en klassresa, har precis välkomnats in i gemenskapen och är livrädda för att göra fel. De är helt enkelt inte tillräckligt säkra i sin klassidentitet för att våga sticka ut hakan, och blir därmed lätta offer för det enorma grupptryck som råder i många av dessa sociala sfärer. Ett grupptryck som bland annat märks i hur snabbt något blir överanvänt och uttjatat i de här kretsarna. Folk har ledsnat på deras öppna brev. Det senaste är att Förstå en SD-väljare, men också detta är bara ett verktyg för att befästa den egna osäkra självuppfattningen.

  Egentligen är det ganska synd om dem.

  http://www.motpol.nu/charlottajohansson/2014/09/17/kort-analys-av-valanalyserna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fria Tider är alltså ensam media om att uppmärksamma en kritisk artikel om Sverige i New York Times. Fundera ett tag på det...

   http://www.nytimes.com/2014/09/17/opinion/swedens-fraying-tolerance.html

   Radera
  2. Kräver det inte ett rätt rigoröst regelsystem, ifall vi nu ska låta 13% bestämma över resten? 13% vill kanske ha medelklassens pengar, ska vi då gå dem till mötes? Det skulle kunna tänkas finnas 7.7 st 13% parter. Hur ska vi lyckas räkna ut vilken av dessa parter som är folkviljan? Det är lite bekymmersamt för mig att förstå.

   /Smen

   Radera
  3. Infantil kommentar av den annars så kvicke "smen", det handlar inte om att 13% ska bestämma över resten. Men visst fortsätt bjäbba tills 2018 så ligger SD på 26%...

   Radera
  4. Ja, akademiska poäng är ingen garanti för att man blir självständiga tänkare och kan ta in olika intryck för en hederlig bearbetning. Kritiskt tänkande alltså.

   Det verkar vara helt omöjligt för många högutbildade människor i synnerhet stadsregioner med universitet verkar det som att kunna föreställa sig en ort som över en vecka plötsligt ökar sin befolkning med 10-20%. Nykomlingar som behöver läkare, tolkar, skola åt ungar ... och det som finns är kanske ett ICA, en bensinmack och delad skola med grannbyn.

   Det kommer inte att hända, men det finns absolut områden i synnerhet Stockholm som behöver få sig en dos utökad befolkning med 10-20% asylanter. Man kommer ändå att ha fördelen att ha kunna avdela så mycken service, med hela sjukhus relativt nära, skolor ....

   Radera
  5. Alla jävla politiker, statsvetare och andra experter som idag sitter och kliar sig i huvudet och kommer med de mest krystade förklaringar till varför folk röstade SD, borde i ärlighetens namn uppsöka arbetsförmedling på måndag och ställa sina jobb till förfogande.

   Men för all del, frågar du mig får alla förståsigpåare och åsiktsuppfostrare gärna fortsätta bjäppa som tidigare, så får SD dubbelt upp nästa gång oxå...

   Hetsen mot SD lär inte avta nu när SVT(r) begåvats med en ny chef som satt med i guldspade-juryn och gav kriminella vänsterextremister pris för deras åsiktsregistrering av oliktänkande. T.o.m. Anna Troberg protesterade mot RG och Expressens förfarande. Men Anna Troberg är ju en hederlig person, visserligen meningsmotståndare i en del frågor, men hon är intellektuellt hederlig nog att inse att man lätt kan förvandlas till ett monster själv, när man är ute på monsterjakt...

   Radera
  6. Amnexis 17:38 - Fria Tider är väl snarare ensamma, eller "ensamma" tillsammans med Avpixlat, om att ljuga om att en artikel som egentligen förfasar sig över att rasistnazistfascister nu sitter i Sveriges regering, skulle vara en artikel som för fram SDs och den svenska oppositionens sida? Den där artikeln var ju som en svensk "borglig" ledarsida i sin vänsterextremism, vilket är föga förvånande när det gäller NYT.

   Radera
  7. Det var dessa meningar jag fastnade för:

   "A nationwide opinion poll conducted last May suggests that 44 percent of Swedes want cuts in immigration, a sentiment most likely traceable to concerns that the influx of foreigners will overwhelm their welfare system. The country of 9.5 million expects more than 80,000 refugees this year, all but guaranteeing that Sweden will continue to have more asylum seekers per capita than any other country. "

   "A 2012 police study found that nearly half of the party’s politicians reported threats or assaults in 2011. Some had been beaten with iron bars, some had bombs detonated in their cars, and some had cans of tear gas emptied into their mouths in front of their children. Mainstream responses to such behavior have been weak. In speeches, interviews and op-eds, politicians and commentators have either dismissed the party’s allegations as disingenuous attempts to paint themselves as victims or, worse, offered veiled endorsements of the attacks."

   "Intimidation of the party and its supporters has taken other forms as well. Last December, an organization of former militant leftists known as the Research Group collaborated with the prominent evening newspaper Expressen to discover and publish personal details about those writing under pseudonyms "

   "These actions, though legal, effectively shut the party off from important arenas of political discourse — giving the election a tinge of illegitimacy that was previously unthinkable for Swedes."

   "The pain this causes will continue to fuel both the Sweden Democrats and their least honorable detractors, as Swedes watch their treasured exceptionalism — their homogeneity, egalitarianism, and tolerance — begin to slip away."

   Radera
 3. @Amnexis
  Jag delar din analys att SD:s framgångar beror på folkligt missöje med invandringspolitiken. Sedan är du tröttsam med dina enorma utläggningar om hotet från islam och om ett kalifat i Europa/Sverige etc.

  Du inser att du skriver oftare och längre texter på HAX:s blogg än vad han gör själv?! Dags att skaffa en egen blogg? Du missbrukar hans gästfrihet (som jag ser det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är där okunskapen florerar, bl.a. här. Hax uppskattar säkert din omtanke.

   Radera
  2. Sen visste jag inte att det var begränsning på längden på kommentarerna, tröttsamt är det när i övrigt intelligenta människor sitter och rapar meningslösa och tomma floskler i tid och otid.

   Men jag förstår att du hellre vill att jag ska göra mina utlägg någon annanstans, predika för kören på flashback typ, och inte förgifta "vanliga" liberalers sinnen med hemsk "nazism"...

   Vi kan ju vända p det också, ni som tycker jag skriver för mycket och för långt, tänk efter innan ni häver ur er en massa ogrundade skit-floskler som jag måste sitta och bena upp. För jag läser HAX blogg, och kommentarerna. Och då jag är allergisk mot agendatugg, floskler, skitsnack och allmän antiintellektualism så har jag svårt att hålla mig från att ge min synpunkt när okunskapens dunkla tunga slickat på kommentarsfältet.

   Angående tjatet om islam, jag ser det som ett större hot än FRA, ingen här har på ett trovärdigt sätt lyckats motbevisa det upplevda hotet, jag tjatade minst lika mycket om FRA när det begav sig, men då var det ingen som störde sig...

   Och det är denna rädsla (att bli kallad rasist) för att man kritiserar och diskuterar islam, som jag tycker är så oerhört fascinerande så jag kan inte hålla mig. Ska försöka hålla igen om ni upplever det som störande, men inte bara för att du vill sopa problemen under mattan.

   Jag trodde liberaler gärna debatterade svåra frågor och klarade av att hålla fler saker än en i huvudet. Det är ju inte så att jag, likt micketrollet, bara sitter och kväker ur mig invektiv. Invektiv får du av mig först när jag själv blivit bjuden.

   Radera
  3. Hax styr ju sin såklart egen blogg men jag anser att du bryter mot nätets vett-och-etikett när du går in och "kapar" någon annans blogg på detta sätt. Du skriver långa monologer och "svarar" regelmässigt på dina egna inlägg. Skriver man på någon annans blogg får man visa respekt och följa ämnet och inte hela tiden skriva om invandring när inläggen handlar om något annat. Vill du diskutera oddsen för att vi för ett muslimskt kalifat i Sverige kan du väl skapa en egen blogg. Nu blir detta i sig OT så jag lämnar detta nu.

   Radera
  4. Jag provoceras lätt av okunskap, det kan jag erkänna, men jag försöker bättra mig...

   För mig är det vett o etikett att inte föra migrationsdebatten som Erik Ullenhag.

   Att skapa en egen blogg är jag inte intresserad av, jag möter hellre okunskapen där den dyker upp, om det så är hos HAX, Engnell eller i SVDs kommentarsfält. Jag förstår heller inte tjusningen i att ha ett kommentarsfält om det endast ska vara nån form av ryggdunkartillställning? Jag vill debattera, inte ha åsiktsuppfostrande Ullenhag-floskler kastat i ansiktet. Det triggar mig bara att skriva långa inlägg. Nu vet ni det..

   Radera
 4. Jag tror att SD's framgångar beror på att etniska svenskar ofta reagerar negativt på invandrare från 'exotiska' länder.Människor som man tror ha en kultur man inte förstår.På 60-70-talet var det greker och Italienare som svenskar tittade över axeln på.Tittar vi lite längre tillbaks var det finländare som som ansågs som mindre värda.Fenomenet är detsamma i dag.Vi tror att vi inte förstår deras kultur så därför blir dom konstiga och kanske tom hotfulla bara genom att dom finns här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotnot: på längre sikt verkar dock faktiskt både italienarna och grekerna ha kommit att kosta pengar trots allt, pga en mycket högre arbetslöshet, framförallt bland kvinnorna, när de svenska industrijobb de kommit till försvann något årtioende senare.

   Detta kan tjäna som en påminnelse om hur svårt det är att integrera stora mängder människor från främmande kulturer, även om de ligger så pass nära vår egen som den italienska!

   I och för sig kan man misstänka att många av de mest anställningsbara italienarna åkte tillbaka till italien efter några år, och att de mindre dugliga blev kvar i Sverige, och att detta snedvrider statistiken.

   Mycket av aversionen mot finnar kom sig av att finnarna i Sverige var statistiskt sett mer brottsbenägna än svenskar och att gruppen hade stora problem med alkoholism och tillhörande våld.

   Dessutom gjorde media samma sak som man nu gör med "rumäner", dvs man kallade de oproportionerligt brottsmisstänkta finska zigenarna enbart för "finnar" eftersom man ansåg det vara irrelevant vilken etnisk grupp de tillhörde.

   Det är ju heller inte svårt att tänka sig att de som har svårt att skapa sig ett bra liv i sitt ursprungsland ofta har andra bakomliggande orsaker till detta än bara politisk förföljelse, och att migranter därför skiljer sig i brotts-, sjukdoms- och arbetslöshetsstatistik från sina kvarstannade landsmän.

   Radera
  2. Jag publicerar om min kommentar i tron att censureringen var ett misstag. Var är rasistiskt eller stötande med detta? Det var hur som helst detta som ovanstående fotnot var en fotnot till.

   Det finns säkert biologiska anledningar till att olika etniska grupper är misstänksamma mot varandra, ett sorgligt faktum som vi inte kan göra mycket åt. Huruvida detta verkligen är ett argument för att tvinga ihop dem är en annan fråga. för en annan diskussion.

   En sak man dock ska ha i åtanke är att det i mångt och mycket är en mediemyt att svenskarna hatade finnar och italienare; en myt som man piskat fram för att kunna relativisera och ta udden av kritiken mot dagens helt annorlunda massinvandring.

   Den italienska och finska arbetskraften kom hit direkt till arbeten. Självklart var det visst gnissel mellan dem och svenska arbetare, och dessutom så gick ju denna arbetskraftsinvandring helt på tvärs med den socialdemokratiska propagandan som indoktrinerat svenskarna i årtionden. Motsättningarna dock nästan helt insignifikanta ur dagens perspektiv. Varken italienarna eller finnarna kostade nämligen pengar.

   Det går dock inte på något sätt att jämföra med den segregation och oro för kostnader som det medför att ta hit hundratusentals utomeuropeiska invandrare från mycket annorlunda kulturer och ha dem till att gå på bidrag i etniska enklaver.

   Det är trams och en medveten lögnstategi att låtsas som om SDs framgångar handlar om rasism.

   It's the economy, stupid!

   Radera
 5. Jag skrev en högst saklig kommentar om att det är ekonomiska resonemang som ligger bakom invandringsmotståndet och SDs framgångar, och den censurerades? Förklara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser ut som båda publicerats nu... var nog bara blogspot som buggade lite. Händer ibland. Om det fortfarande saknas inlägg kan det vara pga det var över 2400tecken, då har jag för mig att inlägget kan försvinna...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.