2014-09-17

Nu kan den totala övervakningsstaten bli verklighet


Enligt media har amerikanska FBI:s nu teknik för ansiktsigenkänning klar att sjösätta. [ Newsweek» | ArsTechnica» | Gizmodo» ]

Detta är intressant på många sätt. Inte minst är ansiktsigenkänning en av nyckelkomponenterna i det EU-finansierade forskningsprojektet Indect.

Indect-projektet går ut på att koppla samman bland annat automatiserad kameraövervakning, analys av medborgarnas aktiviteter på nätet och en mängd olika dataregister. På så sätt hoppas man kunna förutse och därmed även stoppa sådant beteende som staten anser vara icke önskvärt.

Här talar vi inte längre om massövervakning som datalagring eller det NSA & FRA har avslöjats med att ägna sig åt. Nu handlar det om i princip total övervakning, där dagens massövervakning bara är en beståndsdel.

Vad som anses vara icke önskvärt beteende beror naturligtvis på vilka politiker (och byråkrater) som för tillfället råkar sitta vid makten.

Läs mer om Indect här: Wikipedia » | Indect»

Eller se filmen nedan.


[Direktlänk»]

Notera att detta inte är Science Fiction – utan ett projekt som utvecklas av EU, finansierat med dina skattepengar, just nu. Detta kan väldigt snart vara den verklighet vi är tvingade att leva i.

16 kommentarer:

 1. Modeskapare har nog redan börjar skissa på den nya populära stilen med zorro-typer och fruntimmer i burkha.

  SvaraRadera
 2. Ansiktsigenkänning är ju säkert alldeles precis vad Trafiksäkerhetsverket är ute efter med uppgradering av sina fartkameror ("trafiksäkerhetskameror").
  Nya hastighetskameror ger bättre bilder.
  Numera är ju kamerorna digitala, så it's out there.
  "Sträckmätning som talats om kommer det inte att införas". Än.

  SvaraRadera
 3. Det finns redan nu en motståndsrörelse eller trend att sminka sig för att undvika övervakning och face recognition

  SvaraRadera
 4. @Anarakobo
  Och precis som med kryptering kommer det anses suspekt och göra dig till ett utvalt mål för storebror. Om du vill slippa övervakning är du automatiskt misstänkt. Vad har du att dölja?

  SvaraRadera
 5. Visst kan man börja sminka sig hårt, använda ansikts masker men som Johjoh säger så blir man ett mål för storebror. Lite som att googla efter TOR, Tails eller annan kryptering så hamnar man direkt hos NSA.
  https://www.schneier.com/blog/archives/2014/07/nsa_targets_pri.html

  Och helt ärligt så börjar övervakningsapparten bli så stor att även om du kan gömma dig lite på internet eller för kameror på gatan som kommer dom hitta dig ändå. Så skulle gissa på att antingen behöver man gå hardcore off the grid eller så är alternativet "hiding in plain site" vilket dock innebär att man kanske får sluta med vissa saker även om dom borde ses som rumsrena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du faktiskt att det heter "ansikts masker"???

   Radera
 6. Inget nytt, men det är bara början.

  Om 5-10 år när folk har Google glasses eller Apple eyewear som spelar in allt de ser 24-7 och skickar upp allt i cloudet så har staten miljontals spioner.

  SvaraRadera
 7. Algoritmerna bygger på näsans, munnens, ögonbrynens, öronens, etc. placering och form. Lite svårt att ändra på.

  Men visst, de burkaförsedda får ju VIP-frisedel från detta. Om jag vore manlig bankrånare eller våldtäktsman skulle jag köra stenhårt med burka, höftinlägg och lösbröst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum ide, skaffar sig en låtsas fru som använder burka. Så när man går och gör saker tar man bara på sig den.

   Eller om man bor flera tillsammans kan man bara skriva in att en extra person bor där och så turas alla om med burkan. ( lite samma längt och sånt men går att fixa )

   Radera
 8. Allt detta är ju bara fria fantasier.. . eller?

  SvaraRadera
 9. Säsong 4 av Person of Interest börja nu i höst. Då får vi reda på vad som väntar.

  SvaraRadera
 10. Kanske inte är så dumt med islamiseringen i alla fall, tänker på niquaben (eller burkan, som ni kallar den ovan). Utan islamiseringen hade man varit suspekt med helsvart klädsel där bara ögonen syns. Nu med islamiseringen är det tämligen vanligt med slöjor och även niquaber, så då är det ju bara att hänga på den trenden.

  Eller ska myndigheterna påpassligt förbjuda även religiös maskering under falsk förevändning att det är kvinnoförnedrande, fast de i själva verket vill ansiktsigenkänna folk??? Skulle inte förvåna mig alls ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har redan förekommit bankrån i England där förövare har klätt sig i heltäckande burka.

   Du vill alltså upprätta guds diktatur för att slippa bli filmad av liberala demokratiers övervakningskameror?

   Lite perspektiv skulle inte skada..

   Massövervakning är kasst, massinvandring är ännu kassare men Guds diktatur är mest kasst av allt, i guds diktatur är det inte kameror som övervakar dig utan religiös polis, hizba, med kalasjnikovs som talar om för dig att din frus burka inte täcker tillräckligt av din fru.

   Radera
  2. Givetvis inte, Amnexis. Men eftersom vi tvingas böja våra nackar för och omfamna islam och se den tilltagande islamiseringen i dagens samhälle utan att tillåtas säga flasklock, dvs. bli stigmatiserad med diagnosen "islamofob", måste man ju börja tänka positivt. Vad är då positivt med denna för oss i ett framtida samhälle? Ja, eftersom övervakningen bara tycks blir mer och mer omfattande, kan man använda religionen för att undgå övervakningen. Win-win eller lose-lose??

   Radera
 11. Hade piratpartiet skött sig hade vi sluppit detta

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.