2014-09-25

Snart får vi veta: Har (MP) stått pall eller har de sålt ut sig i övervakningsfrågorna?


Nästa vecka får vi se om det blir någon regering. Och vad den i så fall vill.

En fråga att hålla ögonen på är naturligtvis massövervakningen. Min gissning är att (MP) har sålt ut sig vad gäller FRA och datalagringen – för att få sitta i regering.

Jag kan ha fel. Jag hoppas att jag har fel. Men...

Nu vill vi dessutom veta vem som blir justitieminister och vem som blir försvarsminister – så att det i vart fall finns ansvariga politiker att ställa frågor till och att bråka med.

En annan fråga är om de borgerliga partierna kommer att vara mindre tjurskalliga i övervakningsfrågorna, nu när de sitter i opposition. Om viljan finns – då skulle Alliansen, (MP) och (V) kunna köra över (S) och (SD).

Det är knappast troligt. Men vi skall komma ihåg att (S) röstade mot FRA 2008, trots att de egentligen var för – bara för att djävlas med den borgerliga regeringen. Så inget är hugget i sten.

3 kommentarer:

  1. Har något av MP:s språkrör någonsin lyft fram övervakningsfrågan?! Inte vad jag har hört. Man har lyft fram annat som "prioriterat", t.ex. feminism, skolan och givetvis miljön. Så det står nog långt ner på listan över frågor MP driver om det överhuvudtaget är med...

    SvaraRadera
  2. Ha! Med tanke på hur lite MP och V pratade om övervakningsfrågorna under valrörelsen gissar jag att de var de första frågorna de tummades på. Mer intressant är nog Kärnkraften och Förbifarten.

    SvaraRadera
  3. Lågoddsaren som justitieminister är ju Morgan Johansson. Han är som bekant en riktig övervakningskramare, vilket inte minst framgick vid sittningen med Sten Heckscher om datalagringsdirektivet. Dessutom är han FRA:s bäste vän, i synnerhet efter att under 2009 ha suttit i dåvarande Underrättelsenämnden tillsammans med bl.a Staffan Danielsson och godkänt alla FRA:s spaningsönskemål på löpande band. När det gäller Snowden står Morgan Johansson tveklöst på NSA:s och FRA:s sida.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.