2014-11-27

Bitcoin - så fungerar det!

Jag kommer att vara rätt så ouppkopplad någon dag eller så. Som pausmusik under tiden tänkte jag bidra med lite folkbildning om Bitcoin.

Det är Sergej Kotliar som talar på Internetdagarna 2014 (som hölls nu i veckan). Lättfattligt, på svenska och framåtblickande.


[Youtube»]

De som vill se den påföljande paneldiskussionen kan göra det här. »
Intresserade som vill läsa mer om Bitcoin kan göra det här. »
Information om Bitcoinplånböcker finns här. »

Den som har frågor, åsikter eller som vill tillföra information är välkommen till kommentarsfältet.

Enjoy!

9 kommentarer:

 1. Jag läste för ett tag sedan om något hack mot en japansk bitcoin-trader (en av de största). Vet inte exakt vad som skedde där i Japan, men är det ingen risk att ens pengar försvinner eller devalveras kraftigt i samband med dylika attacker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju, risken finns. Frågan är hur stor en risk? Fråga spararna på Cypern vad risken är att staten tar en del av dit sparande i banken? Fråga en rysk om risken för att rublen föll 25% efter annektering av Krim.

   Radera
  2. Jag förespråkar inte att spara pengar på bank, papperspengar kopplade till guld tror jag mer på. Eller någon ny lösning typ bitcoin då... skulle dock vara surt om mina stålar försvann för att en smart 14-åring vill vara leet haxxor. Då kan faktiskt en statlig konfiskering vara lättare att leva med, inget att föredra dock, man vet vem som tagit pengarna och det är iaf fysiskt möjligt att utkräva någon form av ansvar.

   Radera
  3. Du kan förvarara dina bitcoin själv istället för att ha dem hos en Japansk mäklare (med oärliga medarbetare).

   Problemet med Mt Gox var inte Bitcoin, utan kombinationen att kunderna förvarade sina pengar hos dem och att anställda på Mt Gox tog kundernas pengar (och pga så få som tog ut, tog det lååång tid innan någon upptäckte något).

   Radera
  4. Aha, tack för klargörandet. :)

   Radera
 2. Amnexis, koppling till guld är tyvärr visat sig bli bedrägeri eftersom politikerna förr eller senare tar bort denna koppling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är medveten om bristerna i det systemet, det brukar ju dock fungera hyfsat framtill politikerna börjar lägga näsan i blöt. Svagheterna jag ser med Bitcoin är att man är beroende av att 1: Det finns ström 2: Det finns internet. Det är inte alltid dessa två kriterier är uppfyllda...

   Radera
 3. Antar att ni vet att försäljning av Bitcoin och köp med Bitcoin klassas som bytesaffärer av Skatteverket och båda skall kapitalvinstbeskattas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge skatteverket fingret och gör allt för att undvika att betala skatt så länge det vansinniga slöseriet med skattepengar pågår. Man kommer inte undan helt, men driver man egen firma finns det en del tricks...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.