2014-11-23
Miljöpartiet slirar. Datalagringen fortsätter.
Ser man på! Äntligen ett svar om datalagringen från (MP), på SVT Debatt. Länk »
Eller svar och svar... "Det är en utmaning för varje regering att ständigt se till att följa den tekniska utvecklingen, så att juridiken inte blir omsprungen av tekniken." (...) "Vi ser detta som djupt problematiskt, eftersom det innebär massövervakning av alla människor, inte bara dem som misstänks för allvarliga brott." (...) "Vår bild är att lagen i sin nuvarande form är problematisk. Därför har vi också inlett en översyn av lagen med syftet att stärka den personliga integriteten."
Detta innehåller faktiskt inget nytt.
Att det skall ske en "översyn" är ett lika vagt besked i dag som när det lämnades i regeringsförklaringen. Ingen har förklarat hur eller när denna översyn skall ske.
Jag är ledsen – men detta är bara varm luft. Det är bara ett sätt att vinna tid.
Däremot är inrikesminister Ygeman (S) tydlig. Han säger att datalagringen skall fortsätta. Detta är regeringens politik. Och i den regeringen sitter (MP).
Det behövs för övrigt ingen "översyn" av datalagringen. EU-domstolen har upphävt EU:s datalagringsdirektiv, på grund av att det strider mot de mänskliga rättigheterna. Juristerna vid EU:s ministerråd säger att datalagringen är död. Det gör även till exempel Tysklands justitieminister och Österrikes högsta domstol. Så - lägg ner!
Lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner fortsätter dock. Detta är ett svek och en besvikelse.
Jag betvivlar inte att artikelförfattarna tycker illa om massövervakningen. Men det betyder ingenting om den regering (MP) sitter i driver en rakt motsatt politik.
Det enda som är relevant är frågan om datalagringen kommer att upphöra eller om den fortsätter tills vidare. Uppenbarligen fortsätter den.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tydde verkligen något på annat än detta? MP är ett djupt oseriöst parti som hör till "lova allt åt alla-sfären". Klart att många blir besvikna. En röst på MP gav samma resultat i datalagringsfrågan som en röst på SD + en oansvarig migrationspolitik.
SvaraRaderaSamtidigt borde alla som ser denna ökade övervakning fråga sig hur den ska kunna argumentera mot FRA och SÄPOs nya luft under vingarna; Jihadister från IS. Den oansvariga migrationspolitiken och de bristande gränskontrollerna har nu gett alla övervakningsmänniskor finfina terrorist-trumfkort att spela ut mot integritetsvänner.
Värt att tänka på.
Frågan om hur det går med datalagring är fortfarande i beredning, och det innebär att debattartiklar med riksdagsledamöter med nödvändighet inte säger så mycket än det som redan sagts i regeringsförklaring och budget. :-)
SvaraRaderaFrågan går fortfarande att påverka. Men frågan är hur vi gör det på bästa sätt?
Jag fattar vinken. Men...
RaderaNi kan stoppa vägbyggen på ett ögonblick. Ni kan byta sida fram och tillbaka om bensinskatten så fort att det är svårt att hänga med.
Men ni kan inte sätta ner foten när ni har EU:s högsta domstol bakom er?
Då var det Interpellationsdebatt i Riksdagen fredag 2014-nov-14 om Datalagringsdirektivet.
RaderaIngen Miljöpartist deltog i debatten. Bara Vänsterpartisten Jens Holm och Folkpartisten Mathias Sundin.
Min tolkning. Samarbetsregeringen står enade, Socialdemokrat och Miljöpartist, för den tredje pusselbiten i Bod(s)trömsamhället, Datalagringsdirektivet. Lyssna på polisministern Anders Ygeman (S).
Som kyrkopolitiker (S). Ett stort tack till Miljöpartiet för ert stöd. Bod(s)trömsamhällets fullbordan är för oss socialdemokrater värt ett skrotande av Bromma flygplats och att upphöra byggandet av Förbifart Stockholm.
Tommy, hur ställer du dig till att Sossarnas samarbetspartners i IFIS etc numera är terrorklassade av ett muslimskt land, Förenade Arabemiraten?
Radera@minata
RaderaNja, Ygeman företräder regeringen så det är inte i sig uppseendeväckande att ingen miljöpartist deltar i interpellationsdebatter.
Vi vet, menar jag, ingenting om var regeringen egentligen står förrän den har fått ett konkret ärende att ta ställning till. Det pågår en utredning om datalagringen och när den är klar - det är då som regeringen måste visa färg.
Gör man då inget eller försöker förändra lagen så att lagringen ändå blir kvar på något sätt, ja då har MP också visat färg.
Samtidigt pågår ju också rättsprocessen i Kammarrätten i Stockholm, som är sista instans. Jag hoppas att Kammarrätten har vett att skicka frågan till EU-domstolen. Det är inte alls säkert att den svenska lagen fälls, men att svenska jurister - som säkerligen har karriärambitioner - skulle gå emot de två största partiernas vilja att behålla datalagringen, ter sig aningen vågat.
Jag uppfattar att det som är kvar av Sten Heckschers utredning handlar om inhämtningslagen inte om lagringen i sig, finns det någon annan utredning som pågår nu?
SvaraRaderaVi är många som undrar...
RaderaHeckscher har ju sagt att det kan bli aktuellt med förändringar av datalagringen, men att den ska bli kvar.
RaderaI så fall måste frågan gå till Lagrådet och då måste man ju fråga sig om Lagrådet än en gång vill få byxorna nerdragna. Ty de godkände ju ändå den första lagen med hänvisning till att det tycktes vara ok i EU att man gjorde så - dvs utan någon djupare intellektuell övning. De som hade uppgiften att granska lagens förenlighet med överordnade rättskällor misslyckades grovt med uppgiften.
Att göra en översyn betyder ingenting i detta fallet. Jag vill veta hur regeringen kommer att agera.
SvaraRaderaKommer regeringen riva upp datalagringsdirektivet eller inte?
Nej!
RaderaTommy Rådberg:
RaderaKommer regeringen att sluta sitt samarbete med islamister eller inte?
Det är väl bara att konstatera att rätten till privatliv får stå tillbaka för makten, och väljarna är fullständigt O.K. med detta. Det är bara några få foliehattar kvar som ens orkar höja rösten längre.
SvaraRaderaAll heder till er foliehattar, men, ja...