2014-11-16

MP väljer makten framför att stoppa datalagringen


Miljöpartiet är bortspelade av (S) när det gäller datalagringen.

(MP) säger visserligen att de är emot denna massövervakning av svenska folket. Men att bara tycka saker räcker inte. De sitter i regeringen. Det är deras ansvar nu.

Men (MP) har i praktiken vikt ner sig vad gäller datalagringen. Att få sitta i regeringsställning – makten – är nämligen viktigare för dem än hur denna makt används. Vilket man kunde räkna ut i förväg.

Möjligen har (MP) fått något i utbyte av (S). Ett par extra månaders försening av Förbifart Stockholm, kanske...

I sosseriet har justitieminister Morgan Johansson (S) droppat frågan i knät på inrikesminister Anders Ygeman (S) – som är en förutsägbar och fyrkantig betongsosse. Än så länge har han inte uttalat sig i frågan ur något som helst integritets- eller människorättsperspektiv. Han nöjer sig med att säga att datalagringen är bra – eftersom polisen säger att den behövs.

I övrigt verkar sosseriets linje vara att det inte finns något problem, eftersom den specielle utredare som tillsattes av förra regeringen påstår att allt är lugnt. Vilket är en åsikt som går stick i stäv med vad bland andra juristerna vid EU:s ministerråd, den tyske justitieministern och den österrikiska konstitutionsdomstolen kommit fram till.

Men regeringen lyssnar bara på utredare Heckscher – en (S)-märkt politisk torped med nära kopplingar till sosseadeln, som tidigare varit så väl rikspolischef som överrock åt Ebbe Carlsson (när denne ägnade sig åt olagliga privatspaningar efter Palme-mordet).

Att EU-domstolen upphävt EU:s datalagringsdirektiv – bland annat på grund av att urskiljningslös övervakning av alla strider mot de mänskliga rättigheterna – är i ett argument som  i stort sett förbigås med tystnad i den svenska politiska debatten.

Vad borgerligheten tycker i opposition går kanske ännu inte att säga helt säkert, men det skulle förvåna mig om de plötsligt skulle byta linje (igen). Och (SD) är ett parti som okritiskt stöder massövervakningen (utan att riktigt inse att de själva är bland dess mål).

Nu återstår att se vad som kommer ut ur den rättsliga prövning som vissa nätoperatörer driver för att slippa datalagra. Men det kan gå ända upp till EU-domstolen, vilket kan ta åratal.

Sedan har vi Bahnhofs anmälan av Sverige till EU-kommissionen, vilken möjligen kan komma att behandlas snabbare. Men med en nytillträdd (grekisk) kommissionär med ansvar för inre säkerhet skall man kanske inte ha allt för höga förhoppningar.

Utöver denna juridiska aktivism finns det bara en sak kvar att göra: Att väcka folkopinionen. Vilket är lättare sagt än gjort.

Under tiden kommer de flesta internetoperatörer och telebolag att fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Och polisens olika grenar kommer att fortsätta lobba för att få direkt och automatiserad tillgång till dessa data.

SR Kaliber:
Regeringen splittrad i frågan om datalagring »
Så kommer Bahnhof runt direktivet om datalagring »
Brottsbekämpning eller skydd för privatlivet - den infekterade debatten om datalagring lever vidare »

7 kommentarer:

  1. "Anders Ygeman (S) – som är en förutsägbar och fyrkantig betongsosse. Än så länge har han inte uttalat sig i frågan"
    Vill minnas jag hörde honom på radioP1 nyligen
    Han spelade ut barnpornografikortet, förutsägbart sa Bull.
    Dagens Kaliber P1 idag var dock en liten ljusglimt.

    SvaraRadera
  2. Miljöpartiet vill stänga Svensk kärnkraft, allt annat är sekundärt även miljön (uppenbarligen). Så länge man är medveten om det så blir man inte besviken på dem när det gäller andra frågor...

    SvaraRadera
  3. Apropå Bahnhof, jag läste nånstans på nätet igår, att dom 'rundat' problemet, genom att deras kunder/användare, loggar in via en (anlitad) anonymitetstjänst. Om så, good enough, men jag antar att Stasi-Sverige inte viker ner sig iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meri info: https://integrity.st/2014/11/16/lex-integrity-pa-svenska/

      Radera
  4. Konstigt. Media rapporterar att MP och regeringen är oense, och Hax tolkar detta som att Miljöpartiet lagt sig. Konstigt.

    För övrigt så sitter jag precis och väntar på besked om ifall AB tar in min nästa debattartikel som handlar om just att urskiljningslös övervakning av alla strider mot de mänskliga rättigheterna. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo. Men inrikesministern säger ju att DLD är bra och skall fortsätta. Det verkar vara regeringens linje. Och i den regeringen sitter ni.

      Tråkigt nog.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.