2014-12-22

Den Store Svetsaren styr landet bort från nyvalets vassa klippor?

Plötsligt – i sista stund – talar alla media om förhandlingar mellan regeringen och Alliansen. Något slags regler som gör att en minoritetsregering kan få igenom sin budget diskuteras. Om det blir något av med det kommer nyvalet förmodligen att ställas in.

Stefan Löfven kanske är en skicklig förhandlare, trots allt. Men mycket återstår att styra upp...

Jag kan inte riktigt förstå hur de nya reglerna för budgetvoteringar skall se ut – om de samtidigt skall vara demokratiskt anständiga.

Antingen har man en majoritet, eller också har man det inte. Och i en parlamentarisk demokrati skulle det vara märkligt om en majoritet inte kan rösta ner en minoritets förslag.

Dessutom skulle det se vansinnigt illa ut om man stiftade en Lex SD. Riksdagens regler skall gälla lika för alla och inte missgynna något visst parti.

Men säg att man hittar en lösning på detta. Då återstår nästa problem: Miljöpartiet.

Nästan alla, utom MP själva, ogillar att vi har gröningar i regeringen. De rör till en redan rörig parlamentarisk situation. Det måste vara mycket enklare för Stefan Löfven att göra upp i olika frågor i riksdagen om han bara behöver representera sig själv och sitt eget parti. Då skulle han kunna vara exekutiv och fatta snabba beslut.

Stefan Löfven bör söka stöd i riksdagen för en ren S-regering. Och Allianspartierna bör ställa som krav för uppgörelser med honom att MP först lämnar regeringen.

25 kommentarer:

 1. Om jag har förstått det rätt, så är regeln att man bara ska få rösta på ett budgetförslag.

  Inte, som SD gjorde, först rösta på sitt eget och sen på ett annat.

  Men vad hindrar SD från att inte lägga något förslag alls, och sedan rösta på alliansen med sin enda röst?

  Eller omvänt, det går ju att "stoppa" SD från att fälla en budget redan nu. Det är bara att oppositionen skiter i att lägga en gemensam budget.

  Så för det första kommer de här reglerna inte att hejda SD från att fälla en regeringsbudget, för det andra går det redan att hejda SD så som läget är just nu, rent tekniskt.

  Eller så gör man som sossarna i Malmö, röstar FÖR SD-budgeten först, så att alliansbudgeten faller i första omgången. Det funkade ju.

  Men näeh... istället ska man ge sig in och ändra riksdagsordningen, som är det närmaste en grundlag man kan komma utan att vara det.

  Jävla idioter!!

  Om någon vet exakt vad det är för ändringar av reglerna som diskuteras vill jag gärna läsa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de bara vill att det ska vara som det alltid har varit liksom? Innan SD fanns? Höger mot vänster, man vet var man hör hemma och alternativen är tydliga? Såklart det inte går att fixa med regeländringar, det politiska landskapet har förändrats. Men när världen är svår så ökar frestelsen att drömma sig bort till bättre tider och till de enkla lösningarnas land?
   /martin

   Radera
  2. Tillsammans kan Löfvén och Batra bygga tusenårsriket.

   Radera
  3. Jag tror att de bara vill att det ska vara som det alltid har varit liksom? Innan SD fanns? Höger mot vänster,
   -------------------------------
   Ja nu blir det högern och vänstern mot nazisterna.

   Förstår att det är tungt.

   Radera
 2. Det finns ett namn på att ändra lagar så att skenet av en demokrati upprätthålls, samtidigt som oliktänkande utestängs:


  Putinism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt, när har Ryssland varit en mindre dålig plats att leva? Under Jeltsin? Varför avskyr då alla ryssar blotta minnet av Jeltsin och Oligarkväldet? Under USSR? Knappast, det varierade från ultrahemskt till bara grått, fattigt, eländigt och förödmjukande? Under Tsarväldet? Tja, kanske, men det är väl ungefär det som Putin strävar efter, plus litet välfärdsstatsmutor för att passificera populasen?
   /martin

   Radera
 3. Det är i länder som Zimbabwe, Ryssland, Venezuela man ändrar på reglerna när man förlorar. Inte i Sverige.

  Att ändra på voteringsreglerna för att ett obekvämt parti fick 12,9 % är bananrepubliksfasoner.

  Men det är lugnt. Vi i SD gynnas av nyval. Men också av uteblivet nyval. Vi vinner hursomhelst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i länder som Zimbabwe, Ryssland, Venezuela man ändrar på reglerna när man förlorar. Inte i Sverige.
   ------------------------------------------------------
   Du gillar dom länder du räknar upp. Dom hör ihop och befinner sig tillsammans med Iran och Kina och Jan Myrdal på samma sida som dig men du är för dum i skallen och obildad för att veta om det.

   Radera
  2. Vi vinner hursomhelst!
   -----------------------------------
   Med inbördeskrig då?
   Idiot.

   Radera
  3. Fascinerande argumentation Micketrollet, verkligen.

   Radera
 4. Ja, såna är dom, kommunisterna. De vill bara bråka med varandra, trots att de egentligen tycker likadant. Lögnen framförallt!
  /martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror INTE att alliansen kommer att på något sätt hjälpa svetsaren i att förbli statsminister. Detta är ett spel för galleriet. Stefan Löfven har inte ens partiledarna med vid den "hemliga" (löjligt) förhandlingen. Vad ska de besluta om när ingen beslutsfattare är med?
   Magitte

   Radera
  2. Martin är ett typexempel på en Sverigedemokrat.

   Anser att alla som inte är nazister rimligen är kommunister.

   Radera
  3. Jag tror INTE att alliansen kommer att på något sätt hjälpa svetsaren i att förbli statsminister. Detta är ett spel för galleriet. Stefan Löfven har inte ens partiledarna med vid den "hemliga" (löjligt) förhandlingen. Vad ska de besluta om när ingen beslutsfattare är med?
   Magitte
   -------------------------------------------------
   Dom kommer inte att hjälpa nazipartiet . Dom har redan mjölkats på sin nazipotential.

   Radera
 5. Jag blir konfunderad över hela systemet. Hela det politiska systemet behöver i princip rivas upp och reformeras. Vi borde ha senat och representanthus, och ett system där lagförslag måste få majoritet i båda kamrarna för att gå igenom, istället för regering och riksdag. Hela det här systemet med att ha en regering borde tas bort, det borde vara som i USA med senat och representanthus, där vilken politiker i både senaten eller representanthuset kan lägga fram lagförslag. Antingen får ett lagförslag majoritet eller inte.

  Sen förstår jag inte varför det överhuvudtaget behöver finnas en övergripande "budget", varför kan man inte köra fråga för fråga istället? Låt säg att vissa politiker exempelvis vill att sjukvården ska få mer pengar. Då lägger man fram ett förslag att sjukvården ska få mer pengar - antingen röstar en majoritet av politikerna för, och då får sjukvården mer pengar, eller så blir förslaget nedröstat. Och så gör man så med individuella förslag istället för att regeringen ska lägga fram en enda stor "Budget" för allting. Samma sak med lagförslag - man lägger fram ett lagförslag och antingen är en majoritet för, eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra frågor, alltsammans det där!

   Radera
  2. Problemet med att rösta för enskilda poster är ju att en budget är en helhet.

   En budget på 100M kan exempelvis se ut såhär:

   10M Skola
   40M Sjukvård
   20M Försvar
   10M Kultur
   20M Övrigt

   Så mer pengar till sjukvård, ok, vilka pengar ska dessa tas ifrån? Ska det vara 45M till sjukvård och 15M övrigt eller ska det vara 45M sjukvård och 15M försvar, eller ska det tas från skolan kanske? Notera att regeringens budget är inte ett fåtal poster - det är minst ett trettital. Därför är det i stort sett omöjligt att göra så i praktiken. Istället förhandlar man om budgetar.

   Radera
 6. Jag tror allting syftar till att stänga ute SD från röstningarna. Ett exempel är att regeringen lägger fram en budget, vilken tungan på vågen (SD) inte får delta i röstningen om. Då ställs regeringen (S-MP) mot Alliansen, där ju trots allt Alliansen har fler mandat i nuläget. S och S. Löfven hoppas kunna locka över något parti från Alliansen i nyvalet och kunna regera landet utan SD. Eller att S+MP+V blir större än Alliansen i nyvalet. SD kan trots allt få upp till 25 % i nyvalet och helt enkelt omöjliggöra en regering bestående av S + något eller några av Alliansens partier.

  Det är ett hiskeligt fulspel som enbart hör hemma i en totalitär fasciststat, så som S. Löfven tror SD agerar. Det är snarare S. Löfven och Socialdemokraterna som agerar likt stridsfascister.

  / Magne

  SvaraRadera
 7. Det är bara idioter som tror att demokrati är när 13 procentdefinierar alla övrigas politik.
  Kommunisterna trodde det på 70 talet och nazisterna tror det idag.

  Samma skit.

  SvaraRadera

 8. Det är ett hiskeligt fulspel som enbart hör hemma i en totalitär fasciststat,
  --------------------------------------------------------
  Nja den finns beskriven i ert skitprogram.Komplett med rasbiologi.

  SvaraRadera
 9. Löfven hoppas kunna locka över något parti från Alliansen i nyvalet och kunna regera landet utan SD.
  -------------------------------

  Demokrati.


  Eller att S+MP+V blir större än Alliansen i nyvalet.
  -------------------------------------

  Demokrati

  SD kan trots allt få upp till 25 % i nyvalet
  -------------------------------------
  Inte sannolikt alls och demokrati är inte att ha nyval tills ni får det.

  Fattar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke börjar anta Barbara Santana's legend-status:

   https://twitter.com/Barbara96913515

   Radera
 10. Se där. Källan för din visdom.
  Är det där nazister går i terapi för att lära sig att aldrig svara i sak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antisemit-Micke:

   Svara i sak vet du inte ens vad det betyder.

   Du rabblar ditt nazistmantra eller kväker ur dig något annat obegripligt. Eller förnekar judarna.

   God Jul på dig din tomte!

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.