2014-12-02

Piratpartiet - Vad hände?


I går meddelade Piratpartiets ordförande Anna Troberg att hon avgår.

Detta kan vara ett lämpligt tillfälle att säga några ord om vad som gick åt helvete. I Dagens Samhälle bidrar jag med mina fem cent:

”Piratpartiet var som en trafikolycka i slow motion” »

Och så vänder vi blicken framåt.

24 kommentarer:

 1. Att ni har en partiledare som avgår med hänvisning till "homofobi" i ett postmodernt parti är väl ledtråd nog vad som gick fel? Det finns redan 7 fullständigt postmoderna partier i riksdagen, och ett som är på god väg att bli det. Tidsandan går mot värdekonservatism.

  SvaraRadera
 2. Frågan måste ställas: Trobergs bakgrund är från förlagsbranschen. Frågan är om hon hela tiden hade någon hemlig deal med t.ex. CopySwede om att sänka PP. Det är idag uppenbart för alla att hen varit en katastrof som partiledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes engagemang kändes dock genuint, även om jag inte delar alla hennes hjärtefrågor och även om det fick PP att backa. Jag tror inte på det scenariot, helt enkelt.

   Men helt säker kan man ju aldrig vara...

   Radera
 3. I början kring 2008 trodde jag i min naivitet att höger- och vänsterpirater skulle kunna hitta en gemensam plattfom där de ömessidigt respekterar varandra och inte trampar varandra på tårna. Idag är det uppenbart att vänsterpiraterna inte hade någon som helst vilja till detta.

  Nu är det dags för oss högerpirater att ta över och kasta ut extremvänstern med huvudet före. Det finns ingen anledning att vara fin i kanten efter att extremvänstern under Troberg bevisat hur de arbetar. Ut med dom.

  Det allra bästa är om HAX organiserar trupperna och skramlar fram ett förslag till ny partiledning som vi högerpirater kan rösta på.

  Om man ska göra rent hus är det viktigt att markera att man bryter med det gamla. Därför bör det nya PP helt skrota hbqt ur partiprogrammet för att göra detta övertydligt av rena PR-skäl. Det är det enda sättet att nå ut till alla våra borttappade väljare om att vi inte längre är PK-extremvänster.

  Vem ska bli partledare? HAX? Falkvinge? Oscar Swartz? Hon den fd. FP-riksdagskvinnan som röstade mot FRA?

  Amelia är smart men är för EU-vänlig och lite för mycket vänster för mig.

  Engström gjorde en del oroande vänsterposerande utspel om hbqt som gör att jag är starkt skeptisk till honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...bör det nya PP helt skrota hbqt ur partiprogrammet..."

   Här kommer det giftpiller som Troberg lämnade efter sig i spel. En sådan strategi kommer "bekräfta" henne påståenden. Så ta med det i beräkningarna och fundera på effekten och på om det finns någon annan profilfråga för att symbolisera en omläggning.

   Radera
  2. Piratpartiet är inte längre piratpartiet ifall det bara består av "högerpirater". Är du inte nöjd med det så kan du gå med i (sd).

   Radera
  3. Det räcker enkelt med att säga vi går tillbaka till det som gjorde oss stora '09 nämligen våra kärnfrågor och därmed kasta den katastrofala breddningen överbord som alienerade mer än attraherade, dvs hålla oss neutrala i höger/vänster skalan så vi alla kan samarbeta igen istället för att motarbeta.

   Ja vänsternissarna ställde till det, men låt inte oss högernissar upprepa deras fel för då är vi inget bättre och har lärt oss noll!

   Radera
  4. Vad har HBTQ-frågor med höger och vänster att göra? Blanda äpplen och päron much? Tycker ditt inlägg luktar troll eller ett försök att så mer splittring.

   Radera
 4. Återinför Falkvinge som partiledare. Hax vore ju fin fisk på den posten men det känns inte som att han vill...

  Annars någon helt ny, men med talets gåva och förmågan att locka till sig lite röster. Det verkar ju nu inte som Troberg o Co lyckades vara ett bättre FI än FI... Eftersom FI fick all HBTQ-credd i valrörelsen så hamnade ju PP mycket riktigt utanför, och med ett valresultat som bekräftelse så var det egentligen inte så mycket att diskutera.

  Nu kanske piratskutan kan få lite vind i seglen igen!?!

  SvaraRadera
 5. Karl Sigfrid som partiledare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är för blek. Men å andra sidan hellre Karl Sigfrid än t.ex Gustaf Nipe... Hoppas Nipe (Mr massinvandring) följer Trobergs exempel och tar sin del av ansvaret för PPs eu-valförlust.

   Radera
  2. Karl Sigfrid fegade ur och lät bli att rösta emot FRA-lagen. Han kunde ha gjort skillnad, men valde att inte göra det. Sådana broiler-politiker hör hemma hos (m), (fp), (c), (kd) (sd), (s) och (v).

   Radera
 6. "Opassande" och Erik Lönnroth (från PP Stockholm) hyllar Troberg och har därmed bevisat att de också bör kastas ut ur partiet.

  SvaraRadera
 7. Aningen naiv analys även om jag håller med om en del av kritiken.

  Piratpartiets huvudsakliga problem var Sverigedemokraterna som tog all mediafokus. SD är PPs motpol och när SD ältades dag in och dag ut i all media riktar sig SD motståndare på partier som gör tydliga ställningstaganden MOT SDs politik.

  Då fanns det två tydliga alternativ (som syntes i media):
  1: Miljöpartiet
  2: F!

  I jämförelse med detta så var PP inte ett säkert alternativ eftersom PP helt enkelt inte fick någon mediauppmärksamhet och man kunde alltså inte visa för befolkningen att man står i opposition till SDs politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank God we live in a Democracy02 december, 2014 17:46

   Klokt talat. De som äger/kontrollerar media avgör vad "medelSvensson" huvudsakligen skall tycka och tänka.

   Radera
  2. Det handlar också om att stjäla mediafokus och det gör man inte med att älta med i vad andra säger utan att säga kontroversiella saker, det om något var Falkvinge bra på.

   Radera
 8. För att jag skulle rösta på igen så skulle det nog krävas att HAX, Rick Falkving drev partiet och gick ut starkt. Sparka ut det som gjorde partiet till vad det blev och in med folk som inte räds diskusison on barnpronografi, droger, datalagring, domstlar eller EU.

  Håller med Anonym att man nu i efterhand känner sig lite naiv att höger och vänster skulle kunna dela en plats, men man är bara ung en gång.

  Sista droppen för mig var nog när Pirat Partiet inte hostade Wikileaks servrar på sina för att ge dom politiskt immunitet. Då känndes det som att dom hade kommit att gilla sin makt för mycke istället för vad dom stog för. Dom som inte ville skulle hoppat av och låtit dom andra driva det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demagogues multiply like rabbits02 december, 2014 17:43

   Politiska "konstnärer" säger att "Det bästa sättet att kontrollera oppositionen är att äga den".

   Radera
 9. Jag håller med om det du skriver HAX. Jag gillar inte heller att PP verkar ha bytt huvudfokus från de gamla kärnfrågorna om upphovsrätt, rättssäkerhet och patent till HBQT och invandring.

  Jag tycker att Anna är en mycket klok och modig person och att även de frågorna är viktiga, men det betyder inte att PP ska ha det som huvudfokus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank God we live in a Democracy02 december, 2014 17:48

   Det är något den nya styrelsen borde ta till sig!

   Radera
 10. Jag googlade på nyheten och Trobergs fria fantasier om "homfobi inom PP" blev till rubrik i ett stort antal dagstidningar. Denna negativa press har allvarligt skadat PP. Troberg avslutar sin bana med att göra vad hon kunde för att sänka PP och sin nuvarande arbetsgivare. Vilken extrem illojalitet. Troberg kan fara åt h-e och de inom PP som hyllar Troberg bör ta sig en allvarlig funderare på varför de hyllar en person som sänkt partiet totalt. Och suttit kvar precis så länge att hon kunde tömma partikassan med sina lönekostnader.

  PS.Jag gillade Falkvinges Tweet om den påstådda homofobin. Citat:

  Rick Falkvinge @Falkvinge · Dec 1
  Vad som finns i PP är personer som kraftigt avfärdar identitetskollektivistisk skitpolitik. Det är ett hälsotecken och inte primärt homofobi

  SvaraRadera
 11. Den här trafikolyckan har varit sorglig att betrakta utifrån. Misstag och misslyckande. Jag kan ha fel på vissa saker men jag tror det är både partiledaren och många av aktivisterna det är fel på.

  Breddningen är en katastrof på alla sätt. Dels har man alienerat många - kanske framförallt högerpirater som mig. Men sen är jag skeptisk till att man ens kan bredda ett aktivistnätverk som Piratpartiet ändå är i grunden är utan att bryta sönder det. Då aktiviteten bygger på frivillighet så verkar det som man tappar engagemanget då man bara ställer upp på kanske 70% av partiprogrammet. Det kanske funkar i ett gammelparti då man har en partipiska och en massa ombudsmannaplatser att bemanna men inte i en svärm. Ska man göra en breddning så tror jag att man enbart skall bredda i frågor där man har 80-90% konsensus. Breddningen driver nog också bort väljarna. När fokuset var “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv” så kunde både vänsterväljare och högerväljare rösta på PP i förhoppning om att få sin vilja igenom i höger resp. vänsterfrågor. (Tänk Obamas "hope" - det betyder det du önskar). Otydlighet kan vara bra.

  Fildelningsfrågan är politiskt död - nu är det spotify som gäller. Men partiet har inte lyckats reorientera bilden av sig i omvärlden och hitta ett nytt sätt att uttrycka sig som appelerar till allmänheten - eller möjligen inte förstått det.

  Anna Troberg beskriver en massa interna bråk. Utan att ha förstahandskunskap låter det som en massa asociala datanördar som för "datorkrig" fast i piratpartiets forum istället för att lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan och lägga energin på att attackera de politiska motståndarna. Jag har umgåtts en hel del med datanördar och känner igen tendenserna.

  Edward Snowden borde ha varit PPs bästa valarbetare. Men vad har PP gjort för att spinna på denna fråga? Och på flera år så har man inte lyckats förklara värdet av integritet på ett säljbart sätt.

  Efter det här resultatet ska hela partiledningen givetvis ha sparken. Ledare som misslyckas allvarligt ska åka ut, oavsett vilken organisation man pratar om. In med ny ledning nu och gör om gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska tydliggöra att det är VISSA av aktivisterna det är fel på - inte alla.

   Dessutom måste ledningen lära sig hantera sina muppar på ett förtjänstfullt sätt. Alla partier har en massa muppar som man inte vill visa för väljarna, det gäller att se till att de orsakar så lite skada som möjligt.

   Radera
 12. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Den riktiga anledningen till att PP gick så starkt framåt i EU-valet 2010 var att de fick enorma mängder obetalbar gratisreklam från kommunistmedia. Anledningen till att de fick det var att etablissemanget felkalkylerade att PP skulle stjäla röster från höger.

  När det visade sig att PP drog mycket röster från MP så upphörde stödet från media direkt.

  Så om PP omdanar sig till ett anarkokapitalistiskt parti kanske det finns nya sköna stålar att hämta? Något att fundera på för partiledningen och andra hoppfulla.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.