2015-01-08

Charlie Hebdo: Den svenska frågan


Hade Charlie Hebdo kunnat ges ut i Sverige? Förmodligen inte.

Den svenska lagen om hets mot folkgrupp hade antagligen satt stopp för satir som riktar sig mot enskilda religioner. Man kan även anta att svensk tryckfrihetslagstiftning om förtalsbrott är en stoppkloss.

Charlie Hebdo hade sina huvudsakliga inkomster från lösnummerförsäljning. Hade en sådan tidning över huvud taget fått distribution i Sverige? Hade tidningskioskerna låtit den stå framme?

För övrigt var det inte så många år sedan Säpo och UD tvingade SD att stänga ner en websida med karikatyrer.

Men det är inte bara i Sverige som makthavarna hycklar. Den brittiske premiärministern, David Cameron, tog i går till brösttoner om pressfrihet. Vilket kommer från en man som leder en regering som låtit förstöra en hårddisk med icke önskvärd information på tidningen The Guardian.

Även staten är ett hot mot tryck- och yttrandefriheten.

20 kommentarer:

 1. Det är enbart staten som är ett hot mot tryck- och yttrandefriheten. Hur fasansfullt än terrordåd är så är det inte hot mot dessa friheter, eftersom i princip ingen tycker att det som terroristerna gör är rätt.

  I motsats till staten, där av någon konstig anledning de flesta tycker att det som statens representanter gör är rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @norpan - staten kan påverka tryck- och yttrandefriheten iom den kan använda våld mot den som yttrar sig på fel sätt. Vanligtvis har staten ett monopol på våld och därför behöver vi inte bekymrar os om andra aktörer som vill begränsa yttrandefriheten.

   Men vad när det kommer en annan aktör som ignorerar statens våldsmonopol - en terrorist? Bör vi då inte också bekymra oss om deras makt?

   Radera
  2. "Det är enbart staten som är ett hot mot tryck- och yttrandefriheten. Hur fasansfullt än terrordåd är så är det inte hot mot dessa friheter, eftersom i princip ingen tycker att det som terroristerna gör är rätt."

   Nja, det där stämmer ju inte riktigt. De islamska terroristerna har stort stöd från den muslimska befolkningen. Vid mätningar som gjordes av det tyska forskningscentret WZB på 9000 muslimer som invandrat till Europa tycker en majoritet (65%) att religiösa regler står över sekulära lagar. Alltså att sharia (där det är dödsstraff på att smäda profeten) har företräde framför yttrandefriheten.

   Och till Jan Andersen: dessa personer som vill begränsa yttrandefriheten har också rösträtt, och växer snabbare (pga invandring och högre födslotal) än den del som vill bevara yttrandefriheten.

   Sammanfattning:
   http://www.wzb.eu/sites/default/files/u6/koopmans_englisch_ed.pdf

   Radera
  3. Det är klart att man bör bekymra sig över våldsverkare, men att göra detta till en fråga som rör yttrandefrihet när människor skjuts till döds helt illegitimt är i min mening fel. Yttrandefrihet slutar råda när det är olagligt att yttra vissa saker, inte när någon bryter mot lagen för att tysta någon.

   Att det skulle vara mer än en ytterst liten del av befolkningen som tycker att våldsverkarna i det här fallet har rätt ser jag som tydligt. Reaktionerna från muslimska samfund tyder på att den stora delen av den muslimska befolkningen inte stödjer den här sortens aktioner. Att religiösa regler står över sekulära lagar är en sak, men det betyder nödvändigtvis inte att de håller med om att det ska vara dödsstraff för icke-muslimer att håna Mohammed. (sharia-lagarna gäller främst muslimer) eller att de håller med om att det är ok att ta lagen i egna händer på detta vis.

   Det är klart att det politiska etablissemanget vill få det här till en fråga om yttrandefrihet för att folk ska sluta fundera på det verkliga hotet mot yttrandefriheten, nämligen politiska inskränkningar i densamma.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. eftersom i princip ingen tycker att det som terroristerna gör är rätt.
  ----------------------
  Hela extremhögern tycker i detta fall att dom gör rätt därför att extremhögern tjänar på muslimsk terrorism och med den makt extremhögern har via parlamenten i Europa och Ryssland så är dom ett större direkt hot än nånting annat för närvarande.

  Den dag du ska deala med deras "stat" kommer du inte att kunna göra det hos en homosexuell libertarian som öppet tar ställning för fri rörlighet och ett minimum av statlig inblandning i medborgarnas liv.

  SvaraRadera
 4. Vad är hela extrem högern? Jag tro inte att jimmy Åkeson e glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej han pallar inte skiten längre.....

   Radera
  2. Bra att micketrollet erkänner att det som Åkesson utsattes för var skit. Skit kastad från vänstern ihop om att den skulle fastna. Sveriges dyngspridar-vänster kan sin kastade skit.

   Radera
 5. Det är verkligen gulligt när Wolodarski med stort allvar talar om hoten mot "journalister" och försöker likställa sig med de nu mördade.

  Det är ganska pretentiöst.

  Svenska journalister är i genomsnitt så gravt islamofila så de har inte den minsta chans att få tjäna som martyrer för det fria ordet, det är snarare tvärtom.

  De tjänstgör som nyttiga idioter för islams inflytande i västvärlden och får nog mer sannolikt hyllningstelegram än bly från islamisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen gulligt när nazipacket med stort allvar talar om hoten mot "journalister" och försöker få det att se ut som att dom sörjer när dom egentligen firar det dom anser vara segern.

   Det är ganska pretentiöst.

   Svenska nazister är i genomsnitt så gravt islamofoba så de har inte den minsta chans att få tjäna som martyrer för det fria ordet, det är snarare tvärtom.

   De tjänstgör som nyttiga idioter för nazismens inflytande i västvärlden och får nog mer sannolikt hyllningstelegram än bly från nazisterna

   Radera
  2. LOL. Mer fria fantasier av micketrollet.

   Radera
 6. Erik Lidström skriver på samma tema: http://www.undertallen.se/2015/01/ett-franskt-terroristattentat-som-inte-kan-intraffa-i-sverige/

  SvaraRadera
 7. Och även Vita Huset är hycklare: http://washington.cbslocal.com/2015/01/07/white-house-questioned-french-magazines-judgment-in-2012-for-publishing-naked-muhammad-cartoon/

  SvaraRadera
 8. Är hela Isam en enskild religion dock? Är den inte väldigt hetrogen i sitt uttryck?

  Rondellhundar får mig att fundera på om vi i Sverige faktiskt har rätt högt till tak och tillåter satiriska uttryck. Ecco homo är ett annat exempel. Möjligen finns det en extrem hotbild som inte har att göra med att skydda mot förtal, utan att skydda mot terrorism som ibland sätter stopp. Men det är ju av lite annorlunda natur.

  SvaraRadera
 9. Hyckleriet firar nya triumfer. Det är tragikomiskt att se etablissemangsmedias reaktioner på gårdagens händelser. Helt plötsligt är yttrandefriheten tydligen värd att försvara, typ på sätt och vis, med massor av undantag för de som tillhör fel lag naturligtvis...

  Det jag inte begriper är varför vissa satirtecknare är så mycket mer värda än andra. Om det nu helt plötsligt är olagligt att utöva våld mot satirtecknare så kunde man ju ganska enkelt arrestera och lagföra ett antal nämndemän, och annat korrumperat folk, som utövat våld mot Dan Park...

  Olaf

  SvaraRadera
 10. Nu är det synd om dom igen......

  SvaraRadera
 11. Ännu mer synd om Julian Kulian och hans vänner som nu inte bara sällar sig till Putin utan även till nazisterna....

  http://expo.se/2015/antijudiska-konspirationsteorier-efter-terrorattentatet_6758.html

  SvaraRadera
 12. Snart kallar SVT(r) islamister för "aktivister" sen kommer de kalla polisen för reaktionärer...

  När en muslim mördar är han ingen riktig muslim. Men när någon tuttar på en moske så har alla som röstat SD kollektivt ansvar.

  Magnus Ranstorp: Mycket problematiskt debattklimat i Sverige http://www.sydsvenskan.se/chatt/vi-ligger-langt-efter-ovriga-lander/

  I Frankrike försöker de skydda konstnärer från terror, i Sverige skyddar man terrorn från konstnärerna...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.