2015-03-23

Drogpolitiken skapar våld på gator och torg


Det skjuts och sprängs i våra städer. Så kan vi inte ha det.

Det finns många orsaker till detta allmänfarliga våld. Men ett är uppenbart: Den svenska drogpolitiken.

Förbudspolitiken och kriget mot narkotikan skapar en lönsam svart marknad – som för med sig samma problem som svarta marknader alltid för med sig. Det som sker i Sverige i dag skiljer sig i princip inte vad som hände i USA under spritförbudet.

Konflikter mellan och inom olika gäng flyter ut på gator och torg – och drabbar även helt vanliga människor.

Illegal droghandel är i dag en central del av verksamheten hos många gäng och ligor. Det är ett sätt för dem att finansiera sin verksamhet och medlemmarnas livsstil. Priset på drogerna hålls uppe av förbudspolitiken. Och ju mer kriget mot narkotikan skruvas upp, ju högre blir insatserna.

Dessutom drabbar kriget mot narkotikan missbrukare som inte vågar söka vård – och icke problematiska brukare som görs till brottslingar, trots att de inte skadar någon annan människa.

Om man istället skulle legalisera – då kan droger (med känd sammansättning och styrka) säljas under ordnade former.

Plötsligt har man då dragit undan en viktig del av ligornas och gängens finansiering. Då försvinner i vart fall en av orsakerna till våld och gängkriminalitet.

Läs även: War on drugs glöms bort ang skjutningen i Göteborg »

4 kommentarer:

 1. Tänk om logiskt samt retrospektivt tänkande räckte för att komma till insikt när det kommer till vår "kära" narkotikapolitik.
  Hur som helst ska man inte klaga. Dom senaste åren har kvaliteten verkligen skjutit i taket. Gängen har lärt sig producera lokalt så nu är det ren vinst, vilket är å ena sidan skärmande (från ett våldsperspektiv) och trevligt (från ett konsumentintresse)

  Hur som helst, bättre "knark" är för 5 år sen och det är faktiskt det enda jag bryr mig om.

  PS. Beatrice Ask, Kai Knudsen och Maria Larsson borde hamna i skamvrån resten av sina liv.

  SvaraRadera
 2. Som det ser ut just är våldet ett problem för arbetarklassen/segregerade områden. Så länge den övre medelklassen drabbas hårdare av eventuella missbruk och drogrelaterade rättsliga sanktioner, än vad de drabbas av förortens gängkrig så kommer inget hända på ytterligare decennier.

  Det blir dock spännande att följa USA's utveckling. Kommer kriminaliteten sjunka i samband med legaliseringarna? Kommer personer som dagligen brukat maruijana under tonåren att drabbas av sämre kognitiv förmåga under vuxenlivet?

  Beroende på vad svaren blir så kan nog även Svensk narkotikapolitik ändras mycket snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer det sig att just övre medelklassen har all makt? Det finns ju betydligt fler personer i lägre medelklassen som också de har en röst var, och de kan väl inte vara mutade allihop för då skulle det väl snart jämna ut sig inkomstmässigt?

   Är det inte snarare så att du är en av de många sorgliga nötterna i Sverige som har köpt kommunistpropagandan om att allting är Medelklassens Fel - fast du själv tillhör precis samma nästan allenarådande medelklass, och fast problemen helt uppenbart beror på den väl förskansade oavsättliga politikeradeln som samma medelklass fortsätter att underdånigt acceptera och rent av röstar på gång på gång.

   Om man som svensk är korkad och outbildad beror det inte på att man kommer från något lägre stånd, proletariat eller arbetarklass. Är högre positioner på något sätt lagvigda åt svärdsarvingar till gamla adelsmän? Är du förbjuden att skaffa ett gym och gifta dig med kungens dotter? Sade den kungliga hovinspektorn att en oäkting från en dålig familj som du inte fick läsa vid universitetet? Var finns detta klassamhälle? Vet du ens vad ett klassamhälle är eller vill du bara skylla dina problem på "dom rika" ?

   Kommunisterna har lurat skjortan av er trögtänkta och lyckats få er att ägna er åt att i avundsjuka bekämpa era grannar istället för att stoppa samhällets förfall. Allt de behövde göra var att måla upp en fiende som stämde överrens med era lägsta instinkter och er jantelag.

   Med det sagt, svensk narkotikapolitik har aldrig påverkats av verkligheten och kommer inte att göra det i framtiden heller. När statseliten tycker att det är lämpligt att smälla av legaliseringsbomben, då, då går det mycket snabbt - och då har plötsligt varenda journalist tyckt så heeela tiiiden.

   Radera
 3. Tjej som bor i Biskopsgården om att dra undan ekonomiska fundamentet för gangstrarna - cannabisförsäljningen - genom att legalisera:

  https://twitter.com/LucyFerre666/status/578672549875318784

  "Maffian växte ur alkoholförbudet! Göteborgsmaffian växer ur illegalt cannabis! Legalisera cannabis, lös gängvåldet!"

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.