2015-03-18

Så FRA:s cyberattacker var alltså olagliga?


Här är en intressant nyhet från SR Ekot...
Försvarsminister Peter Hultqvist vill att Sverige ska kunna utföra cyberattacker mot militära mål. Idag arbetar försvaret endast med att försöka försvara sig mot cyberangrepp så det är en tydlig ändring i hållningen till cyberkrigföring säger Försvarsministern.
Det är möjligt att detta är en korrekt bedömning. Men det är en annan sak som är intressant i sammanhanget.

Vi vet, efter Edward Snowdens avslöjanden, att svenska FRA redan ägnar sig åt cyberattacker (så kallad offensiv spaning). Mycket tyder på att detta sker i samarbete med brittiska GCHQ och amerikanska NSA.

Det är i sammanhanget oklart vilket lagstöd sådan verksamhet har. Och vem som fattat det politiska beslutet att den skall förekomma.

Man kan också konstatera att försvarsministern talar om försvarets verksamhet. Vilket skapar en del frågetecken, eftersom FRA formellt sett är en civil myndighet.

Nu vill alltså försvarsministern göra sådan här verksamhet laglig. I vart fall mot militära mål. Vilket måste betyda att den inte har varit laglig tidigare. Och då måste FRA, rimligen, ha ägnat sig åt lagbrott när de sysslat med "offensiv spaning".

Vilket jag har en känsla av att riksdagen och inblandade granskingsorgan kommer att förbigå med största möjliga tystnad.

1 kommentar:

  1. Svenska politiker tar ju, om svenskar hand.
    Inget ont kommer ske - aldrig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.