2015-04-29

Läkemedelsverkets huvudvärk


Man skall tydligen förbjuda försäljning av Alvedon i vanliga butiker. [Länk»]

Skälet sägs vara att paracetamol-tabletter används av unga kvinnor som vill skada sig själva. Vilket nu kommer att drabba alla andra svenskar.

Men frågan är inte alls kristallklar. Jag fastnar för följande i TT/Ekots rapport...
"Att det i stort sett bara är receptförskriven paracetamol som har ökat i försäljning under perioden - och som alltså inte går att köpa på exempelvis bensinmackar och i snabbköpet - spelar enligt Läkemedelsverket ingen roll."
Man hävdar visserligen att det inte finns någon koppling mellan antalet förgiftningsfall och den totala mängden paracetamol. Men jag får ändå en känsla av att man håller på att dra förhastade slutsatser, som kommer att göra det sämre för alla.

Hur mäter man för övrigt självskadebeteende i en mindre grupp personer – mot den smärtlindring som bättre tillgång till denna typ av läkemedel ger miljoner människor?

15 kommentarer:

 1. En annanaspekt är, vem har sett till att studien blivit till? Huvudvärkstabeletter som litar till acetylsalicylsyra kommer inte påverkas och därmed sopa golvet med konkurrenten?
  Personligen föredrar jag acetylsalicylsyra i alla fall eftersom det inte är syntetiskt och har en uråldrig historia. Och eftersom det inte har en lika mörk historia som paracetemol. Men man ska fortfarand evara misstänksam när stora pengar är inblandade.
  /martin

  SvaraRadera
 2. Sluta genast att sälja knivar och rakblad! Alla vet ju vad dessa kan användas till!
  Det här är ju bara så idiotiskt svenskt!
  Allvarligt talat - visst måste intelligensnivån på svenskar ha sjunkit på senare år? Kan det vara något i maten? :-)

  SvaraRadera
 3. Nu är det ju så att alla inte FÅR äta acetylsalisylsyra eftersom det kan störa ut annan medicinering.
  Så detta var ju ett himla käckt beslut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ibumetin i så fall...

   Radera
  2. För den som äter WARFARIN är varken acetylsalicylsyra eller NSAID-baserade (IPREN t ex) värkmediciner lämpliga. Det är bara paracetamol kvar att välja på.

   Radera
 4. Det är tydligt att libertarianerna anser det rätt att ställa grupp mot grupp.Vi mot dom och ni mot oss och allt det där.
  Vi socialliberaler anser att offren för självskadebeteende måste få gå före alla andra i den här frågan.Precis som det alltid finns en grupp tillgänglig vars behov gör det tvunget att de går före.
  Det ligger i linje med alla andra prioriteringar, kvoteringar, identitetspolitiska grupperingar och särbehandling av alla de slag som ligger oss varmt om hjärtat.
  Frågor på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill skära mig djup i armarna när jag läser strunt från dig, så sluta genast så jag inte behöver skada mig!

   Radera
  2. A nonym 19:38:

   Då är det tillverkaren av det verktyget du skär dig med du ska vända dig till...

   Radera
  3. Nej inte enligt Anonym 11:37's logik som jag anammat.
   I alla andra fall håller jag med dig. ;-)

   Radera
 5. Min imunomodulator gör acetylsalisylsyra och ibuprofen dödligt farligt. Jag hurrar inte över detta beslut.

  SvaraRadera
 6. Men med de orsaker som förs fram räcker det ju om man förbjuder kvinnor från att köpa Alvedon. Jasså, inte det?

  SvaraRadera
 7. Det framgår ju faktiskt att det kommer att gå att få tag på paracetamol i flytande form och som brustabletter i vanlig butik även i framtiden. Därtill går det att köpa paracetamol som tabletter på apotek. Det är inte så att man kommer att vara tvungen att gå med huvudvärk eller feber särskilt länge.

  Försäljningen av läkemedel står under myndighetskontroll och lagen föreskriver tre nivåer: receptbelagt, receptfritt på apotek samt receptfritt på godkänt försäljningsställe.

  Att dra in en substans i ett format från den mest öppna försäljningsformen är den minsta skärpning som Läkemedelsverket har att ta till. Det finns anledning att pröva om det ger effekt. Om det inte ger effekt kan tillverkaren alltid begära att försäljningen ska öppnas upp igen.

  SvaraRadera
 8. Men varför skulle indragning i en kanal som inte orsakar problemet lösa det i annan kanal som är orsaken till problemet? Eller tänker inte jag som en byråkrat nu?

  SvaraRadera
 9. Stockholmsperspektiv som vanligt när man stiftar lagar. Räcker med ett förbud i storstäderna, så kan norrlänningarna och andra lantbor slippa åka flera mil till närmaste apotek.

  SvaraRadera
 10. Gissningsvis beror ökningen på att det uppmärksammats i media att en överdos alvedon är dödlig. Det var inte allmänt känt tidigare, vilket gör att suicidal tonåringar nu är medvetna om att alvedon går att ta livet av sig med.

  //RS

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.