2015-04-16

Decentralisera Sverige!


Några tjeckiska libertarianer har medverkat till att utropa en självständig stat, i ett sju kvadratkilometer stort ingenmansland på gränsen mellan Serbien och Kroatien.

Projektet – Liberland – är tänkt att bli en fristad för människor som vill leva ett fritt liv.

Det skall bli intressant att se hur det går. Men minst lika intressant är principen att folk skall kunna rösta med fötterna.

I dagens Sverige tvingas alla leva på ett sätt, under ett regelverk – eftersom landet är en politisk och administrativ enhet. Vilket samtidigt leder till att många människor måste leva på sätt de inte trivs med och som inte passar dem.

Men måste det vara så?

Varför inte göra Sverige till en federal stat med stark decentralisering och starkt lokalt självbestämmande? Man skulle kunna ha ett gemensamt försvar, en gemensam rättighetsstadga och viss gemensam infrastruktur. Men i det mesta borde regionerna få bestämma själva.

(Man kan även tänka sig helt självständiga städer, regioner och områden.)

Då skulle alla som vill ha hög skatt, detaljstyrd föräldrapenning, förmynderi och Systembolag kunna bo i... lät säga, Örebro.

De som vill ha låg skatt, privata social- och sjukvårdsförsäkringar, valfrihet och att vuxna skall behandlas som vuxna skulle kunna bo i... Helsingborg?

Jönköping kan bli högkyrklighetens och konservatismens högborg. Gotland skulle kunna bli ett skatte- och frihandelsparadis, ett Östersjöns Hong Kong. Jämtland borde ha goda förutsättningar för att släppa lätta droger fria och bli ett svenskt Colorado. Med egna skatte- och företagarregler skulle Lund kunna bli något slags blandning mellan Silicon Valley och Cambridge. Och så vidare.

Vitsen är att människor då skulle kunna rösta med fötterna och bosätta sig där de trivs bäst. Istället för att alla skall tvingas leva sina liv på ett sätt – som kanske inte riktigt passar någon.

Länkar:

Czech Proclaims New Sovereign State Between Serbia And Croatia: Liberland »
Nyliberalt utopia vid Donaus strand »

24 kommentarer:

 1. Precis så, lev och låt leva, de som vill i kollektiv, de som vill i libertariansk frihet!

  SvaraRadera
 2. Är du på väg till Liberland?

  SvaraRadera
 3. Man kanske skulle tänka sig en stadslag och en landslag så kan lantisarna bekymmra sig över sina vargar, bensinskatt etc. utan att ofredas av oss på Södermalm och vi skulle slippa subventionera dem. Det skulle naturligtvis krävas separerade lagstiftande församlingar för detta. Det bor cirka en halv miljon människor på ren landsbygd i Sverige om jag mins rätt.

  Det har prövats förr och gick inte allt för illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju alla som producerar nåt av fysiskt värde som subventionerar alla andra... Man kan inte äta papperslappar eller en ruta i ett excelark.

   Radera
  2. Man kan bli glad av att slippa städa själv; man kan njuta av en underfundig dikt eller vacker sonat; det av fysiskt värde kommer flera till del av bra kapitalförsörjning och avkastning kan hitta även till små investerare; den sjuke botas bara när vård och kunskap gör medicinen sällskap; undervisning ger nästa generation möjligheten att bli klokare än den tidigare; revisorn ser till att medel används väl.

   Värde, är det inte det någon vill betala för? Jag tror att Du kanske kommer att finna denna tänkvärda länk intressant:


   http://en.wikipedia.org/wiki/Physiocracy


   Är detta vad Du tänker på?

   Radera
 4. Bästa idén jag hört på länge.

  SvaraRadera
 5. http://www.ofuss.se/ som initiativ finns redan i Sverige.
  Här ett exempel mises skriver om http://www.mises.se/2015/03/24/cospaia-den-anarkistiska-republiken/

  SvaraRadera
 6. Och allt detta fina kommer att hända exakt samma dag som grisar kan flyga så vi sjunger we shall overcome och Kumbaya medans vi väntar vidare vid lägerelden.

  SvaraRadera
 7. Nej, den nyliberala visionen kommer inte att fungera. Den låter bra (som de flesta utopiska uttalanden) men kommer i praktiken inte att fungera. Detta av den enkla anledningen att en sådan hypotetisk stat snabbt förfaller till vad man kallar "skalstatsbeteende med accelererande våldsgruppsdominans", eller som lekman; gangstervälde. Där staten förut var, kommer någon annan att fylla ut. I vanliga fall någon form av despot eller så sönderfaller hela samhällsväven, som i sin tur retarderar landet i fråga till någon form av postmodern feodalism. Min gissning lutar åt despotismen; men i en annan skepnad; jag tror att megaföretagen tar över statens roll, vilket i praktiken skapar plutokrati; -företagsdiktatur.

  Jag är inte så sugen på att bo i ett land där megaföretagen i princip fullständig makt, i motsats till nuvarande system, där de hålles någorlunda på mattan av staten (hyfsat i alla fall).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det är därför staten motarbetar patent, standardiseringar och certifieringar som gynnar storföretag på småföretagens bekostnad?
   Skatteregler som gynnar stora bolag som har råd med skattejurister?
   Skattemässigt gynnar aktiebolag framför enskilda företag?
   Eller trycka pengar från tomma intet och prångla ut dem på börsen?

   Så om du nu, underförstått, tycker vi människor är onda av vår natur, varför vill du då försvara behovet av att vi måste vara styrda av de som är onda?

   Själv har jag en vision där man kan byta "nation" utan att behöva flytta,
   det hade gjort mycket av det du är rädd för omöjligt att ens uppstå.

   Radera
  2. @Anders Rydén;
   Absolut finns det "loopholes". Ganska många faktiskt. Som HAX pekat ut så är korporatismen växande och man låter inte markandsmässiga krafter styra näringslivet av sysselsättningspolitiska skäl. Illa. Läget är absolut inte idealt. Men.
   -Trots detta, så kan inte megaföretagen ta sig för vad som helst. Det finns regler. Man kan göra sin röst hörd om dessa frågor. Man kan välja en annan tillverkare, etcetera. I den plutokrati som jag fruktar kommer att mutera fram i askan av den anarkokapitalistiska utopin kommer inga av tidigare nämnda nödventiler finnas till, därför dessa inte är lönsamma ur megaföretagets synvinkel. De kommer att vidta åtgärder mot de som har andra åsikter. Redan nu visar storföretag sitt totalitära sätt, som balaseras ut, vanligen, av staten, NGO´s och liknande. Således, oavsett hur man vänder sig har man rumpan bak; där staten lämnar utrymme, fyller någon annan ut. Handlar egentligen om maktdelning, och vilka som är "minst sämst" att vara dominant i ett system. Måste jag välja, så väljer jag staten, hellre än ett megaföretag.

   Sedan finns det fler kandidater till "betydligt sämre grupper som dominanta i ett samhällssystem", dessa återfinns i sign. "Amnexis" inlägg.

   Allt detta demonstrerar omöjligheten i anarkokapitalism och egentligen all form av storskalig anarkism; man kan dessvärre inte ersätta struktur med vacuum. Utan regler, ingen struktur, utan struktur, inget egentligt samhälle. I ett sådant fall finns det två utvägar; sönderfall (feodalism) eller ny makthavare (vanligen en auktoritär sådan). Hellre staten enligt mig.

   Avslutningsvis kan jag säga att ditt förslag ked att kunna "byta" nation utan att behöva flytta till den nationen (jag gissar på att du menar att man då undantas de lagar och regler som gäller i det landet man lämnade, och då kan leva efter dito i sitt nya land) låter som ett recept för fullständig katastrof. Det kommer också att leda till skalstater. -Exempel Sverige; islamistiska stater i förorterna (i ständiga inbördes strider med gatugängen), syrisk-ortodox stadsstat i Södertälje, talibanstyre i delar av Malmö, urkonservativ kristen teokrati i trestadsområdet, plutokrati i Stockholm. Det kommer att flippa ut fullständigt på ren svenska.

   Radera
 8. Det slutar väl fungera när alla städer som vill att "nån annan" skall betala för dem går i konkurs och de går ihop och röstar till sig frukten av den produktiva minoritetens arbete....vänta det där låter bekant...

  SvaraRadera
 9. Hur ska Liberland hantera alla s.k. Eu-migranter, som naturligtvis kommer lockas av den fria rörlighet som jag antar kommer råda där? Kommer Liberlandets invånare konsekvent undvika att ge pengar till Eu-migranter? Eller hur har de tänkt lösa problematiken med lycksökare och stråtrövare (metallstölder, åldringsrånare, vägpirater etc)? Islamister är ett annat ont man nog inte vill ska få fotfäste i Liberland, för vips har vi en Islamisk Stat mitt i allt.

  Nu tror ni säkert jag bara vill retas, men den som presenterar en vettig och konkret lösning på detta dilemma (inte säga "det ordnar sig" o.dyl) kommer vinna mitt tycke och välsignelse. Särskilt som jag ser SD endast som ett nödvändigt ont i Sverige, en besk medicin som främst berör migrationspolitiken. Samma problem som jag hittills inte sett så mycket konkreta förslag (av liberala utopister) för att motverka...

  Detta är saker jag är säker på att varje tänkande människa vill ha svar på innan man kastar sig ut i ovissheten. Inte för att Lalaland-Sverige är tiptop, men man behöver inte vara beväpnad till tänderna när man vistas utomhus (än så länge..).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur löste USA det före 1914?
   Vad sägs att vi kommer överens om att vi får passera på varandras marker, men inte bosätta oss där.
   Att hyresvärdarna har exklusiv rätt att bestämma till vilka de vill hyra ut till.
   Företagaren vilka han vill anställa.
   Medborgarna till vilka de vill hjälpa.

   Om de som vill flytta hit vägrar att vilja integreras, varför skall vi tvingas integrera med dom då?

   Radera
  2. Om jag minns rätt så förpassades de som inte utrotats till reservat för att alkoholiseras eller hoppa runt i fjäderskrud?
   De fria betesmarkerna stängslades in med den fantastiska nymodigheten taggtråd?
   Man sköt skiten ur varandra i ett inbördeskrig om pengar,makt och slaveri?
   Allt snart på en plats nära dig...

   Radera
  3. Det du räknar upp var det sanktionerat av staten?
   Uppmuntrade staten till det?
   Det kanske till och med var så att statens våldsmonopol var i allra högsta grad inblandad i de illdåd du räknar upp?
   Eller försöker du inbilla mig att staten försökte hindra de "fria medborgarna" att göra så?
   Dessutom vad har detta med dina ursprungliga frågor att göra?
   Jag trodde du frågade hur vi kan lösa ett problem om det kommer en massa människor frivilligt hit.
   Utan en stat som tvingar den ena parten till saker den inte vill?

   Radera
  4. Rydén:

   Till att börja med är det inte jag som skrivit den anonyma kommentaren.

   För det andra så ställer du motfrågor och ger absolut inga svar på de avgörande frågorna jag ställde. ´Jag förtydligar min fråga:

   Hur ska du undvika att machomän åker runt med maskingevär monterat på flaket och kollar tjockleken i din frus slöja (om du ifrågasätter kontrollen skjuts du)?

   Vem ska upprätthålla ordningen som krävs för att realisera dina tankar om ett vilda västern i Sverige 2015? Såvitt jag vet hade de sheriffer och marshalls i Amerika innan 1914, i stort sett alla män var beväpnade vart än de gick. Att FED skapades i slutet på 1913 har ju ingen bäring på hur ordningen i det samhället upprätthölls... Är det alltså vilda västern som är förebilden nu? Cowboys, boskapstjuvar och gunslingers?

   Bäste Anders, kan du utveckla lite hur du tänker dig detta? Jag förstår faktiskt inte.

   Radera
 10. Hax,
  Varför rösta med fötterna?
  Kan man inte byta "nation" utan att behöva flytta?
  Det kan väl inte vara svårare än att byta försäkringsbolag?
  Har man dessutom fri etableringsrätt på dessa, flertalet hade nog föredragit en form av försäkringskooperativ, borde vi kunna undvika riskerna med geografiska monopol.

  SvaraRadera
 11. Och norrland kan äntligen själv sälja naturtillgångar till marknadspris!
  Perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossenorrland kan kapas bort från borgarsverige.
   Norrlänningar är genetiskt inte likadana som dom som bor i borgarsverige och därför är skogen och gruvorna deras.
   Borgarsverige kan leva på att sälja raps eller nåt sånt.

   Radera
  2. Låter som en utmärkt lösning. Slakta alla "era" råvaror så kan ni nå upp till sydsvensk BNP i ett halvår eller så. Sedan får ni leva på att plocka blåbär (utom i Åre).

   http://ekonomistas.se/2011/05/26/varifran-kommer-vart-valstand/

   Radera
 12. Och här satt jag och tyckte miljömupparna hade monopol på enfaldiga visioner....

  SvaraRadera
 13. Och så var det ju det här med invandringen.Även i Utopia.
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/04/16/nyliberalt-utopia-vid-donaus-strand/

  SvaraRadera
 14. Olika secessionistiska grupper i Sverige är ju fullvärdiga medlemmar i den europeiska mindretalsorganisationen FUEN, och dess globala motsvarighet UNPO:

  https://www.fuen.org/

  http://unpo.org/

  Det finns också många politiker i Sverige, som seriöst arbetar för en devolution/avveckling av imperiet från Polcirkeln till Öresund (stormaktsskapelsen från 1600-talet, som sverigedemokrater kallar "fosterlandet"):

  http://www.annors.com/blog/7-punktsplan-for-federalisering-av-sverige/

  Här har libertarianska grupper som OFUSS ett gyllene tillfälle att få exponering för de libertarianska idéerna, om man griper chansen.

  http://www.ofuss.se/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.