2015-04-12

Veckan som kommer: Politisk förnedring


Nu är vi där. Det är dags för den rödgröna regeringen att lägga fram sin vårbudget.

Sedan skall denna budget kommenteras. Borgerliga politiker kommer att stå på kö för att berätta vad som är fel med den. Mycket av denna kritik kommer säkert att vara välgrundad och berättigad.

Men vad händer sedan?

Med Decemberöverenskommelsen kommer samma borgerliga politiker som nyss stod och kritiserade regeringen Löfvens budget att tvingas rösta för den.

Alliansens riksdagsledamöter kommer medvetet att rösta på något de tycker är dåligt för vårt land.

Efter det har oppositionen formellt avgått.

5 kommentarer:

  1. Det får vi väl se. Det här blir ju Alliansens sista gemensamma budget på ett tag. Sen går rutinen tillbaka till situationen före 2005 då allianspartierna lade varsina budgetar. Alliansen är inte i form att ta ett extra val nu. AKB är fortfarande okänd. Lööf ska va mammaledig. Björklund ska bli utbytt och KD ska välja sin EBT.

    Ingen vill gå till val på vintern, och till hösten 2016 är det bara två år kvar till det ordinarie valet.

    Dessutom tror jag att alliansen gärna låter Löfven stekas i sitt eget valfläsk ett tag till. Till och med LO misströstar ju.

    SvaraRadera
  2. Det är ingen förnedring av de borgliga partierna för de har själva varit med att bilda DÖ. 7Klöverns sinnessvaga politiker är en sophög hela bunten. Det är lika gott åt dem om de blir utskattade och och gjorda till hån i vår del av världen.

    SvaraRadera
  3. Ni får vänta tills Svenskt näringsliv lägger ner samma resurser som dom la ner på att skapa Alliansen och det gör dom inte förrän det betalar sig.

    SvaraRadera
  4. Borgerliga politiker förnedrar borgerlig politik så länge deras väljare låter dom komma undan med det!

    SvaraRadera
  5. DÖ är sagt att vara över nästa mandatperiod, vilket skulle ge partierna tid att fundera över hur budgetprocessen egentligen ska fungera. Det är ju uppenbart så att sittande regering måste få igenom sin budget, allt annat är ju egentligen en sorts misstroendeförklaring. En annan viktig princip att försvara är svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta. Dessa två riktlinjer borde ge följande budgetsystem.

    1. Vilka skatter Sverige ska ha bör beslutas av riksdagens majoritet. Sådana beslut behöver inte vara direkt förknippade med budgeten utan kan fattas av riksdagen när som helst. Skatter ska varken få höjas eller sänkas utan stöd från riksdagens majoritet.

    2. Statens utgifter ska anpassas till de förväntade skatteintäkterna. Endast regeringen ska få lägga fram budgetar för riksdagen. Riksdagens majoritet kan avslå budgeten, varpå regeringen får framlägga ett nytt förslag till budget. Sker det fyra gånger ska riksdagen anses ha uttalat sitt misstroende för regeringen, varpå den ska entledigas eller utlysa extra val.

    Detta knyter an till principen om negativ parlamentarism. Sittande regering behöver inte oroa sig för att inte få igenom sin budget. Riksdagens majoritet kan alltid byta ut regeringen om den inte sköter sig.

    Oppositionens möjlighet att föreslå budgetar kan man ha och mista. De är ändå inte mer än glorifierade pressreleaser och duger inte som underlag för en statsbudget. Höstens cirkus vill jag inte se igen. Där fick vi se anslag flyttas hit och dit utan motiveringar. Utskottens betänkanden kom sent och kunde inte få en normal demokratisk granskning. Makten flyttade från folket och in i utskottskanslierna. Det var inte en process värdigt en demokrati det heller.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.