2015-05-13

EU: Showdown om flyktingpolitiken


Som väntat kommer högljudda protester från flera medlemsstater mot EU-förslaget om att kvotera ut flyktingar i länderna, efter storlek och ekonomisk bärkraft.

Å ena sidan kan man förstå dem som vägrar. De länder som har en rimligt välskött ekonomi anser att de på detta sätt straffas för att de har ordning på sina affärer.

Å andra sidan är det samma länder som har bestämt att EU skall ha en gemensam, överstatlig flyktingpolitik. Vilket är en linje man inte bara kan driva när det passar en.

Samtidigt är situationen i Sydeuropa (dit flyktingarna först anländer) i princip ohållbar. Och i andra länder som har en mer generös flyktingpolitik, som Tyskland och Sverige, närmar man sig snabbt något slags praktisk och politisk smärtgräns.

Antalet handlingsalternativ minskar snabbt. Möjligen skulle Sverige kunna dra av kostnaderna för att vi tar ett oproportionerligt stort ansvar från vår EU-avgift. Men det kräver i så fall tuffare politiker än de vi har i dag. Och det skulle ändå inte lösa alla problem.

Att stänga EU:s yttre gränser är snart det enda kort som finns kvar. Vilket i så fall innebär att vi vägrar hjälpa människor som flyr från krig. Det vore omänskligt. Och det skulle endast vara möjligt genom en militär insats i EU:s regi. Vilket vore problematiskt, på så många sätt.

I det perspektivet är en kvotering mellan EU-länderna kanske det minst dåliga alternativet. Har man bestämt sig för en gemensam flyktingpolitik, så har man. Men det innebär i så fall att Löfven, Wallström och Johansson måste vara stenhårda och beredda att ta konflikt i EU. Uppbackade av Merkel och EU-kommissionen, förvisso. Men är det någon som tror att den svenska prao-regeringen har vad som krävs?

Flattr this

29 kommentarer:

 1. Man kan väl börja med att sortera bort dem som inte flyr från krig och avvisa dem som inte kan styrka sin identitet direkt. Hur många återstår det då? Börja med kvotflyktingar och se hur stor belastningen blir.

  SvaraRadera
 2. "Men är det någon som tror att den svenska prao-regeringen har vad som krävs?"

  Det är väl bara de själva, vi andra VET att de inte har det baserat på empiri dessutom.

  SvaraRadera
 3. Jag vill minnas att Hax hörde till dem som stigmatiserade de som ifrågasatte migrationeapolitiken och kallade dem främlingsfientliga osv.

  Har månne, långt om länge, ett ljus börjat skina?

  Måhända skriva ett inlägg på temat "Oj vad dum jag var, ber så mycket om ursäkt."?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt lilla ljus, det brinner klart:

   Människor skall få bo var de vill.

   Människor har inte rätt att leva på andras bekostnad.

   Radera
 4. Det Juncker och kommisionen diskuterar är kvot-flyktingar.
  Ingenting annat.Det gäller alltså långt ifrån de allra flesta som sätter sig i båtarna över Medelhavet även om media vill få oss att tro att så är fallet.
  Den svenska politiken saknar alltså det stöd man låtsats ha och vi kommer stå ganska ensamma.

  SvaraRadera
 5. Högerns bruna ränder går aldrig ur. HAX kan hålla på och hävda att han är liberal men när det verkligen kommer till kritan kryper nazisten fram bakom den "liberala" fasaden. HAX är nazist. Troligen är det bara en tidsfråga innan hela högern (Alliansen) anpassar sig till kostymnazisterna i SD och gör deras nazistiska politik till sin egen. Vad blir nästa steg. Kurser på Medborgarskolan i hur man på ett effektivt sätt kan bli en ny Breivik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Högerns bruna ränder går aldrig ur."

   Jag skulle nog inte kasta sten i glashus om jag var du, Micke.

   Jag såg tillräckligt med banderoller med bilder på Lenin och Marx under första maj i år att på allvar tappa förtroendet för mänskligheten.

   Radera
  2. Högerns bruna ränder skriver Micke och tänker på alla stackars invandrare som kommer att få sitta i kläm när EU chockar feministen Löfven.
   Sverige som slulle övertala dom andra att ta sitt ansvar...

   Radera
 6. Hjälp på plats? Varför diskuteras aldrig detta alternativ?????????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, vad exakt vill du göra. Invadera Libyen militärt? Oups. Det håller visst redan på att ske. Och vad vill du göra när EU gjort det?

   Radera
  2. Invadera Libyen var en del i Obama-doktrinen som förvandlade landet från ett stabilt land som få ansåg vara ett av de värsta islamistiska helvetena på jorden till en failed state som lär bli värre innan det blir bättre. Låt muslimen i Vita Huset betala för sitt kalas i Libyen. Men det är man ju rasist om man säger...

   Radera
  3. Högerextrema gillar stabila islamska diktaturer och har historiskt mer gemensamt med dom än med liberala demokratier.

   Radera
  4. Om man hävdar att Obama är muslim så saknar man främst allmänbildning.

   Radera
  5. Om man hävdar att högerextrema har något gemensamt med islamiska diktaturer, eller som vi säger nu för tiden icke-demokratier, så är det inte bara allmänbildning man saknar.
   Man saknar rent allmänt.

   Radera
 7. Varje flykting finansieras med ett schablonbelopp som är lika för hela EU och betalas ut via EU.
  En gemensam flyktingmyndighet för hela EU skapas och ersätter respektive lands migrationsverke som enbart sysslar med andra typer av ärenden som studievisum och liknande typer av "civila" visum och uppehållstillstånd. Med gemensamma regler och register kan dubbla asylansökningar undvikas och antagligen kommer fler sakerhetsrisker kunna avvias.

  SvaraRadera
 8. Vad är omänskligt till att neka människor som är på flykt, när det inte är inom ens eget närområde? Flyktingströmmarna ska ta sig ända till Sverige med människosmugglare. Är det mänskligt, till att börja med? Rationellt vore att flyktingar tog sig till närområdet, integrerade sig där, och återvände till sitt hemland när kriget är slut. Att integrera hela världen i Sverige har vi sett resultatet av. Nu kommer bristningsgräsen säger många. Men vi kan ju sänka vår levnadsstandard... alla kan bo på 10 kvadratmeter, tvätta kläder tillsammans, då kan vi vara flera hundra miljoner i Sverige och ta in oändligt många flyktingar. Men är ni redo att göra detta? Är det omänskligt av dig Henriksson, att inte vilja sänka din levnadsstandard för att hjälpa hundratals, och om vi alla gör det, miljontals flyktingar och mindre bemedlade individer i världen? Svarar du Nej, då är du ju omänsklig. Eller finns det gränser? Och var går den gränsen?

  Det är inte omänskligt att vilja behålla Sverige som det varit. Det är inte omänskligt att förmedla resurserna mellan de som betalar skatt i Sverige. Det är inte omänskligt att ha en nationalstad, där ett folk lever i. Det kallas för Demokrati, där demos, folket och krati, styre, är fundamenta. Med detta inte sagt att öppenhet och tolerans inför andra kulturer och folkslag inte ingår, men att vi ska ha ett nationellt och folkligt självbestämmande är för mig en självklarhet.

  / Magne

  SvaraRadera
 9. Bra Magne! Du har så rätt,du borde bli politiker! De sandlåde-lekande politiker vi har nu i Sverige är en skam av flathet och brist på insikt om läget i Sverige.Hur långt ska det gå innan allt brakar samman? Tänk att man inte får säga vad man tycker här utan allt ska vara PK. När yttrande-friheten börjar begränsas är det illa för ett land.Vad kommer härnäst? Diktatur? /Realisten

  SvaraRadera
 10. 1933 eller 2015.Samma grinande.

  SvaraRadera
 11. I den högerextrema (liksom hos dess motsats) verklighetsbeskrivning råder aldrig vare sig demokrati eller nationellt sjävbestämmande om landets politik inte definieras av minoriteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med minoriteter förändras snabbt över tid.
   Något du faktiskt kan se med egna ögon.
   Så vem vet om inte du snart sitter och gråter krokodiltårar över värdegrunder och andra påhitt...

   Radera


 12. Det är också en fixering som, extrema minoriteter lider av.Vare sig nazister eller kommunister har haft mandat någonstans överhuvudtaget från en majoritet att tvinga på andra sin skit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha du är psykolog nu också?
   Historiker också kanske?
   Journalist?
   Forskare?
   Inte bara troll längre?

   Radera
 13. Varför har en ickenazist och ickekommunist problem med att någon konstaterar att nazister och kommunister aldrig haft demokratiskt mandat någonstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte det som är problemet för någon.
   Däremot att "någon" allt som oftast avslöjar sig som kommunist och kräver tolkningsföreträde när det gäller att definiera vem som är vad är ett problem för "någon".
   Men det krävs större självinsikt än vad du mäktar för att förstå det Micke!

   Radera
 14. Nu trollas det igen....Det är för jävla märkligt...

  Jag KRÄVER ingenting mer än samma jävla utrymme som du har utan att behöva läsa "Micketrollet" varenda jävla gång nån av er öppnar käften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla självinsikt!

   Radera
 15. Jag har självinsikt och den säger mig att det är hederligare att använda signatur även om det innebär att du och några till alltid anonymt eller med ständigt nya signaturer adresserar och kommer att adressera mig med epitetet "Micketrollet" och att ni alltid kommer att tillåtas göra det.

  SvaraRadera
 16. "Däremot att "någon" allt som oftast avslöjar sig som kommunist och kräver tolkningsföreträde"


  Jag är L I B E R A L och uppenbarligen anser du dig ha T O L K N I N G S F Ö R E T R Ä D E i den frågan. Du kan inte ge exempel på EN ENDA JÄVLA FRÅGA där jag uttrycker kommunistiskt tänkande. Att INTE vara Sverigedemokrat betyder inte något annat än att man inte är Sverigedemokrat och JA jag anser att SD ÄR ett parti som verkar i nazistisk politisk tradition.

  Det ÄR min rätt att hysa den uppfattningen.

  Vill du så kan du ägna dom kommande 10 åren åt att fylla dina inlägg med det enda innehållet "Micketrollet" om du anser att det får dig att framstå som begåvad. Jag skiter i dig.

  SvaraRadera
 17. Då tycks detta ha urartat till ett shouting game. Lägg ner. Ni är ändå så långt ner på bloggen att ingen läser vad ni skriver.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.