2015-05-19

När du blir gammal får du klara dig själv


Statistiska Centralbyrån, SCB, har i dag presenterat en prognos för befolkningsutvecklingen. Man räknar med att dagens 9,7 miljoner människor i landet kommer att öka till 12,9 miljoner år 2060.

En intressant detalj gäller åldersfördelningen. SCB skriver...
"En tydlig förändring i befolkningsstrukturen är en ökning av antalet äldre. Livslängden har ökat, och antas fortsätta öka, vilket medför fler äldre. År 2045 beräknas det finnas över en miljon personer i Sverige som är 80 år och äldre. Den kraftiga ökningen av antalet äldre innebär att andelen i åldrarna 20–64 år minskar, trots att antalet personer i åldersgruppen ökar. År 2014 var 58 procent av befolkningen i dessa åldrar och till år 2060 har andelen minskat till 52 procent. Antalet barn i skolåldrarna, 7–15 år, förväntas också att öka, mest de närmaste 20 åren. I mitten av 2030-talet beräknas det finnas mer än 30 procent fler barn i skolåldrarna än idag."
Man kan alltså räkna med att andelen pensionärer (om nu pensionsåldern behålls vid 65 år) kommer att öka till att bli ungefär lika stor som den grupp som är i produktiv ålder. Sedan skall man notera att icke-produktiva grupper som barn och nyanlända flyktingar också kommer att öka.

Vi kommer att behöva kamma till oss för att klara detta.

Oavsett vad man tycker om flyktinginvandringen – så gäller det att sluta flumma och se till att de som kommer till Sverige får lära sig ett användbart språk, att de vid behov får en yrkesutbildning och att man tar tillvara på de kunskaper och färdigheter de eventuellt har. Illa kvickt. Här kan tanken på jobb / egen försörjning för permanent uppehållstillstånd vara en morot. Detta är människor som kan bli produktiva och bidra till vårt välstånd och vår tillväxt – men som i dag slussas in i passivitet och bidragsberoende.

Ett problem i sammanhanget är att svensk arbetsmarknadspolitik och den svenska arbetsmarknadsmodellen gör det svårt att få folk i jobb. Det gäller flera grupper, inklusive unga infödda svenskar. Och det finns inga tecken på att politikerna – som bestämmer reglerna – vill eller vågar ta tag i detta. Varken de rödgröna, Alliansen eller SD.

Om man vill ha råd att bli gammal (att leva och omvårdnad) – då gör man nog klokt i att se om sitt hus på egen hand. Att systemet är uppbyggt som ett kedjebrev är illa nog. Och när det som tillförs i pyramidens bas börjar tunnas ut (BNP per capita har minskat under flera år) – då blir situationen ohållbar.

SCB:s pressmeddelande »

Flattr this

11 kommentarer:

 1. Betyder det att medborgarlöner är uteslutet numera?

  SvaraRadera
 2. Men vad skall de lågutbildade arbeta med när även högutbildade har svårt med att hitta arbete? Över 400 000 är registrerade som arbetslösa och många - vet inte antalet - arbetar med olika bidragsjobb.
  När jag kom till Sverige mer än 50 år sedan började jag arbeta den andra dagen med avtalsenligt lön trots ingen yrkesutbildning och 0 svenska. Alla "mina" arbetsplatser, stora företag, har lagts ner eller flyttat utomlands. Jag skaffade mig en bra utbildning men efter antal år lades mitt arbete på en specialenhet, som var unik i EU, ner på grund av indragningar på Landstinget.

  Serviceyrken? Vi kan inte serva varandra och byta pengar. Så vad är lösningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billig energi och export

   Radera
 3. Dom "flyktingar" (=ekonomiska lycksökare) som får entrebiljett till Sverige, blir i huvudsak inga bidragsgivare/skattebetalare till den 'gemensamma kakan'. Dom blir i bästa fall pizzabagare, skomakare, svarttaxi-chaufförer, m fl svarta sysselsättningar, en del blir 'vårdnadshavare', och lurar socialförvaltningarna på jättebelopp. I deras ursprungskulturer existerar inte skattebegreppet som i välordnade Sverige. Dom vill inte 'integrera sig', deras klan- resp muslimideologier bryter tvärt av. Dom är i Sverige för att berika sig så enkelt som möjligt, och föraktar svenskens 'mesighet', att tyst vräka ut subsidier i form av bidrag utan motprestationskrav. Det som ev skulle motsvara skatteinbetalningar, är den utförsel som satts i system, att skicka massor av kapital till sina hemländer, och därvarande släktningr. Drömmare som tror på en fungerande multikulturalism finns det gott om, realister desto färre.

  SvaraRadera
 4. Hax, hur kan du på allvar låtsas som att vi kan lösa detta, och gärna då med lite små politiska justeringar här och var? Du förstår ju lika bra som alla andra att det är helt kört; invandrarna kommer aldrig att komma i produktiva arbeten, utbildningen kommer inte att "ordna sig", samhället kommer inte att återhämta sig bara vi sitter ner och håller varandra i handen och sjunger Kumbaya.

  Tror du att Detroit kommer att hämta sig också?

  Det svenska samhället knäcktes redan på sjuttiotalet när politikerna hade segrat och tog över allt. Snart skickade de industrin ur landet och vi har inte fått ett enda större företag sedan dess. Det vill säga ingen effektiv produktion, inget som kan konkurrera med andra länder.

  Vår industrikapacitet är för länge sedan utread till Kina och kommer inte tillbaka på många många decennier även om vi plötsligt skulle göra helt om (vilket vi dessutom inte kan). Vi lever på resterna från fornstora dagar framförallt på att sälja råvaror - den klassiska försörjningen för ett land i tredje världen, samt på det flyktiga luftslott som är finansiell spekulation.

  Så snart något händer så kommer brain-drainen att bli total, varenda svensk av något produktivt värde försvinner *poff*. Där har vi ett historiskt predikat om något.

  Förr i världen kanske - _kanske_ - vi skulle kunna ha gjort något, när vi fortfarande hade en homogen befolkning med samma kultur och referenser. En massiv informationskampanj kanske kunde ha fått svensken att på ett ordnat och fredligt sätt börja klättra upp ur den enorma grop som socialdemokraterna grävt åt oss under ett helt sekel.

  Nu? Glöm det - det förstår ju även du, Hax, som ändå biter dig kvar i dina politiska dogmer.

  SvaraRadera
 5. "Tror du att Detroit kommer att hämta sig också?"

  Du menar att dom skulle ha skickat tillbaka invandrarna till Afrika antar jag och då hade amerikansk bilindustri kunnat konkurrera ut kinesisk?

  SvaraRadera
 6. Varför pratar folk om invandrare som om dom vore råttor.

  Sånt tycket jag är viktigt att fundera över. Förr eller senare kommer dom hör människornas definition av vissa grupper människor som en form av råttor att utsträckas till att gälla även liberaler och andra. Historiskt vet vi att det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dina kompisar, fackföreningarna, som har lagt grunden för den svenska invandringspolitiken, och som förmodligen även är de som har sista ordet bakom kulisserna idag.

   Sedan kan du argumentera ad hitlerum hur mycket du vill.

   Dagens situation är fortfarande ditt fel eftersom du stödjer politikerna då du älskar att se gruppen krossa individen, oavsett orsak, fritt från moral, bara hänförelse över rå våldsmakt.

   Radera
 7. Jag provar en gång till med att fråga varför du inte svarar på mitt inlägg utan fabulerar dels om "mina kompisar" (jag är inte socialist) och att jag skulle älska att gruppen krossar individen (vilket jag får erfara varje gång jag jag uttrycker en åsikt på den hör bloggen).

  Min fråga var varför människor pratar om invandrare på samma sätt som om dom var råttor och varför ingen reagerar på detta?

  Tror du att du kan försöka svara på det?

  SvaraRadera
 8. Du har ägnat flera år åt att förstöra denna blogg, du förtjänar inte något svar.

  Jag föreslår att du drar och kallar någon nazist någon annanstans.

  SvaraRadera
 9. Fan vad jag hatar när folk hycklar om att ge alla grundläggade samma frihet när INGET handlar om något annat än att ackumulera makt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.