2015-06-29

Grexit: Vet EU vem de har att göra med?

Grexit-delen av eurokrisen blir allt mer skruvad. Nästa helg skall grekerna folkomrösta – men det är oklart om vad. (Något bud från trojkan och långivarna finns inte längre.)

Grekerna har i grunden sig själva att skylla för att de lever i en SMS-låneekonomi. Men än är spelet inte över. Och det vore dumt att underskatta dem.

Vad vet vi till exempel om landets finansminister, Yanis Varoufakis?

Han är professor i ekonomisk teori, konsult åt dataspelsindustrin (hans inriktning är valutor i virtuella världar), har skrivit böcker om spelteori och beskriver sig själv som "libertariansk marxist". Spännande, eller hur?

Någonstans har jag svårt att tänka mig att en sådan kille inte har några kort i rockärmen. Visst, är pengarna slut i Grekland, då är de. Men är det någon som kan väntas göra något spektakulärt, då är det han. (OK, spektakulärt är inte alltid samma sak som bra.)

Geni eller Bond-skurk, vem vet?

Jag har en känsla av att vi står inför ett par händelserika veckor...

16 kommentarer:

 1. Grekerna har sig själva att skylla? Emm.. hur var det nu.. med den privata skuldsättningen i ett annat land på betydligt närmare håll?.. nämligen Sverige? Värre än i Grekland och en av världens högsta.. Det kommer bli Sveriges tur nångång.. och då ska det bli intressant att se om det låter likadant.
  Det finns inga pengar utan skuld med dagens system. Ribban höjs varje år med ränta på ränta av hela penningmängden och tillslut river även den bäste. Klart är iaf att bankirerna tänker försöka komma undan den här gången också. Få folk att skylla på varann istället. Söndra och härska. Tycks fungera gång på gång. Nu är det bara bråttom att få till det kontantlösa samhället också så att bankerna kan stjäla insättarnas pengar och täcka sina kreditförluster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar _är_ skuld.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

   Radera
 2. Poppar popcorn...känner någon någon som kan leverera bulkkvantiteter av popcornmajs? Det lär behövas...

  SvaraRadera
 3. "Tsipras ska på fredagen ha fått ett generöst bud av Merkel och den franske presidenten Francois Hollande. De erbjöd Grekland förlängda löptider på lånen som svar på kravet om skuldavskrivningar och 35 miljarder euro till investeringar för att tillmötesgå kravet på en så kallad Marshallplan för Grekland.

  Detta nämnde inte Tsipras i sitt tal till det grekiska folket, i stället varnade han för att Grekland hotades av fortsatta förödmjukelser."

  http://www.dn.se/ekonomi/merkel-haller-krismote-om-grekland/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Översättning:
   "Kom med ett bättre bud så kommer jag meddela folket."

   Giftig förhandlingstaktik när man trots läget sitter med alla äss i rockärmen...

   Radera
 4. Det anses i många andra sammanhang vara oetiskt och t o m kriminellt att låna ut pengar till personer, med dålig ekonomi, som inte kan betala tillbaka. Så är det tydligen inte mellan länder, och framförallt inom EU.

  SvaraRadera
 5. Tsipras kan spela med 1) prestigen kring euron och 2) att en grexit får negativa återverkningar på övriga Europa. Båda dessa faktorer medför att man vill låna pengar till Grekland även om man inte vill hjälpa grekerna.
  /DNg

  SvaraRadera
 6. De har fått ett politiskt mandat men vågar inte ta obekväma beslut. Genom att utlysa en folkomröstning kan de gömma sig bakom resultatet från den oavsett vad utgången blir. "Skyll inte på oss, det var folket som...". Bekvämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, praktiskt. Om Grekland bankruttar är det Europeiska politiker som kommer få lida. Junker är redan både besvärad och bitter över utvecklingen, vilket jag ser som ett gott tecken på att det går åt rätt håll.

   Grekerna kommer få några tuffa år men sedan kommer deras turistindustri blomstra som aldrig förr och de har större möjlighet att utvecklas. Stannar man kvar kommer stagnationen att fortsätta.

   Radera
 7. Han ser ut lite som Gandalf också...

  SvaraRadera
 8. Gösta Bohman moderat29 juni, 2015 21:06

  Den grekiska regeringens huvudargument i de senaste månadernas förhandlingar har varit att det rationellt affärsmässiga är att om en gäldenär är så skuldsatt att denne aldrig kan betala sina skulder SKA borgenärerna sluta låtsas att de kommer att få tillbaks pengarna och skriva av delar av skulden.

  Sen hävdar de att alla de grekiska "räddningspaketen" egentligen inte handlat om att hjälpa Grekland utan att hjälpa tyska och franska banker att slippa inse att de förlorat sina utlånade pengar och tvingas skriva av dessa lån.

  Även om jag ogillar grekiska vänsterpolitiker är dessa argument faktiskt korrekta och relevanta.

  SvaraRadera
 9. När pengarna är slut brukar korten i ärmen också vara slut. Det blir intressant att se vad som händer. Farage var ju hela tiden säker på att man till sist skulle komma fram till detta .

  SvaraRadera
 10. Ingenting kommer att hända. Grekland kommer att fortsätta vägra betala medan långivarna kommer att erbjuda eftergift efter eftergift. Det har blivit ett prestigeprojekt nu, EU och euron får inte falla och därmed får inte heller Grekland falla, kosta vad det kosta vill. Grekerna verkar ha fattat det, hur lång tid tar det innan EU-politruckerna förstår hur hopplöst detta är?

  SvaraRadera
 11. HAX!

  Du kanske måste lyfta upp din bloggpost om Varoufakis högst upp på måndag. De senaste dygnen har definitivt gått i hans riktning även om folkomröstningen naturligtivis kommer bli mycket jämn. Senaste opinionsundersökningen (ej publicerad men citerad av FT) visade på en övervikt för nej-sidan på 51 till 53%. Men betydligt viktigare var läckor och sedan den rapport från IMF som släpptes för ett par dagar sedan och som visar att trojkan hela tiden varit medveten om att det enda som kan lösa grekkrisen är en skuldavskrivning.

  Dessutom har ju oberoende finansanalytiker hela tiden hävdat att smittan från en hård grekisk krasch kan bli avsevärd, även om EZ och ECB med emfas hävdat att så inte är fallet. (Se otal artilkar på Zerohedge, t ex The Greek Bluff In All Its Glory: Presenting The Grexit "Falling Dominoes")

  Det har ju varit en viktig del av Varoufakis strategi att det skulle kosta väldigt mycket för EZ att lämna Grekland i sticket. Och nu, fem minuter i tolv, så får han stöd av den person näst Merkel och Schäuble som verkligen betyder något i Tyskland:

  Handelblatt citerar Jens Weidmann, bundesbankschefen, som säger att en Grexit kommer att decimera Tysklands budget. Samtidigt säger italienske premiärministern att förhandlingar med Grekland måste fortsätta på måndag oavsett valutgången och Frankrikes ekonomiminister har varnat Europa för ett nytt Versaillesfördrag (denna gång med Grekland).

  Sent ska syndarna vakna!

  (Tror inte jag skulle spela poker med Varoufakis, åtminstone inte om jag satt med en så dålig hand som EZ-länderna gör.)

  SvaraRadera
 12. Efter 16% av rösterna räknade så ser det ut som opinionsinstituten än en gång gått på en smäll. Över 60% för OXI - NEJ. Håller resultatet innebär det att alternativ nummer 3 i Deutsche Banks post-folkomröstningsscenario är uteslutet:

  http://www.zerohedge.com/news/2015-07-05/no-victory-appears-probable-what-happens-next-according-deutsche-bank

  SvaraRadera
 13. Överraskande utveckling i dag på morgonen då Varoufakis avgick. Men sett ur ett förhandlingsperspektiv är det förmodligen helt rätt.

  Naturligtvis blir han hånad av fullblodspolitiker som Bildt som inte skulle kunna tänka sig att lämna en maktposition utan att släpas därifrån.

  Om euro-federasterna tror att det kommer att bli lättare att förhandla med grekerna nu när de inte längre företräds av Varoufakis så bör de ta sig en funderar till:

  A Evans-Pritchard ✔@AmbroseEP
  New Greek FinMin is Tsakalotos. Brilliant man. My view (not consensus) more hardline than @yanisvaroufakis who is a passionate pro-European
  9:33 AM - 6 Jul 2015

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.