2015-06-12

Miljöpartiets totala svek i övervakningsfrågorna


Miljöpartiet går till kongress.

Det enda i handlingarna som är i närheten av att beröra övervakningsfrågorna är en motion om att ge NSA-whistleblowern Edward Snowden asyl. Vilket i och för sig är en bra sak. (Partistyrelsen föreslår dock kongressen att anse motionen "besvarad". Vilket är ungefär samma sak som ett milt avslag.)

Men i övrigt råder kompakt tystnad. Inte ett ord om FRA. Inte ett pip om datalagringen. Inga motioner och absolut inga propositioner.

Detta är priset MP betalar för att sitta i regering: Alla sitter ner i båten. Inte ens partiets medlemmar visar längre något intresse för övervakningsfrågorna.

Och i regeringsställning står MP bakom S. FRA:s verksamhet fortsätter och breddas. Lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner kommer att fortsätta. Samarbetet med amerikanska NSA och brittiska GCHQ fortsätter.

Så lät det inte i valrörelsen. Men detta är vad vi har fått. Den politiska lögnen är fullbordad. Vilket är precis vad man hade kunnat frukta.

Miljöpartiet har släppt övervakningsfrågorna. Helt. De ställer sig därmed på samma sida som de flesta andra partier – som anser att medborgarna är undersåtar som ständigt måste kontrolleras.

Detta är inget annat än ett svek.

11 kommentarer:

 1. Jämför med alla fina ord:
  http://www.mp.se/politik/internet-och-integritet

  "Talk is cheap" är ett talesätt som känsn aktuellt.

  SvaraRadera
 2. forts...

  Peter Eriksson:
  ”Vi står upp för den enskilde individen mot staters och storföretags försök till övervakning.”

  HAX du måste ha missat något. De säger tydligt att de står upp för dessa frågor... ;o

  SvaraRadera
 3. Förr eller senare blir du en del av "etablissemanget" eller "makten".

  John Lyden, känd som Johnny Rotten, var länge en frontfigur inom punken. Härom året gjorde han reklam för smör.
  Nu finns det kreditkort med tryck från några av Sex Pistols album.

  Det är bekvämare att hålla med.

  "I've always found ideals
  don't take the place of meals"
  - Tom Lehrer, "Selling Out"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punken var en helt syntetisk produkt från början. Det var "andra vågen" av marknadsavdelningarnas regisserade band efter att olika klippare fick upp ögonen för den otroliga lönsamheten hos första vågen med Beatles* och Monkeys.

   Sex Pistols, Ramones och The Clash inte minst. Det satt reklamaras och tänkte ut band med en viss stil, en viss look, etc.

   Att Johnny Rotten var frontfigur var för att dom som ägde Sex Pistols köpte reklamplats och lanserade sin produkt.

   Dåtidens rebelliska ungdomar neutraliserades alltså enkelt och nöjde sig med att sticka säkerhetsnålar genom kinden, så som de hade på TV på bästa sändningtid att man skulle göra.

   * Beatles var så klart inte ett syntetiskt band från början, men deras karriär efter att de blev omstajlade var.

   Radera
 4. Men varför skulle inte miljöpartiet svika här också?
  Rompan och Friddo har ju nått ända fram, och sitter numera och diskuterar pöbeln med Svetsar-Steffe.
  Vad mer kan man begära?

  SvaraRadera
 5. Du verkar glömma att de sviker i klimatpolitiken också...deras politik leder till ökat fossilberoende när man stänger utsläpps-snål kärnkraft som kan trycka undan kol och gas i övriga skandinavien och nordeuropa.

  SvaraRadera
 6. "anser att medborgarna är undersåtar som ständigt måste kontrolleras"

  Det är ju själva grundtesen för MP, och enda sättet att kolla att folk källsorterar, cyklar/åker kommunalt istället för bilen, etc kräver ordentlig massövervakning så hur det kommer sig som en överraskning tycker jag är lite löjligt.

  SvaraRadera
 7. Dennis Nilsson13 juni, 2015 12:55

  Jag är längre inte så säker på att majoriteten av Piratpartiets representanter, de som stog på Piratpartiets riksdagslista, inte skulle göra detsamma, ifall man fått samma position som Miljöpartiet.

  Det är något besynnerligt som sker när man kommer in i maktens korridorer och köttgrytor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Piratpartiets representanter skulle inte vika av samma anledning som Socialdemokraterna aldrig medvetet skulle avskaffa fackförbunden; det är deras raison d'etre (anledning att existera).

   Piratpartiet finns för att bevara den öppna informationspolitiken och för att bevara privatlivet. Har man som piratpartist inte förstått detta så har man ingen rätt att kalla sig själv piratpartist.

   Däremot är jag inte säker på att PP någonsin kommer komma till riksdagen. Vi får se under de kommande fyra åren men...

   Radera
 8. Senaste nytt från Miljöpartiets kongress: De röstade nej till att införa harm reduction.

  Motionen 3.14, "Stärk principen om skadereduktion" yrkade på att Miljöpartiet ska verka för att inrätta brukarcentraler (läs: injektionsrum),. att apotek ska tillhandahålla rena sprutor, och att sprutbytesrum ska införas i hela landet, samt att missbrukare ska dömas till vård istället för straff. Motionen avslogs.

  Jag har inte hunnit läsa igenom alla besluten, men en snabb genomtitt visar bland annat att MP röstade nej till att bevara spelmonopolet, röstade nej till att stoppa nedsläckandet av FM-nätet, röstade nej till att ersätta TV-licensen med skattefinansiering, röstade nej till att Vattenfall ska lägga ner sina brunkolsgruvor i Tyskland, röstade nej till att tillåta dödshjälp, röstade nej till att Miljöpartiet ska ta ställning mot TTIP och röstade nej till att återinföra värnplikten.

  Man kan läsa samtliga motioner och styrelsens svar här (klicka på "Här kan du läsa kongresshandlingarna för 2015" och sen på PDF:en "motions och propositionshäftet"): http://medlem.mp.se/kongress/kongresshandlingar

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.