2015-07-20

Under radarn

Tiden går – och ännu har vi inte fått veta hur mycket pengar det svenska Greklands-lånet handlar om.

Gissningsvis kommer de svenska skattebetalarna aldrig att få veta.

All makt går ut över folket.

6 kommentarer:

 1. Å andra sidan har vare sig Löfven eller AKB berättat om hur bra det blir och hur betydelsefullt Sverige är när vi öppenhjärtligt ställer oss bakom Hollandes förslag.
  Ännu.
  Men vi ska kanske inte tala om det eftersom det kan gagna sådana där euroskeptiker i SD?

  SvaraRadera
 2. Här i Grekland (Rhodos) är man nu glada över att kunna ta ut pengar igen ... Jag också, för plånboken börjar att bli tom och jag har inte varit här halva planerade tiden än ... (3 veckor och det är inte mycket som är billigare än hemma, vilket är ett problem för turismen ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... 'turismnäringen' skall det naturligtvis vara ...

   Radera
 3. @Anonym 13:57

  Du har rätt att det kommer att finnas all anledning att prata om Hollandes förslag. EU (inte Eurozonen utan EU) kommer nu försöka ta ett nytt stort steg mot en enhetsstat/kejsardöme.

  Däremot har du inte riktigt insett den svenska elitens inställning. Ja, om de bara hade varit säkra på att få vara med så hade man säkert varit för att slutligen förvandla Sverige till en delstat i det stora EU-imperiet. Men så är det inte. Eftersom vägen till Hollandes regering (och andra slika föslag) går via euron så hamnar Sverige utanför.

  Notera att den senaste veckan har vår finansminister skrivit en debattartikel i DN om att Sverige inte får bli en andra klassens EU-medlem och igår blev Anders Borg intervjuad i Daily Telegraph. Där varnade han för en ökad federalisering för att den skulle leda till mer politisk extremism. Det verkar alltså som vårt politiska etablissemang kommer att arbeta för stoppa federaliseringen. Det är ju en riktig inställning, men man har ju absolut ingen möjlighet att lyckas. Och då återstår bara valet att foga sig efter Tysklands och Frankrikes diktat eller att lämna EU.

  Det senare valet skulle avlöja den delen av etablissemangets stora projekt under den senaste tjugoårsperiodne som totalt misslyckat. Så är det ju, men är det verkligen någon som kommer att tillåtas att ropa att kejsaren är naken? Tror inte det.

  SvaraRadera
 4. Här några dokument som visar att i motsats till vad som sägs i svensk media så har Hollande kraftfullt stöd. (Inte av medborgarna men vem bryr sig längre om dem?)

  A Fundamental Law of the European Union, The Spinelli Group, Bertelsmann Stiftung 2013

  De fem EU-presidenternas rapport

  SvaraRadera
 5. HAX!

  Nu vet vi. Jag ringde till Carl Schlyter, ordf i EU-nämnden. Han hade kopplat riksdagsnumret till sin mobli, så jag fick tag på honom på väg till Arlanda.

  Ungefär så här förlöpte den relevanta delen av diskussionen:

  CS: Hur mycket pengar vi garanterar? Ja, det går inte att säga så där exakt.

  PP: Ja men, ni måste väl veta hur stor summa ni garanterat?

  CS: Ja, låt oss säga 7 miljarder och så 2% av det....70 000....??

  PP: Vänta. Varför 2%?

  CS: Öh, två procent, jo det är ungefär vår andel av EU-budgeten...

  PP: Den är väl snarare 3%, eller hur?

  CS: Ja, kanske 3%. Det blir ungefär en....

  PP: Två miljarder svenska kronor.

  CS: ..... Men pengarna är dubbelt garanterade och egentligen behöver vi inte betala ut nya pengar. för de finns redan hos EFSM.
  ................

  Med andra ord, man fattade beslut i EU-nämnden utan att ha en aning om hur mycket pengar det rörde sig om. Ja, en miljard hit eller dit. Mycket lite lite pengar som DN skriver.

  Sedan kan jag hålla med Schlyter att den ekonomiska risken att pengarna går förlorade är mycket liten. Vid en eventuell grekisk konkurs står IMF först att få ut sina pengar, därefter EU-kommissionen och först i tredje hand eurozonländerna. Kommissionen har dessutom skrivit på ett dokument där vi ska hållas skadeslösa. Men inget hindrar ju kommissionen från att komma med nya äskanden. Det gick ju så bra förra gången, så visst kan ni väl låna ut igen...

  Det enda vi borde låna ut - utan några som helst krav på att få dem tillbaka - är våra riksdagspolitiker.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.