2015-08-17

Kulturreaktionärerna i Nacka kommun


På sin tid var raveklubben Docklands det mest intressanta, nyskapande, spännande och roliga på den svenska kulturscenen. Docklands var dessutom ett viktigt frihetligt, politiskt projekt utanför den insnöade partipolitiken. Följaktligen ansattes Docklands hårt av polisen och av andra myndigheter. (Lyssna till SR P3 Dokumentär om Docklands här. »)

I år var det tänkt att Docklands skulle återuppstå, om än under något mer "ordnade" former. Men det tycks inte bli något av den saken. Nacka kommun sätter i sista stund stopp för projektet.

När kommunen inte längre lyckats stoppa nya Docklands på formella grunder – då meddelas att kommunen inte har intresse av denna verksamhet. Vilket är idiotiskt, på så många plan.

Till att börja med skall kommuner behandla alla lika inför lagar och regler – inte vara smak- och kulturpolis. Om en kulturell verksamhet skall tillåtas eller ej skall inte avgöras av om kommunen har intresse för den.

Man kan även konstatera att Nacka kommun varken leds av sippa vänsterpolitiker eller förstoppade sverigedemokrater – utan av en stabil borgerlig politisk majoritet. Av borgerliga politiker borde man kunna förvänta sig ett visst mått av rättssäkerhet och öppenhet. Inte att man stoppar fria, kommersiella kulturprojekt för att man säger sig sakna intresse för dem. Eller går moderatledda Nacka i spetsen för något slags nymoralistisk neo-konservativ politisk våg?

Storstockholm tror sig vara världens centrum, men är i mångt och mycket en lantlig håla i kulturens bakvatten. Och när det äntligen händer något intressant, som kan ge internationellt eko – då sätter politikerna stopp för det.

Det hela är sorgligt. Men låt inte politikerna komma undan utan protester. Skriv till kommunstyrelsens ordförande och berätta vad du tycker! (Länk»)

Läs mer: Docklands ställer in »

1 kommentar:

  1. Hög musik en vardagskväll i ett plåtskjul, mitt i ett bostadsområde? Jättebra idé, verkligen. Du som är så världsvan kan ju berätta för en stockholms-lantis hur acceptabelt det vore i de internationella miljöer du rör dig ... :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.