2015-08-17

Varför finns sossarna?


Jag tror att sossarna har glömt bort hur man regerar ett land.

Det är en ny generation sossar som sitter vid makten, som i huvudsak saknar erfarenhet av regeringsarbete. Mannen som leder Socialdemokraterna och regeringen sitter där han sitter bara för att ingen annan ville ha jobbet. (Bokstavligen talat.) Och Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti saknar riktning, vision och förmåga.

Samarbetet med Miljöpartiet är ett drivankare. I den mån S trots allt har en agenda, då är den inte den samma som driver MP. I den socialdemokratiska partiapparaten finns en utbredd misstänksamhet och ovilja mot gröningarna. Och i regeringen är miljöpartisterna lösa kanoner.

I skuggorna finns en intressant observation: Regeringssamarbetet mellan S och MP blockerar en uppgörelse mellan S och M i migrationsfrågorna. Genom att göra något tillsammans skulle S&M ha en chans att ta ner volymerna i flyktingmottagandet, utan att drabbas allt för hårt av anklagelser om att gå SD:s ärenden. (Sedan är det en annan sak att de ändå står handfallna när det gäller integrationsfrågorna.)

Men man skall akta sig för att låta S&M bli allt för intima med varandra. Tillsammans står de även för massövervakning, en fortsatt repressiv drogpolitik, ohejdat EU-kramande, korporativism, en stelbent arbetsmarknadslagstiftning och en havererad bostadspolitik. Ett resonemangsäktenskap mellan Löfven och Kinberg Batra skulle cementera allt som är dåligt i svensk politik.

Socialdemokraterna är fackets gisslan. Detta är korporativism upphöjd till formaliserade strukturer. LO har till exempel en fast plats i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott. Och vi skall inte glömma att det är en fackpamp som i dag sitter som partiledare och statsminister. Partiet står dessutom i tydlig ekonomisk beroendeställning till facket. I ett vanligt land hade detta kallats korruption.

Samtidigt är det intressant att se hur S värjer sig mot all form av förnyelse. Vi lever i ett informationssamhälle med en växande digital ekonomi. Frilanskulturen och delningsekonomin börjar få fäste. Världen är globaliserad och gamla strukturer har upphört att fungera och att vara relevanta. Till allt detta klarar sossarna över huvud taget inte att förhålla sig. Alla förväntas sitta ner i båten.

Det är inte utan att man ställer sig frågan varför Socialdemokraterna över huvud taget finns.

4 kommentarer:

 1. "Och i regeringen är miljöpartisterna lösa kanoner."
  - Känns mer som att det är en parafras på det amerikanska uttrycket: "an accident waiting to happen", fast det har redan hänt ett antal gånger ...

  Att du lyckades få med 'S&M' och 'intima' i en och samma mening, gav mig en obehagligt målande bild och kommer att försena mitt insomnade i kväll ...

  SvaraRadera
 2. "Det är inte utan att man ställer sig frågan varför Socialdemokraterna över huvud taget finns."

  För att inte alla gamla jag-är-född-sosse-och-jag-ska-dö-sosse inte har dött av än, men snart så.

  SvaraRadera
 3. HAX - att LO har en plats i S ledningen är enligt min uppfattning ett utmärkt exempel på ett av liberalismens grundpelare: Rätten till fritt att välja vem man vill vara tillsammans med.

  Är du emot dette princip?

  SvaraRadera
 4. Fråga Larken Rose i hans bok The Most Dangerous Superstition - Mensenrechten.org
  Finns som pdf på den sidan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.