2015-08-02

Vad vill egentligen Moderaterna när det gäller kryptering?


Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask presenterade i fredags Moderatenas åtgärdspaket mot radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism. Det är ömsom vin, ömsom vatten.

Vissa saker bär tydligt f.d. justiteminister Asks signatur...
"Säkerhetspolisen bör ges möjlighet till hemlig dataavläsning, vilket innebär möjligheter att läsa krypterad datatrafik för att kunna säkra bevisning mot personer som gör sig skyldiga till terrorismrelaterad brottslighet."
Det är lite oklart vad som menas med detta. (Frågan är om Ask vet själv.) Hemlig dataavläsning handlade från början om att kompromettera folks datorer med spionprogram. Men skrivningen om att "läsa krypterad datatrafik" antyder något annat.

Min gissning är att Moderaterna närmar sig den amerikanska och den brittiska regeringens ståndpunkt vad gäller kryptering. Det vill säga att kräva "bakdörrar" till olika former av krypterad datatrafik. (Läs mer här »)

Vilket är en befängd idé – och i princip omöjlig att genomföra på ett praktiskt rimligt och säkert sätt. (Kunde de, då skulle de förmodligen kräva ett förbud mot kryptering helt och hållet. Men det skulle göra internet osäkert och oanvändbart.)

Sedan är det ju så att tvångsmedel sällan införs mot en viss typ av brott, utan riktas snarare mot brott som har ett visst minsta straffvärde. Vilket innebär att vad det nu är Ask vill införa, så kommer det att kunna drabba alla.

Det vore mycket uppskattat om Moderaterna talade ur skägget – och gav klara besked om vad de egentligen vill göra när det gäller krypterad datatrafik.

• Moderaterna presenterar samlade åtgärder mot radikalisering och terrorism »
• Moderaterna: Skriv in reseförbud i terrormisstänktas pass »

• A first sign of an EU ban on encryption? »
• Vad är det SÄPO egentligen vill göra? »

Och så en äldre artikel, som ger ett större perspektiv på övervakningen:
• Rent mjöl i fel påse »

2 kommentarer:

  1. Finns det någon modig journalist som kan tänkas ställa några frågor om kryptering direkt till Ask och Batra?

    SvaraRadera
  2. Som framkommit saknar Säpo (och kanske även FRA) effektiva inhämtningsmetoder för IP-telefoni, dvs i huvudsak Skype. Det är bland annat detta saken gäller.

    Men det är också ett synnerligen kontroversiellt förslag att signalspaningsinformation ska kunna användas i förundersökning. Kommer någon ihåg alla garantier som gavs 2008-09 för att FRA inte skulle användas som polisens förlängda arm i den operativa verksamheten? Nu är vi där.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.