2015-09-17

Alliansen släpper igenom världens högsta marginalskatt


Med den rödgröna regeringens förslag kommer Sverige nästa år att få världens högsta marginalskatt, på 60 procent. [Länk»]

Att vänstern och gröningarna höjer skatten är kanske inte så mycket att förvånas över. Däremot är det anmärkningsvärt att de borgerliga partierna låter dem göra det.

Allianspartierna skulle möjligen kunna stoppa skattehöjningen. Men de väljer – i enlighet med Decemberöverenskommelsen – att inte göra det. De försöker inte ens.

Det råder undantagstillstånd i svensk politik. Oppositionen opponerar bara symboliskt, men släpper sedan genom S+MP-budgetar i riksdagen. Oppositionen tycker det är viktigare att kringgå vad som trots allt är ett demokratiskt valresultat än att stå för sina principer. Oppositionen har inga ambitioner att fälla regeringen – eftersom den själv inte är beredd att axla något ansvar.

Man måste fråga sig vad de borgerliga partierna är till för – om de inte driver borgerlig politik.

Skatterna är den stora borgerliga symbolfrågan. Det handlar om hur mycket makt över våra liv staten skall ha – och hur mycket medborgarna själva skall tillåtas bestämma. Det handlar om huruvida man är beredd att fortsätta göda byråkrati, förmynderi och politisk klåfingrighet eller ej. Det handlar om huruvida dina pengar är dina eller ej – och med vilken rätt staten konfiskerar dem.

Det finns saker som i princip måste finansieras gemensamt – som försvar, ordningsmakt och rättsväsende. De flesta anser dessutom att saker som infrastruktur, sjukvård, utbildning och grundläggande social trygghet bör finansieras över skattsedeln. Men det är ju inte dit pengarna går. Kostnaderna ökar, men kärnverksamheten blir mindre och sämre. Byråkratin är en gökunge som tränger undan den verksamhet som istället borde stå i centrum. Pengar läggs på saker som är oviktiga och tramsiga. Medborgarnas skattepengar används för att göra dem till hjälplösa undersåtar som skall styras hit och dit.

Den utvecklingen kan bara brytas med en tydlig borgerlig, frihetlig politik. Men tyvärr finns det inga partier i riksdagen som är beredda att föra en sådan politik. I vart fall inte i handling.

9 kommentarer:

  1. Sade inte AKB för några månader sedan att om regeringen börjar driva socialistisk politik så spricker DÖ.
    Var går gränsen? 75%? 90%?

    Gissar på andelen "icke-rasister" vid valet: 87%.

    SvaraRadera
  2. Inte i riksdagen, men ute i landet finns det och de heter Borgerlig Framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har följt detta med stort intresse.
      Kan de hålla vad de lovar åker C, FP och KD ut, och M får nöja sig med 10%.

      Radera
    2. Jag hörde av mig till Borgerlig Framtid för att få veta mer om det partiet. De ville inte berätta.

      Radera
  3. "Att vänstern och gröningarna höjer skatten är kanske inte så mycket att förvånas över. Däremot är det anmärkningsvärt att de borgerliga partierna låter dem göra det."


    Det är inte alls anmärkningsvärt.

    Tvärtom, det är precis vad man kan förvänta sig. Borgarna är inga liberaler. De är en annan typ av socialdemokrater, ungefär som Arbeiderpartiet i Norge inte är en annan typ av socialdemokrater än de i SAP.

    Här är ekonomisk frihet de senaste 14 åren.

    2000 7,40
    2001 7,60
    2002 7,30
    2003 7,40
    2004 7,30
    2005 7,40
    2006 7,30
    2007 7,30
    2008 7,30
    2009 7,30
    2010 7,53
    2011 7,58
    2012 7,47
    2013 7,33

    www.freetheworld.com

    Omöjligt att peka ur var borgarna hade makten.

    Att vädja till borgarna är precis lika meningslöst som att vädja till socialdemokraterna. Bortkastad tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är visst anmärkningsvärt - att borgarna är sådana inkompetenta spån.

      Radera
  4. Höjningen av marginalskatten med 3 procentenheter leder inte till någon intäktsökning pga beteendeförändringar enligt forskarna. Den borde därför inte falla under DÖ och skulle därför kunna stoppas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Relevant kommentar. Men allt det här ligger väl i budgeten..?

      Radera
  5. Skulle kanske startas en namninsamling om att avsätta regeringen, jag menar eftersom bara 11% hade förtroende för regeringen i senaste opionsundersökningen så borde det inte vara ett problem att underskrifter. Med ett tillräckligt stor massa så skulle de övriga ha ryggen fri att fälla genom att kunna skylla på folklig opinion.
    Fast vill de inte regera så lär det väl inte hjälpa. :-(

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.