2015-09-04

Skapar Facebook likriktning och polarisering?


De flesta svenskar finns på Facebook. Men att det handlar om oerhört mycket folk innebär inte att det finns ett oerhört stort utbud av olika tankar och idéer – i vart fall inte för den enskilde användaren.

Vi hålls alla fångna i våra bubblor på Facebook, där vi främst får ta del av vad våra vänner skriver och länkar vidare. Vilket naturligtvis är värdefullt på sitt sätt, eftersom man vill vara i kontakt med sina vänner och få veta vad som händer i deras liv.

Men sett till de stora samhällsfrågorna uppstår ett slags likriktning. När man främst får input om vad som sker från vänner och likasinnade – då missar man lätt andra åsikter, idéer och nyheter. Det uppstår ett slags confirmation bias där människors etablerade världsbild och åsikter förstärks. Vilket nog bidrar till en ökad polarisering, på det fria och goda samtalets bekostnad.

Samtidigt ger sociala media oss tillgång till en totalt sett större mängd information, vilket är bra i sig. Så det finns olika sidor av detta mynt.

För egen del tror jag att mitt Facebook-flöde skulle livas upp av större lite större politisk bredd. Nya intryck och fri debatt stimulerar.

(Detta kan naturligtvis även sägas om många andra sociala media. Men jag tycker att fenomenet är tydligast när det gäller Facebook.)

1 kommentar:

  1. Jag har inte heller hittat till FB-forum med bra debatt för alla politiska riktningar, varken grupper eller enskilda personer. Förutom på den lokala nivån (Solna kommunfullmäktige diskussionsforum). Som du konstaterar, är det lättare att stöta på grupper/ sidor, där alla erkänner samma färg, och det ger ju inte mycket.
    Bättre sökfunktioner skulle kanske underlätta för en driftig person att erbjuda en bra debattplattform på Facebook?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.