2015-10-14

Grym och omänsklig behandling av flyktingar


Jag noterar med förundran nyheten om att 750 flyktingar skall inkvarteras i Riksgränsen och intilliggande Björkliden. Detta är tänkt att ske fram till dess att skidsäsongen däruppe börjar, i februari – då man avser att återgå till ordinarie verksamhet.

Om du inte vet hur det ser ut, då har du Riksgränsenanläggningen på bild ovan. Den ligger på samma breddgrad som Kolahalvön och Alaskas nordspets. Det är i allt väsentligt en polarstation – under midvintern omgiven av snöstorm i minus 40 grader och evigt mörker. På ett i stort sett öde fjäll. Hit sänds icke ont anande människor i flip-flops. Vi får verkligen hoppas att lyckopiller ingår i priset.

Bortsett från det, så måste dessa flyktingar få en mycket märklig bild av Sverige. Och konstiga förväntningar. Anläggningen har spa och pool, två restauranger, välförsedd bar, öppna brasor och after ski-lokaliteter. Vilket naturligtvis är trevligt. Men det kan nog bli lite si och så med integrationen – och med utslussningen från The Shining till Bergsjön or some such place.

Och så är vi i Sverige! Snöstorm eller inte – vill ni röka, då får ni gå ut.

(Nej, jag är inte alls emot att man utnyttjar ledig kapacitet nu när vi befinner oss i en flyktingkris – givet att vi har det system vi har och att situationen är som den är. Jag bara noterar de absurda inslagen här i livet.)

8 kommentarer:

 1. Förhoppningsvis åker de hem självmant efter detta och kan informera övriga potentiella bidragsturister på lämpligt vis om Sverige :)

  SvaraRadera
 2. Om det nu verkligen är asyl (skydd) som är dessa immigranters första prioritet och drivkraft, så är det väl övermåttan knussligt att komma med invändningar mot Sveriges geografiska belägenhet...

  Ett värdfolk som inte kan upphäva naturlagarna för sina gästers skull behöver faktiskt inte be om ursäkt för det.

  SvaraRadera
 3. Det finns ju knappast någon annanstans att skicka dem och några sängplatser på annat håll lär inte dyka upp till februari. Så de lär få stanna där och hotellet upptäcka att det inte blev någon skidsäsong.

  De "tillfälliga lösningar" man nu i panik ordnar fram blir med stor risk permanenta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget mer permanent än en temporär lösning, tyvärr...

   Radera
 4. El- och värmekostnaderna för att hu anläggningarna i bruk under tiden man tar emot flyktingarna måste bli skyhöga. Men jag utgår från att ägarna har räknat på det och att det lönar sig.
  Jag gissar att elen och värmen annars skulle vara om inte avslagna så "på sparlåga" - precis så mycket uppvärmt som behövs för att husen inte ska ta skada...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge som man inte fryser sönder ledningar och håller sig ovanför daggpunkten så är allt frid och fröjd...

   Var ligger daggpunkten där uppe? ~200 Kelvin?

   Radera
 5. Och nu är de här:
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/norrbotten/skidanlaggning-blir-flyktingforlaggning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker riktigt synd om dem, frågan är hur snabbt de kommer att bli lappsjuka. I princip helt isolerade i snart nästan komplett mörker, är man inte född uppåt norr så är det inte lätt att klara av det.
   Fast baktanken med detta är kanske att de ska berätta det för sina landsmän att Sverige är kallt, ensligt och j*vligt mörkt.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.