2015-10-25

Sluta fippla med tiden! Normaltid jämt!


Det måste bli ett slut på detta fipplande med sommar- och vintertid. Låt oss ha vintertid jämt!

Återigen har vi fått ändra alla klockor. Vilket är en utmaning om man till exempel har en modern spis. (Min senaste spis i Bryssel krävde att man höll två knappar intryckta samtidigt och ugnsluckan öppen, för att komma in i tidsinställningsläge.)

Allt fler håller med om att vi borde sluta med detta meningslösa ofog. Men tyvärr tycks många anse att vi borde ha sommartid året runt. Absolut inte!

Till att börja med är det vintertid som är normaltid. Det är när vi har vintertid som solen står som högst på himlen, kl 12 på dagen. Detta är den naturliga klocka som styr allt levande.

Sedan förstår jag inte varför morgonpigga element skall tillåtas tvinga alla andra människor att gå upp en timma för tidigt på morgonen. Det är inget som hindrar dem från att gå upp i svinottan ändå, om de vill. Men respektera oss nattugglor som tycker att morgnar är djävliga nog som de är.

För det tredje sträcker sig CET-zonen egentligen över flera tidszoner, vilket är illa nog för folk som bor i de västra delarna. När vi har sommartid är det alltså minst två timmar som den naturliga klockan diffar där. Folk tvingas upp mer eller mindre mitt i natten. Visa dem lite barmhärtighet.

Ropen skalla, normaltid åt alla!

5 kommentarer:

 1. I frågan huruvida vi ska ha vinter och sommartid har jag ingen bestämd åsikt.
  Däremot håller jag med dig om "fipplandet".
  Det finns armbands ur för 98 kronor som kan ställa in tiden automatiskt efter ett atom-ur någonstans i Tyskland.
  Den lilla radiomottagaren och klock-chipet kan ju inte kosta så mycket om man kan få ett snyggt armbandsur med "äkta" läderarmband till det priset.
  Varje apparat med inbyggd klocka borde naturligtvis vara utrustad med ett sådant chip.
  Hur många apparater (videos, ugnar, spisar, microugnar, stereoanäggningar, radioapparater, väckarklockor m.m) står inte och blinkar 00:00 efter ett elavbrott bara för att man inte kan hitta bruksanvivsningen.
  Och hittar man en bruksanvisning, så är den helt värdelös för alla de andra apparaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch det är ju bara att hålla in två random knappar tills tidsinställning visas. Då är det bara att lista ut vad man ska göra då.

   Nä, men vintertid. Mitt på dagen är klockan 12. De som ska upp och mjölka kan gå upp när de vill. De är inte hjälpta av att supporten på webbhotellet kan svara i telefon medan de gör det. De kan ringa efter mjölkning när de sitter vid datorn.

   Radera
 2. Då borde även den gregorianska kalendern slopas. Istället bör vi införa månkalender; 13 månader med 28 dagar i varje + en extra dag - Day out of time. Den är dessutom anpassad efter kvinnans menstruationscykel samt mycket annat:

  http://www.13moon.com/nature's%20cal%20page.htm

  :)

  SvaraRadera
 3. En annan aspekt är att många länder inte håller på med detta ofog och "fipplandet" ändrar tidsskillnaden. Nu är skillnaden t.ex. 7 timmar till Hong Kong, 6 timmar när vi har sommartid.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om att sluta fippla fram och tillbaka med klockan.
  Men det är sommartid som bör bli norm. Det är fler som har glädje av dagsljus på eftermiddagen än vad det är som har glädje av dagsljus i svinottan.

  http://www.svt.se/opinion/hannah-om-sommartid

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.