2015-10-26

Aggressivt EU-toppmöte om flyktingkrisen

Ministerrådsbyggnaden i Bryssel

EU har hållit toppmöte med ett antal medlemsstater som ligger i början av flyktingarnas väg in i Europa. Expressen skriver...
– Det enda sättet som det går att få tillbaka ordningen på är genom att få ner tempot i flödet. . . Jag vill vara tydlig: folk måste registreras. Utan registrering inga rättigheter, fastslog Juncker på presskonferensen efter mötet enligt TT.
SR Ekot rapporterar...
Samtalstonen på mötet var enligt flera EU-diplomater stundtals aggressiv, hårda ord ska ha flugit genom mötesrummet och under den efterföljande middagen vid det här extrainkallade toppmötet som pågick i över åtta timmar och inte var slut förrän efter midnatt. (...) 
Trots motsättningarna kunde ändå ledarna komma överens om att Slovenien ska få 400 gränspoliser inom en vecka, men också att länderna måste se till att de människor som söker sig över en gräns till EU alltså måste bli registrerade och söka asyl i just det landet. 
Registrering är ett rimligt krav. Likaså att asyl skall sökas i samband med denna registrering.

Problemet med detta är att alla ankommande flyktingar då kan komma att bli asylsökande i Slovenien – som är en pyttenation med två miljoner invånare på en yta stor som Västra Götalands län. Vilket naturligtvis inte fungerar. De flyktingar som har asylskäl måste slussas vidare, under ordnade former. Frågan är bara vart. Och de som uppenbart saknar asylskäl måste vända om. Vilket de knappast kommer att göra frivilligt.

Samtidigt sitter Turkiet med trumf på hand. Det är rimligen där man får sätta upp de stora flyktinglägren. Det kommer att kosta minst 25 miljarder per år, plus visumfrihet för turkar till EU och VIP-biljetter till viktiga EU-möten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.