2015-12-23

Nu vill staten spionera i mobilen


Jag vill inte störa så här i julstöket. Jag vill bara göra dig uppmärksam på att regeringen – påhejad av nästan alla i riksdagen – vill kunna använda din mobil för att aktivt övervaka dig.

OK, det gäller bara människor som är misstänkta för brott och det krävs någon form av ordnat juridiskt eller rättsligt beslut. Än så länge. Men vi vet hur det brukar gå. Tillstånd kommer att beviljas slentrianmässigt. Lagen kommer att drabbas av ändamålsglidning så snart den är klubbad. Så en vacker dag kommer du att ha till exempel Skatteverket snokande i din mobil.

Skatteverket har för övrigt redan tillgång till den av den av staten anbefallda datalagringen – som rymmer uppgifter om alla dina telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Men den registrar "bara" att, när, var och hur du kommunicerat med andra människor. Inte innehållet.

Det är det Ygeman, Ask & Co nu vill ändra på. Nu vill de kunna ta reda på vad människor säger och vilka meddelanden vi sänder till varandra. Nu vill de ha innehållet.

De flesta har möjligen antagit att staten redan kan spionera på oss genom vår elektroniska utrustning. Men detta är det formella beslutet, bekräftelsen. Nu blir det så, utan smussel. Om inte lagen stoppas.

Med statlig spyware på folks datorer, telefoner, plattor och servrar kommer myndigheterna att kunna aktivera dess kameror, mikrofoner och GPS. Staten vill kunna komma åt alla dina kommunikationskanaler och läsa alla dina filer. Staten vill kunna se allt du gör på din dator. Rubbet. Staten kommer till och med att kunna radera eller plantera filer i din elektroniska miljö.

Du kommer att vara fullständigt utelämnad.

Detta är ett verktyg som medför en oerhörd kränkning av människors rätt till privatliv.

Tilltaget går under den diskreta men uppriktiga rubriken "hemlig dataavläsning".

Till råga på allt kommer denna övervakning att göra hela vår IT-struktur mer sårbar. De bakdörrar in i systemen som den hemliga dataavläsningen håller öppna kommer att göra oss alla och hela vårt samhälle osäkrare. De kommer nämligen att stå öppna även för människor som vill skada oss. En öppen dörr är en öppen dörr för alla.

Det är för övrigt absurt att detta förslag läggs fram av en regering där Miljöpartiet ingår. Har de ingen skam i kroppen?

Men man kommer att säga att den hemliga dataavläsningen är nödvändig. Och möjligen är det rimligt att kunna övervaka misstänkt allvarlig brottslighet på detta sätt, efter någon form av rimlig rättslig prövning.

Men om vi gör det – då skall vi veta att vi öppnar en dörr in till våra privata liv som vi förmodligen aldrig kommer att kunna stänga igen. Och som sagt, olika former av övervakning tenderar påfallande ofta att drabbas av ändamålsglidning.

Minns min varning när Försäkringskassan, Socialförvaltningen och Folkhälsomyndigheten börjar rota runt i din mobil och din dator.

Läs även:
• Vad är "hemlig dataavläsning"?
• Snabbhet ersätter eftertanke när riksdagen inför hemlig dataavläsning »
• The real danger with state spy trojans »
• Statliga trojaner hindrar ett säkrare internet »

Fotnot:
FRA bevakar under hemlighetsfulla former innehållet i telekommunikationer som passerar landets gräns. (Och därmed även en stor mängd data som egentligen har både start- och ändpunkt i Sverige, men som stack utomlands en bit på vägen.) Nu kompletterar våra politiker den övergripande övervakningsmatrisen med att även kunna övervaka innehåll i kommunikationer som äger rum inom landet. Det är ett betydande principiellt steg – i fel riktning.

8 kommentarer:

 1. Nazityskland var långt mer ärliga i sin övervakning. Då öppnade man kuverten och stämplade "läst" innan det överlämnades till mottagaren.

  Systemet som dagens förrädarpolitiker vill införa (eller kanske t.o.m. redan har infört, vem vet?) är mycket, mycket värre.

  SvaraRadera
 2. Återigen, detta handlar bara om att legalisera redan pågående verksamhet, som pågått mycket länge.

  Cirkulera! Här finns inget att se...

  SvaraRadera
 3. Dags att börja använda Tails (http://distrowatch.com/table.php?distribution=tails). Det ironiska i detta är väl att de som sysslar med något illegalt på internet redan vet precis hur de skall dölja sina spår. Som vanligt blir det småbrottslingar som åker dit. Ungefär som när polisen har trafikkontroll för att sätta dit nån som glömt säkerhetsbältet eller har en trasig bromslampa. "Vi löser brott det visar vår statistik."

  SvaraRadera
 4. ok, vad ska man göra då? Finns det något organiserat motstånd? Någon namninsamling el dyl?

  SvaraRadera
 5. Åå nej de kommer finna sanningen om att chemtrails är på riktigt!

  SvaraRadera
 6. Är ganska säker på att myndighetspersoner redan idag ägnar sig åt sådan här brottslighet. I dagsläget råder det nog en asymmetri där personer utan ekonomiska/sociala resurser ej kan få upprättelse och att sådan brottslig myndighetsutövning ej leder till kännbara straff för sådana "myndighetsbrottslingar". Om vansinnet nu skall legaliseras möjliggör vi för ett mardrömssamhälle som får DDR och Nazityskland att blekna...

  SvaraRadera
 7. Vi får hoppas att övervakningskräken får sina straff inom sinom tid, vare sig det går genom Europadomstolen eller Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Det kommer dock att kosta på vägen dit..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.