2015-12-10

Snabbhet ersätter eftertanke när riksdagen inför hemlig dataavläsning


Vid dagens nationella presskonferens meddelade de inblandade partierna att de kommit överens om att snabbutreda något som regeringen redan beslutat att snabbutreda: Hemlig dataavläsning.

Hemlig dataavläsning är en dålig och farlig idé. »

Förslaget är inte nytt. Det har granskats – och avfärdats – tidigare. Och om statliga trojaner på folks datorer, telefoner och plattor var en principiellt olämplig idé då – då bör den rimligen vara principiellt olämplig även i dag.

Det är detta maktpartierna nu vill försöka komma runt – genom att utreda frågan tillräckligt snabbt.

Och funkar det stuntet, då har de rödgröna och de borgerliga enats om att även snabba upp frågans behandling i riksdagen.

Snabbt, snabbt, snabbt... så att ingen hinner bråka eller protestera. Men förändrar tempot något i sak? Gör en snabb behandling övergreppet mot våra fri- och rättigheter mindre?

6 kommentarer:

 1. Då skall vi se. Litar jag på något enda av riksdagspartierna, så tillvida att jag inte tror att de kan förledas att använda diverse data till annat än ren terrorbekämpning?
  Nej. Vänstern är DDR-nostalgiker. Högern, ja har de några principer kvar alls efter DÖ? SD är för omoget och behöver en mandatperiod till att rensa ut ett par stolpskott. Skulle gärna vilja säga att KD inte skulle missbruka data om de fick egen majoritet, men nog skulle de hålla ett öga på folks erotikintresse?
  Det blir nej till alla.
  Kom tillbaka PP! Lugna er med HBTQ-frågorna ett tag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är inte bara omoget, de är ett ideologiskt drivet parti som är Volkhem-nostalgiker.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkgemenskap

   Radera
  2. Försökte mest täcka alla tre blocken och då får man hitta på något eget för SD.

   Finns det någon parti som inte är ideologisk drivet? Vad är motsatsen, verklighetsanpassat?

   Radera
  3. De som är det mest pragmatiska partiet i riksdagen är de facto SD. Det visar 180-graders omsvängningen inom migrationspolitiken hos de två andra stora partierna (S+M).

   SD är inte några Messias, men de är åtminstone konsekventa.

   Radera
 2. KD hade väl nån idé om att outa folk som gjort nån viss typ av sexuellt relaterad operation för ett par år sen om jag inte missminner mig.

  Har själv varit PP röstare i varje val hittills även om jag väl inte längre är riktigt lika svartvit i åskådningen som jag var i början. Det finns andra minst lika viktiga sätt man kan göra skillnad på som är lätta att försaka om man är förblindad av idealism och ideologi. Att vara en schysst polare är en bra start. Ju mer besatt av idéer man blir desto mer tenderar man att åsidosätta sånt... Tyvärr. Bara ett vänligt tips från någon som varit lite väl ingrottad i teori och ideologi.

  SvaraRadera
 3. Inte för att jag är kunnig så det räcker, men kommer man inte undan Hemlig Dataavläsning genom att boota från en usbpinne som man bär med sig?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.