2015-12-11

Språkpolisen slår till i nya SAOL


I nästa utgåva av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket kommer vissa ord att förses med ett slags triggervarning. Andra ord kommer att strykas helt efter att "redaktionen för SAOL har tagit in den rådande debatten". [Länk »]

Visst, det handlar om rasism och om att vissa ord kan uppfattas som kränkande eller stötande. Man vill kanske bara väl.

Men när Svenska Akademien börjar plocka bort "olämpliga" ord ur det uppslagsverk som definierar svenska språket – då känns det ändå som om något slags åsiktspolis slår till. Speciellt om det ligger uttalat politiska skäl bakom rensningen.

Vad som är upprörande och kränkande ligger i betraktarens öga. Det finns många ord som gör mig upprörd. Men att kräva att de "tas bort" ur språket som det definieras av den nationella ordboken? Varför det? Vore inte det en smula egocentriskt och arrogant?

Blir jobbiga saker mindre jobbiga bara för att man blundar för dem?

Jag känner förvisso inget trängande behov av att gå omkring på gatorna och skrika "negerboll". Jag har ingen önskan att kränka andra människor. Jag försöker respektera människor som de är, vara snäll och hygglig – och jag hoppas att de i sin tur kommer att göra det samma för mig.

Men – jag känner mig en smula provocerad när något slags överhet vill styra och kontrollera vårt språk. Sådant är ett uttryck för att överheten har bristande förtroende för folket – och att man vill tillrättavisa oss utifrån en politisk agenda. Att skriva människor på näsan vad de förväntas säga (eller inte säga) sätter stängsel runt det öppna, demokratiska samhället.

Jag är också emot rasism och främlingsfientlighet. Men jag använder hellre dialog, fri debatt och argument än nyspråk och ängslig censur för att försvara min ståndpunkt. Jag tror att det är mer effektivt.

15 kommentarer:

 1. Själv får jag känslan av att orden som nämns i artikeln ändå inte används i dagligt språkbruk nu för tiden, vilket är en rimlig anledning att ta bort dem. Att man "tagit in debatten" låter som ett svepskäl för att plocka billiga poäng i en tid där akademien förfaller vara mer eller mindre överflödig.

  SvaraRadera
 2. nåja, kolla vilken ordbok som helst. Där står "nedsöttande", "anstötande" eller "vardagligt" på vissa ord för att för att förtydliga att de kanske inte skall användas i alla sammanhang. Sök lite på vardagliga uttryck för könsord till exempel

  SvaraRadera
 3. Jag ser det snarare som symptomatiskt för den svenska ängsligheten och den djupt rotade rasism som svenskar (och övriga skandinaver) faktiskt lider utav. Om man särbehandlar uttryck på grund av rädsla för att väcka anstöt så agerar man redan där rasistiskt! Men det begriper inte svensken i allmänhet.

  Det är en jäkla skillnad på ord och handling men även det verkar de kränkta i de kränkbaras förlovade land inte vara medvetna om.

  SvaraRadera
 4. Är det inte åsiktspolis att överhuvudtaget bara ha ett officiellt statsspråk i Sverige som är ett konglomerat av regioner med olika kulturhistorisk bakgrund?

  http://www.scania.org/activities/council2/illrep/large/Bild02.JPG

  SvaraRadera
 5. “It's a beautiful thing, the destruction of words.”
  ― George Orwell, 1984

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Sverige gör ju samma sak vid Skånes huvudstad Köpenhamn trots skåningarna protesterar.

   Skåne borde lämnat Sverige för länge sedan.

   Radera
  2. Spettalossklubben11 december, 2015 20:34

   Yepp vi i spettalossklubben håller helt med, iväg med Skåne bara.

   Radera
 7. Blir det någon varning på "hen", tro?

  SvaraRadera
 8. Poststrukturalismen är ju en kulturmarxistisk kvasiakademisk disciplin syftande till tankekontroll och självcensur. Jag är inte förvånad över att makten använder 1984 som en manual...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kommande fascistsstaten kommer att ha möjliggjorts under parollen "det privata är politiskt. (Vilket naturligtvis är felaktigt..).

   Radera
 9. Racism är ett otyg och förstör även språket. Ja har vänt mig vid choklad boll, men kanske av en annan anledning. Min son genomgick ett highschool year för många år sedan. Han ville göra en efterrätt till värld familjen, när husmor frågade vad ha skulle göra, sa han negro balls,vilket hon chockades storligen av! Ty accociationen var för henne ballsr. Det finns alltså fler än en anledning att avstå från negerboll!

  SvaraRadera
 10. Från wikipedia "En ordbok eller ett lexikon är en alfabetisk uppräkning av ord från ett språk eller ämnesområde med en förklaring av ordets betydelse på samma språk eller ett annant språk. Man skiljer på en ordbok från en ordlista och en encyklopedi (uppslagsverk)"

  Jag är lite frågande till att ta bort ord från en ordlista. Jag är helt för att sätta något som "kan anses rasistiskt" eller liknande före förklaringen av ordet. Men en ordlista utan alla ord som man kan tänkas höra i språket känns lite konstigt. Är det inte därför den uppdateras? Så att nya ord kan komma in?

  SvaraRadera
 11. SAOL har redan en rejäl politisk bias. Det finns massor av ord som används inom olika subkulturer och inom PK-extremvänstern som ingår i SAOL.

  Däremot hittar man inga ord av typen: kulturberikare, skäggbarn, sjuklövern, PK-media, gammalmedia, kulturmarxist, svenne, svennehora, nyrasist, våldsvänstern, stenkastarvänstern, åsiktspoliser

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.