2015-12-13

Var fan är Illuminati när man behöver dem?

Verkliga Illuminatis logga, med en uggla på en bok.

Jo, jag vet att det finns folk som tror att Illuminati styr världen. Hum-di-dum.

Men det vore kanske inte en så dum idé. Detta forna bayerska sällskap sades vilja "främja förståndsupplysning, sedlighet och politisk frihet". Det där med sedlighet känns lite antikverat. Men förståndsupplysning och frihet? Kör på.

Illuminati ville "lägga grunden till en reformation av världen genom denna sammanslutning av goda män för att motverka den moraliska ondskans framfart". OK, kanske det. Tänk Johan Norberg i munkkåpa, typ. Han kan till och med få en ljussabel.

Och tidpunkten känns helt rätt – mitt i den stora förvirring som kanske eller kanske inte förebådar något dramatiskt. Illuminati skulle kunna fylla rollen av den folkligt uppskattade, goda och av myndigheterna tveklöst terrorstämplade motståndsrörelsen.

If you cannot beat them, confuse them.

Nu förefaller Illuminati dock ha lagt ner verksamheten. Men det hindrar ju inte att den kan väckas till liv igen, om någon skulle vara intresserad. Underkatta aldrig kraften i ett inarbetat varumärke.

Innan Säkerhetspolisen får dårpippi vill jag dock påpeka att jag själv inte går i några sådana tankar. För tillfället.

7 kommentarer:

 1. Hej.

  Om du drar igång nåt sånt måste du se till att någon annan startar Tenebreister: Oförståndsförmörkning, sedslöshet, och apolititisk ofrihet. Högkvarteret kan förläggas på Södertörns högskola.

  Fast så länge det inte är Shaguliter så...

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, Digeta Longa

  SvaraRadera
 2. Twitterati har ersatt Illuminati.

  Mängder av tänkande människor sprider dagligdags visheter och lösningar på all världens problem.

  Pascalidou, Arnstad, Ernman och Schyffert har på regeringens uppdrag bildat en högnivågrupp som får all annan rådgivning att förblekna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sammanfattar SD:s världsbild bra...

   Radera
 3. Fast då bör herr Norberg låta håret växa ut likt en prins Valiant igen. Vilket kanske kommer att ske nu när han är nyförlovad och lite nytänd.

  SvaraRadera
 4. Trodde inte dagen skulle komma när man ser libertarianer som Chris Cantwell vurma för Donald Trump och Pinochet och HAX ivra för illuminati.

  Det är en konstig värld vi ser...

  SvaraRadera
 5. Det är säkert så som Umberto Eco säger i Foucaults pendel: Varje verklig illuminat förnekar alltid att han är illuminat. Det är så man vet att man har pekat ut rätt person.

  SvaraRadera
 6. En modern Illuminati skulle helt enkelt vara en think-tank, men en som inte trycker ner idéerna i halsen på folk, och inte stämplar sitt varumärke på idéerna (för då kan dom avfärdas med "äh, Timbro är onda").

  Men det kräver då att man har inflytande och kontakter. Och det har inte jag. Annars hade jag startat det för länge sedan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.