2016-01-10

Censurerar Google? Kanske. Kanske inte.


Jag har noterat att man ofta möter denna text när man Googlar, speciellt på personnamn.
Vissa resultat kan ha tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen i Europa. Läs mer
Den så kallade "rätten att bli glömd" riskerar i sin nuvarande utformning att bli ett verktyg för censur. Och jag förstår att Google vill göra en markering mot att de tvingas hantera och bedöma frågan i varje enskilt fall.

Men att ha denna varning vid i princip varje sökning på ett personnamn...

Om Google vill markera, vore det då inte vassare att ha denna brasklapp endast vid sökningar som gäller personer och företeelser där sökresultat de facto har "tagits bort" (avindexerats)?

Som det är nu är allt man får veta att den information man söker kanske eller kanske inte har censurerats. Vilket inte säger något. Men det kanske är det som är meningen?

2 kommentarer:

 1. Hej.

  Instämmer att ett tydligare ställningstagande varit önskvärt; det du föreslår hade varit en lämplig nagel i ögat på censurerande företag, myndigheter och andra megakorporationer och NGGO:er.

  Analogt: om man får önska/föreslå skulle en text om piratisters (om det är rätt ord) syn på PUL (Personuppgiftslagen) i Sverige, och hur/om den bidrar till censur av politiskt misshaglig eller värdegrundskränkande statistisk sammanställning av data.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. I tyskland censureras Internet nu i en aldrig tidigare omfattad skala. Google, Facebook och Twitter hjälper glatt till. Mobilfilmerna från Köln som för 1 vecka sen fanns överallt är helt borta. Du måste gå till Torrents eller Darkweb för att hitta dom nu. Du ser nu att Twitter i Tyskland saknar en hel del hashtags som trendar i andra länder. Försöka att posta en twitter med #rapefugees i Tyskland får du se vad som händer. Tyskland 2016, väljer Nordkoreas lösning för hur man hanterar dissidenter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.