2016-01-19

En mycket större Wallström-skandal?


Utrikesminister Margot Wallström (S) kämpar med ett par klassiska sosseaffärer. Dels handlar det om hur hon med fackets hjälp kommit över något så unikt som ett hyreskontrakt i centrala Stockholm. Dels ställs det frågor om hur häftigt hon egentligen tyckte det var att betala skatt när hon var EU-kommissionär.

Men båda dessa frågor är egentligen småpotatis. Under ytan lurar något som kan utvecklas till en riktig skandal, med riktiga politiska konsekvenser.

Det handlar om Wallströms tid som "mångfalds-direktör" på Postkodlotteriet. (Något som utelämnats på hennes CV på regeringens hemsida.)

Det handlar om de minst 20 miljoner kronor som Postkodlotteriet betalt till Bill och Hillary Clintons svenska stiftelse – William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse.

DN rapporterade redan förra sommaren...
"Årsredovisningar som DN tagit del visar att den svenska grenen under 2013 betalade ut över 106 miljoner kronor till Clintonstiftelsen i USA för projekt som uppges handla om klimatförändring och barnfetma. Mer preciserat vad pengarna har gått till framgår inte." (...) 
"En av de största givarna är svenska Postkodlotteriet som har skänkt cirka 20 miljoner kronor per år sedan 2012 till olika välgörenhetsprojekt."
Länk »

Vad är det då som är problematiskt med detta? DN fortsätter...
"Washington Times bygger sina uppgifter på Wikileaksdokument och en lång rad anonyma källor som har intervjuats. Där framkommer att det fanns en direkt koppling mellan de svenska donationerna och svenska politikers och svenska storföretags, bland annat Ericsson och Volvo, försök att förmå USA att inte utöka sanktionerna mot Iran eftersom det skulle skada svensk exportindustri." 
"Enligt Washington Times ska det amerikanska utrikesdepartementet under flera år ha avstått från att svartlista svenska företag för deras affärer med Iran, trots upprepade varningar från USA:s ambassad i Sverige. Samtidigt som miljonerna fortsatte strömma in till den svenska grenen av Clinton Foundation. Den svenskregistrerade stiftelsen ska ha tagit emot motsvarande över 200 miljoner svenska kronor."
Möjligen finns det alltså en koppling mellan Clintons stiftelser och amerikansk politik. Vilket inte alls skulle förvåna – med tanke på amerikanska politikers ogenerade inställning till pengar från näringslivet.

Och mitt i denna soppa finns svenska Postkodlotteriet.

Det väcker frågor om vilken roll lotteriets mångfalds-direktör, den politiskt högprofilerade Margot Wallström (S) spelat. Hon är den politiska länken. Vad hände under hennes tid? Påverkar detta hennes roll som utrikesminister?

Det behöver inte vara så illa som det ser ut. Men nog skulle det vara bra om alla kort kom upp på bordet?

6 kommentarer:

 1. Guilt by association, ingen rök utan eld osv.. snygg brandfackla du kastar in!
  Det behöver som du skriver inte betyda något alls, men hur ska hon kunna försvara sig?
  Drevet går och du drar ditt strå till stacken, hon förtjänar med säkerhet att avsättas men naturligtvis ger vi henne ingen chans att avgå på ett hedervärt sätt!
  Tror du hon får med sig Lövet i fallet?

  SvaraRadera
 2. Här är en av de ursprungliga Washinton Times artiklarna:

  Bill Clinton’s foundation cashed in as Sweden lobbied Hillary on sanctions

  Intressant läsning, men om du läser hela artikeln (lång) så förstår du också varför detta aldrig kommer att diskuteras i Sverige. Inte bara Wallström (eventuellt) men Björling, Bildt och Reinfeldt är inblandade (bl a). Och naturligtvis Ericsson och Volvo. Vår självbild skulle krossas.....

  Då är det här så mycket bättre - från SvD igår - Iransk marknad kan bli svensk guldgruva

  PS: Att välja Hillary Clinton till USAs president är lika bra som att utse Sepp Blatter till FIFA ordförande.

  SvaraRadera
 3. Passar på att rekommendera:

  Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich

  PS: Passar Wallströms tid på Postkodlotteriet överens med utbetalningarna till Clintons stiftelse? Om inte annat kan det i så fall vara en av förklaringarna varför det blev hon och inte Urban Ahlin som blev utrikesminister.

  SvaraRadera
 4. Gräv i vad LYDIA CONSULTING AB har hållit på med, hade en omsättning på 2.5M 201306-201406. Hennse första uppdrag var som ordförande Lunds universitet, mångfaldsdirektör på Postkodlotteriet samt styrelseuppdraget i finansmannen László Szombatfalvys nya stiftelse för att "förbättra världens förmåga att lösa världens kriser".

  SvaraRadera
 5. Washington Post:

  http://www.washingtontimes.com/news/2015/jun/2/clinton-foundations-sweden-fundraising-arm-cashed-/?page=all

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.