2016-01-20

Polen, Sverige, Public Service & Husbondens röst


Jag är helt införstådd med att konservativa, kyrkliga, polska gubbar är hopplösa. Speciellt i politiken. Polens regering beter sig just nu politiskt klumpigt och demokratiskt olämpligt. Man önskar att de hade lärt sig något av frihetskampen för 30 år sedan.

Men det här med att vi kritiserar Polen för att de har givit makten att till- och avsätta chefer inom public service till regeringen (genom landets finansminister)?

Hur stor moralisk fallhöjd har inte Sverige – om vi skulle mätas med samma måttstock?

Vem äger SVT och SR? Egentligen? Och hur styrs koncernen? Vi beger oss till SVT:s hemsida...
"Förvaltningstiftelsen, som alltså är densamma också för SR och UR, har en styrelse med 13 ledamöter med politisk bakgrund. Efter förslag av de politiska partierna utses dessa formellt av regeringen. Riksdagen har slagit fast att politisk enighet om public service är viktig. Ledamöterna förutsätts vara eniga vid sina beslut."
Politiker och f.d. politiker, således. Och deras vänner. De styr svensk public service, till exempel genom att utse styrelserna för SVT och SR. (De två bolagens respektive ordförande utses dock, för säkerhets skull, direkt av regeringen.) Dessa personers önskemål har i slutändan alla medarbetare i hela koncernen att förhålla sig till och anpassa sig efter.

Vad är detta om inte politisk styrning?

Detta faktum blir inte mindre iögonenfallande av det faktum att Alice Bah Kuhnke är ansvarigt statsråd. En politiskt korrekt grön khmer.

För att vända tillbaka till citatet ovan, så finner jag det även milt underhållande att riksdagen har slagit fast att politisk enighet om public service är viktig.

Alla dessa olika kommissionärer, ministrar och folkvalda i EU som just nu kritiserar Polen i alla tänkbara tonarter... Har dom en aning om hur det står till i Sverige?

(Och förmodligen är det inte ett dugg bättre i de flesta andra EU-länder.)

7 kommentarer:

  1. När man ser på maktfrågorna i Förvaltningsstiftelsen skall man inte bara göra det i ett vänster-högerperspektiv -- utan även i ett perspektiv av eliten vs. folket.

    SvaraRadera
  2. Extra pikant i tyckandet om Polen - förutom Public Service - är att svenskar tillåter sig att ha synpunkter på deras författningsdomstol och de förändrade reglerna för den.

    Undrar just vad man anser om regelverket för den svenska författningsdomstolen?

    SvaraRadera
  3. För att inte tala om hur politiserat vårt rättssystem är...

    SvaraRadera
  4. @Anders ja det är fruktanssvärt.. Något måste göras! Folk förstår inte hur illa det är, eftersom alltför många litar blint på Gammelmedia. Falk-fallet, den rättsvidriga processen mot Assange och nu senast händelserna i Västerås där polisen hade ihjäl en ung man.. Något måste göras!

    SvaraRadera
  5. ..eller varför inte omnämna herr Rättssäkerheten själv herr Ygeman, som alltså menar att polisen själv är bäst lämpad att utreda hur hemliga tvångsmedel skall få användas..

    SvaraRadera
  6. De frihetliga Erixon och Engellau ser liknande fenomen

    http://detgodasamhallet.com/2016/01/20/sverige-verkar-leva-farligt/

    http://erixon.com/blogg/2016/01/svt-varre-an-polen-ministrar-proklamerar-okritiskt/

    SvaraRadera
  7. Se även Erixon och Engelau

    http://erixon.com/blogg/2016/01/svt-varre-an-polen-ministrar-proklamerar-okritiskt/

    http://detgodasamhallet.com/2016/01/20/sverige-verkar-leva-farligt/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.