2016-05-04

Sverige mellan Trump och Putin


Nu står det i princip klart att Donald Trump blir det republikanska partiets presidentkandidat i USA. Med det kan ännu en supermakt komma att få en oförutsägbar, bombastisk och möjligen allmänfarlig ledare.

Som Putin i Ryssland, ungefär.

Men helt oförutsägbar är inte Trump. Han har flaggat för att de övriga NATO-länderna i större utsträckning kommer att få klara sig själva. Därmed stänger han även dörren för ett svenskt NATO-medlemskap – eftersom vårt militära försvar i princip är obefintligt. I eller utanför NATO kan Sverige inte räkna med USA:s stöd i händelse av en militär konflikt.

Detta är dock inget som svenska politiker tar någon notis om. Försvarsanslagen är fortfarande låga. Det kommer att ta årtionden att återupprätta det svenska försvaret, om det kommer att ske över huvud taget. Landet kommer att fortsätta vara ett säkerhetspolitiskt tomrum, vilket utgör en frestelse för Ryssland. Samtidigt ökar Gotlands, Sydsveriges och Nordkalottens strategiska betydelse.

Om Sverige skall vara alliansfritt (av egen vilja eller på grund av yttre omständigheter) – då måste vi ha ett trovärdigt försvar. Punkt.

Politikerna kan hävda att vi inte har råd. Det är en sanning med modifikation. Om vi vill, då kan vi. Se bara på alla pengar som plötsligt trollas fram för att hantera flyktingkrisen. Eller se hur mycket pengar som pumpas in i icke-samhällscentralt trams.

En stat måste först och främst hantera sin kärnverksamhet. Det mest grundläggande är skydd mot yttre fiender samt en inre ordningsmakt och ett rättsväsende. Sett i detta perspektiv är Sverige en fallerande stat.

Så länge politikerna får fortsätta i sina gamla hjulspår kommer inget av betydelse att ske för att återupprätta det svenska försvaret. Därför måste folket reagera. Vi måste göra det fullständigt klart för de politiska partierna att vi inte kommer att rösta på dem om de inte tar tag i försvarsfrågan, på allvar.

8 kommentarer:

 1. Hur kan man kalla sig libertarian och förespråka en stående arme?

  Som Vilhelm Moberg skrev:
  ”Fabian Månsson framhåller kraftigt det obestridliga faktum, att schweizarna endast med vapnens hjälp undgick förtryckarfurstarna och livegenskapen: en historisk person, kyrkoherden Didrik Petri i Söderåkra, är uppenbarligen författarens talesperson när han förklarar:
  ‘Endast på allmän beväpning av allmogen kan ett gott samhälle byggas. Det visar oss Edsförbundet.‘
  Men när kyrkoherde Didrik Petri i sammanhanget förklarar den svenska allmogens alla olyckor med att den ‘har gjort sig värnlös’ torde han inte längre framföra författarens egen åsikt. Fabian Månsson visste att en allmän avväpning av vårt lands bönder aldrig hade genomförts. Många försök har gjorts att avhända dem vapnen, men de har endast delvis och för tillfället lyckats. Bönderna behöll alltid sina vapen för jakten, och de var desamma som de använde för fejd och krig. Och de tillverkade sina vapen själva: när de tvingades utlämna sina armborst kunde de genast göra sig nya.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så beväpna då allmogen. Men gör det kvickt. Glöm inte radarsystem, sjömålsrobotar, artilleri och flygplan.

   Radera
  2. Militärexperten Bill Bupperts diskussion om irreguljär krigföring kan rekommenderas i sammanhanget:

   http://profcj.org/bill-buppert-irregular-warfare-part1/

   Radera
  3. Hoten kommer komma inifrån och från makten själv framöver. Oavsett vad Washingtons propaganda talat om för dig :) Tveksamt hur effektiva dessa vapen är mot detta.

   Radera
 2. Då minskar vi risken för krig kraftigt iaf. Putin kommer inte att starta nåt. Han är den enda som inte är totalt galen i det här och har stått ut med oerhört mkt dumheter utan att låta sig provoceras. Provokation med natos alla flygningar rätt invid gränsen osv.. Vad håller väst på med??
  Att USA kommer öka krigshetsandet om etablissemangets Hillary kommer till makten är ju avgjort. Verkar som man har panik för tillfället med att forcera planerna med tanke på hur man hetsar befolkningen för tillfället via propagandamedia. Inte mkt sanning som presenterats där nu med DN som det vanliga skräckexemplet. Att folk fortfarande läser detta dravel är för mig en gåta. Nu har även SVT skjutit upp visningen av den där filmen om Ukraina eftersom den tydligen inte passade agendan.

  SvaraRadera
 3. Ser inte riktigt hur Trump som signalerar att usa kommer dra sig tillbaka som världspolis och istället vända sig innåt för att fokusera på sig självt, och därmed sluta utkämpa krig i fjärran länder, skulle därmed vara ännu mer krigisk än establisemangets krigshökar.

  SvaraRadera
 4. En liten reality-check angående Ryssland..
  http://buchanan.org/blog/russia-resents-us-125183

  SvaraRadera
 5. Ryssland kan se gotland som sitt och bara ta det utan att vi kan göra något

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.