2016-06-12

Det är politiken som orsakar skottlossning på gator och torg

Bara i Göteborg har det förekommit ett 15-tal skottlossningar i år.

- I grund och botten så handlar det nästan alltid om att man konkurrerar om olika platser eller marknader att sälja narkotika och det är det som skapar de här friktionerna, säger Dan Windt på Göteborgspolisen till Sveriges Radio. [Länk»]

Gör nu tankeexperimentet att narkotikan inte vore förbjuden. Då skulle den tillverkas, distribueras och säljas under ordnade former – som andra varor. Producenterna skulle ha ett kvalitetsansvar, folk skulle veta exakt vad de petar i sig och i vilken dosering, staten skulle kunna tjäna skattepengar (moms och/eller punktskatter), missbrukarna skulle få en mindre utsatt situation, icke-problematiska brukare skulle lämnas i fred, stora resurser skulle frigöras inom polis och rättsväsende – och vi skulle slippa en massa våld och skottlossning på gator och torg.

Vore inte det en utmärkt idé?

Speciellt absurd blir situationen när det kommer till droger som cannabis / hasch / marijuana.

Här har vi en drog som är populär i breda folklager, i alla samhällsklasser. Den är inte beroendeframkallande. Den går inte att överdosera. Och till skillnad från spriten är den inte orsak till våld – tvärt om, folk som är pårökta är som regel lugna, harmoniska, glada och har öppna sinnen.

Denna drog är, på grund av politisk prestige, förbjuden. Vilket naturligtvis inte hindrar att den finns och är lätt att få tag i.

Allt förbudet åstadkommer är våld och lidande.

3 kommentarer:

 1. Som sagt det vore mycket intressant med en någorlunda rimlig kostnadskalkyl över narkotikapolitiksvansinnet. En vild gissning är kostnaderna direkt skulle kunna halveras. Lägg sen till alla dynamiska effekter (då tex organiserade brottsligheten skull bli av med son kassako).Avskummen inom rättsväsendet som (trots solklar empiri) oförtrutet fortsätter att livnära sig på andras lidande lär nog ändå sätta käppar i hjulen för en rationell debatt.

  SvaraRadera
 2. Klockren analys av en polis.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle polisen veta bättre än folket som de ska skydda? Tveksamt.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.