2016-06-22

Kammarrätten inväntar inte EU-domstolen: Ger datalagringen grönt ljus


Kammarrätten har beslutat att landets internetoperatörer måste lämna ut användaruppgifter till polisen – oavsett vilken slags brott det gäller.

Detta är naturligtvis ett avsteg från alla löften om att datalagringen endast skulle användas för att utreda allvarliga brott, som ställdes upp från politisk sida när den infördes. Just nu används den i alla sammanhang även vad gäller småsaker, som fildelning.

Det är dessutom ett avsteg från EU-domstolens dom om att upphäva datalagringsdirektivet. Där slås det fast att allmän datalagring utan misstanke om allvarlig brottslighet är ett allt för stort intrång i medborgarnas rätt till privatliv.

Frågan om den svenska datalagringen kommer snart att granskas i ännu ett mål i EU-domstolen. Men kammarrätten har valt att inte invänta utslaget i detta mål. Vilket känns en smula arrogant.

Nu återstår tillsvidare andra lösningar, som att använda VPN. Detta erbjuder till exempel Bahnhof – som länge kämpat mot datalagringen – kostnadsfritt sina kunder i samarbete med 5 Juli-stiftelsen.

5 Juli-stiftelsen kan även erbjuda andra operatörer samma VPN-tjänst, som en enkel add-on. [ Läs mer här » | Kontakt » ]

Bahnhof: Snaran dras åt kring svenska internetanvändare »

4 kommentarer:

  1. Omfattas inte bahnhofs vpntjänst av precis samma datalagringsdirektiv som deras internettjänst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Den drivs av 5 Juli-stiftelsen. Självständiga VPN:er är framtiden!

      Radera
  2. Bahnhof kostnadsfria VPN är inte krypterad så den ger inget fullgott skydd mot storebror. Det finns även en krypterad variant men då kostar den.
    Så det är bara att avväga vad man prioriterar.

    SvaraRadera
  3. VPN-tjänster förbjuds om 3... 2... 1...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.