2016-06-14

Social scoring: Vad har du att dölja?


Folk verkar inte bry sig speciellt mycket om statlig massövervakning. Därför skall det bli intressant att se vilken reaktionen blir nu, när Storebrors-samhället även kommer på bred front i privat tappning.

Det är dags att ta in ett nytt begrepp – social scoring.

Vad du skriver och gör på sociala nätverk kan inom kort komma att påverka till exempel din kreditvärdighet.

Vilka är dina vänner? Hur är de som personer? Vilka är dina politiska åsikter? Vilka intressen har du? Vad för slags bilder lägger du upp, vad länkar du till och vad har du gillat? Vilka annonser klickar du på? Förefaller du vara ordningsam? Går du ofta på krogen? Vilken inställning har du i drogfrågan? Är du otrogen, kanske promiskuös eller misstänksamt avhållsam? Vilka är dina sexuella preferenser? Motionerar du ordentligt? Vilka Facebookgrupper är du med i? När går du och lägger dig och när stiger du upp? Framstår du som en smula annorlunda eller besvärlig? Vilka sökningar gör du på nätet? Vad har du att dölja?

Allt detta är sådant som kan vara relevant för de nya företag som sysslar med social scoring att ta med i bedömningen av dig som person.

I ett land som (på grund av systemet med personnummer) har en så hårdhänt och fyrkantig bedömning av kreditvärdighet som Sverige kan en obetald P-bot, en skatteskuld eller en missad räkning innebära att du inte får ett lån, inte får hyra en lägenhet, inte ens kan få ett mobilabonnemang eller ett vanligt kreditkort.

Snart kan en sådan värdering av dig som person komma att omfatta många fler, olika aspekter av ditt liv. Till synes oviktiga aktiviteter på nätet, som du ibland inte kan påverka själv kan innebära att du stängs ute i kylan.

Den hemliga polisens anfader, Cardinal-Duc de Richelieu, skall ha sagt följande... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Social scoring är ingen framtidsdystopi. Det finns redan företag som ligger i startgroparna. Datainspektionen är bekymrad, men tycks inte riktigt veta hur den skall tackla fenomenet.

• Personlig integritet får ge vika för kreditupplysning »
• Kreditupplysning i gråzonen »

Naturligtvis kan privata företag och privatpersoner ingå avtal som tillåter sådant här. Man kan tycka att den som inte gillar idén kan vända sig till något annat företag.

Frågan är dock hur stor frihet vanliga människor har att välja andra alternativ. Vem skulle inte acceptera att hyresvärden får tillgång till och insyn i alla ens sociala mediekanaler om det är vad som krävs för att få hyra en lägenhet inom tullarna i Stockholm? Vad händer om du inte får köpa den där lägenheten utan att överlämna dina inloggningsuppgifter på nätet till bostadsrättsföreningen? Vem kan säga nej om bankerna sätter upp detta som krav för att du skall få låna pengar (eller över huvud taget öppna ett konto) hos dem? Vad säger du om din arbetsgivare kräver tillgång till dina sociala mediekonton?

Detta är redan i viss utsträckning verklighet i länder som Tyskland och Storbritannien.

• Renting in the panopticon »
• Creepy startup will help landlords, employers and online dates strip-mine intimate data from your Facebook page »

För att inte tala om Kina, där även dina vänners social scoring kommer att påverka din ranking. Snacka om social kontroll.

• China 'social credit': Beijing sets up huge system »
• The most disturbing tech story of 2015 that no one is talking about »

Eller se filmen: Propaganda Games: Sesame Credit - The True Danger of Gamification »

Nu ser detta obehagliga koncept ut att bli verklighet även här i Sverige. Jag hoppas att konsumenterna revolterar och att marknaden kommer att straffa ut företag som använder dessa verktyg.

Fast jag är inte alls säker på den saken. Svenska folket tycks vara allt för villigt att sälja ut sin integritet för en grynvälling.

Då återstår bara att lära sig älska Storebror.

7 kommentarer:

 1. Folk är så hjärndöda i det här landet att de välkomnar panoptikon med öppna armar..

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Vi kommer att börja använda fejkkonton på Sociala medier. Men då faller iof hela affärsidén bakom. Det kommer också att uppstå en marknad som går ut på att sopa igen spåren efter folk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För sent. Allt du gjort finns redan lagrat.

   Radera
  2. Det kommer i alla fall dyka upp startupföretag som gör sitt bästa för att sopa igen spåren, använder bottar för att lägga in information som höjer din poäng eller coaching för att lära folk att maximera sin poäng på facebook. Så får vi en ny runda kapprustning ungefär som mellan annonsörer och annonsblockerare.

   Somliga oroar sig för att automatisering kommer att göra att så många jobb försvinner att vi får en exploderande arbetslöshet, men tur nog kommer sådana här "produktiva" jobb istället. Suck!

   Radera
 3. Men vad är det som får alla möjliga människor att använda exempelvis Facebook? Är behovet av att posera inför varandra så grundläggande? Eller hoppas man förändra världen genom att visa vilka grupper man hejar på? Vad är det som driver er? Fåfänga?

  Skulle aldrig drömma om att posera på Facebook eller Instagram.

  SvaraRadera
 4. Jag ser fram emot ett sånt samhälle där folk bedöms på deras gärningar. Böter, fängelsestraff, skatt - allt bör vara tillgängligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du nämner har varit tillgängligt sedan länge(via lexbase etc.), det HAX talar om rör en helt annat nivå. Men vissa element gillar ju åsiktskontroll. Utan sådana element hade Hitler aldrig med sån lätthet kunnat utmanövrera demokratin i tredje riket.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.