2016-06-30

UK: Boris Johnson kandiderar INTE till posten som Tory-ledare och premiärminister


Kort om dagens dramatik i Westminster:
 • En av lämna-kampanjens ledare, Michael Gove, har oväntat kandiderat till posten som ny Tory-ledare / PM.
 • I samband med detta levererade Gove ett hårt angrepp på Boris Johnson och hans karaktär.
 • Vid lunchtid meddelade Boris Johnson att han inte tänker kandidera.
 • Nomineringstiden är nu över. Inga fler än de som hitintills tillkännagett sina kandidaturer kan ställa upp.
 • Kandidaterna är: Theresa May, Michael Gove, Andrea Leadsom, Liam Fox & Stephen Crabb.
Bland kandidaterna får man nog säga att May är lågoddsaren. Tyvärr är hon även Storebrors-statens främsta fanbärare i Storbritannien.

(Och i Labour fortsätter kaoset. En överväldigande majoritet av parlamentsledamöterna har uttalat att de inte vill ha Jeremy Corbyn som ledare. Men ledarfrågan avgörs av medlemmarna. Och där står Corbyn mycket stark.)

BBC: Michael Gove and Theresa May head five-way Conservative race »

4 kommentarer:

 1. Ja, det vore "kul" och "intressant" att gå från "EU-övervakning" till May. Det verkar vara något slags naturlag att bara auktoritära galningar får bli Home Secretary (oavsett parti).

  Situationen med Labour och Corbin är väl nästan motsatsen till vad man kommit att förvänta sig? Det brukar vara toppen som styr och medlemmarna som får foga sig.

  SvaraRadera
 2. Ja att gamle Boris, som jag eg gillar, inte kan bli PM tycker jag är självklart. Han gjorde en förfärlig kampanj och har mer skadat motståndet till EU än hjälpt det. Ända sedan han kom ut som EU-negativ har han gett ett "shifty" intryck, vilket är konstigt. Det är exit-sidan som har alla argumenten. Egentligen behöver man bara säga "Juncker" för att visa på ALLT som är dåligt med EU - och som även tydligt visar att EU går inte att reformera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för "alla argument" som exit-sidan har?

   Fördelarna med EU uppväger nackdelarna. Europa har inte haft krig mellan medlemsländerna sedan 1945.

   Dock borde EU's ledning ta intryck av det som hänt och lämna "totalitär stat"-tendenserna bakom sig, och ta och lyssna mer på oss fotfolk.

   Radera
  2. Lämna EU: självbestämmande. Att man beslutar sina egna lagar - och regler (eller icke-regler). Det är nationalstaten som är den demokratiska basen och det är nationalstaten som avgör medborgarskapet. Att vara medborgare är extremt viktigt och det är avsaknaden av medborgarskap som är en viktig förklaring till Förintelsen. (Samt även förklaringen till skapandet av Israel.)
   EU strävar efter federalism (se tidigare inlägg här hos HAX). Jag tror, lixom jag antar de flesta på Brexit-sidan och många andra EU-skeptiker, att EU är i princip omöjligt att reformera. Den som röstar på Remain, röstar på USE.
   EUs strukterer verkar mot ever closer union - och med syfte att begränsa demokratin.
   När det gäller freden i Europa, så är det USA och NATO som har garanterat den. EU visar, precis som med allt annat, sin totala inkompetens när det har hettat till i Syrien, Bosnien, Ukraina. Dagens värld ser inte ut som på 1910- eller 1930-talet.
   Att man kan resa och arbeta? Tja, det var BETYDLIGT enklare att resa med tåg på 70-80-talen genom hela europa - inkl länderna bakom järnridån - än vad det är idag. Idag går det inte att resa med tåg till Grekland t.ex. EU håller på och grubblar över gemensamma järnvägsbestämmelser - och i samband med det urholkar äganderätten, eftersom EU inte drivs av principer om individens frihet, självbestämmande och rätt till egendom. (Det är dock möjligt att istället för principer har de en värdegrund.)

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.