2016-08-15

Sociala media – upplysningens, utvecklingens och framåtskridandets fiender


Jag har redan skrivit en del om hur EU samarbetar med till exempel Facebook, Twitter och Youtube för att censurera åsikter och yttranden som politikerna och deras funktionärer vill ha bort från internet.

När detta sker under de sociala nätverkens användarvillkor är den enskilda individen fullständigt rättslös. Och politikerna kan inskränka det fria ordet utan att behöva krångla med lagstiftning och rättslig prövning.

Sett som ett fenomen som endast rör de aktuella företagen är de förvisso i sin fulla rätt att plocka bort meddelanden och stänga av användare, enligt nämnda användarvillkor. Men de skall inte förvänta sig att undgå kritik när det sker.

När de sociala nätverken samarbetar med politiker och byråkrater får frågan dock en ny dimension. Detta är en bakväg som våra makthavare använder för att runda den demokratiska rättsstatens mest grundläggande principer. Det är ett sätt för politikerna att tysta obekväma röster utan att behöva smutsa ner sina egna fingrar.

Men det handlar inte bara om politiker. Det är enkelt att tysta någon på till exempel Facebook. Allt som krävs är att man organiserar ett antal flaggningar om olämpligt material, så sker det automatiskt. Och enligt principen ingen rök utan eld kan det leda till att användare stängs av på livstid. Vilket får konsekvenser i en miljö där en handfull sociala nätverk är helt dominerande.

Till exempel har ateistiska grupper och personer i Mellanöstern och Nordafrika drabbats av detta – efter att ha utsatts för en anstormning av flaggningar från religiösa människor som rimligen inte kan ha något annat skäl att vilja tysta dem än att de inte delar deras åsikter.

Här är ett exempel:
In February 2016, ten of the largest Arabic-speaking atheist groups, with a total of about 100,000 members, have been deactivated for the same reason: heavy reporting campaigns that are organized by “cyber jihadist” fundamentalist Islamic groups, especially for the removal of any anti-Islamic group or page. In such coordinated campaigns, very large numbers of people, and possibly automated scripts, simultaneously file reports falsely claiming that a page, group, or personal account has violated Community Standards.
Länk: Facebook Facing Heavy Criticism After Removing Major Atheist Pages »

Det är så sorgligt. Fria flöden av information kan bidra till upplysning, utveckling och framåtskridande. Fri debatt befrämjar öppenhet, demokrati och mångfald. Men i denna kamp står Facebook & Co inte på de progressiva krafternas sida.

Vi behöver verkligen nya, decentraliserade sociala plattformar för kommunikation – som är omöjliga att censurera.

2 kommentarer:

  1. https://direclown.wordpress.com/2016/03/29/fun-with-dark-web-social-networking/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.